Rappere med røff tegneserie fra drabantbyen: – Har vært min sorgprosess

Sammen med Don Martin, har brødrene Jonathan og Felipe Castro laget en røff oppvekstskildring fra Oslos østkant i tegneserieform – og en av årets kuleste ungdomsbøker.

Estimert lesetid 2min

Don Martin og brødrene Jonathan og Felipe Castro er kjent for mange gjennom Oslos hip-hop-miljø. Det siste året har de i tillegg gjort stor suksess med teaterforestillingen Blokk til blokk på Det norske teatret. I høst har forestillingen blitt omgjort til en tegneserie – en røff oppvekstskildring fra Oslos østkant.

På Boktips LIVE forteller Don Martin og Jonathan om en av årets kuleste ungdomsbøker.

– Det er en historie om våre liv, og om broren [til Jonathan og Felipe, journ. anm], Andrés. Om å vokse opp i en drabantby, om personlige ting, men ting som også er ganske universelle, sier Don Martin.

– Gjennom Blokk til blokk blir du kjent med hver og en av oss, og hvorfor vi er som vi er, forteller Jonathan Castro.

Rus og kriminelle miljøer

Tegneserien er basert på manuset til teaterforestillingen. Fortellingen skildrer rapperenes liv, men er også en fortelling om Castro-brødrenes eldre bror, Andrés, som døde alt for tidlig.

– Han gikk litt hardere inn i kriminelle og rusmiljøer. Vi ville at broren vår skulle leve videre gjennom kunsten vår. Blokk til blokk har vært min sorgprosess gjennom disse årene, forteller Castro.

Historien har blitt godt tatt i mot av publikum. Forestillingen har blitt flyttet til større og større scener, og har blitt vist til så godt som et helt ungdomsskolekull i Oslo.

– Det har vært sinnsykt kult. Vi visste at vi kunne ta med oss «vår crowd» inn og fortelle vår historie, men så viste det seg at vi kunne nå mange andre grupper, som også ikke vanligvis går på hip-hop-konserter.

Se hele intervjuet med Don Martin og Jonathan Castro øverst i saken.

Blokk til blokk kan du bestille hjem her.