Ny bok i serien om Musse og Helium: – Vi sikter mot universet og beyond

BarnebøkerBarn 4-6 årNy bok i serien om Musse og Helium: – Vi sikter mot universet og beyond

Musse og Helium har lagt ut på et nytt eventyr i bokform, og vi følger de to små musene inn i vår egen menneskeverden, som viser seg å være litt magisk, den òg!

Estimert lesetid 6min
Camilla Brinck og Musse og Helium ligger på et hav av bøker
Camilla Brinck, flankert av Musse og Helium, hviler ikke på laurbærene – men tar seg gjerne et bokbad! Foto: Lindrizia.

For den som ikke har fått det med seg: Den bestselgende serien «Musse og Helium» har lenge gått som en farsott blant leserne mellom 6 og 9 år. Barna får rett og slett ikke nok av de to musene, og venter stadig på neste bok.

I bok 1-5 fulgte vi Musse og Helium i jakten på gullosten, på den farefulle ferden gjennom Dyreriket, hele tiden i fotsporene til foreldrene. Lever de fortsatt? Det er det store spørsmålet …

En uventet vending er andre bok om de to musenes nye eskapader i menneskeverdenen, og bok 7 i serien. Man trenger ikke å ha lest bok 1-5 for å bli med på det nye eventyret som startet i Den hemmelighetsfulle verden.

Forfatter Camilla Brinck forteller at hun legger stor vekt på at bøkene skal fenge hele familien. Hvis lesestunden oppleves givende for de voksne, og ikke bare for barna, blir det felles kvalitetstid. Hun blunker lurt.

– Det kunne man ikke kjøpe før, men nå kan man det – i bokform!

Fra artist til barnebokforfatter

Camilla Brinck gjestet Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i 2023. (Foto: Lina Hindrum)

Sikter høyt

I Sverige er Camilla Brinck et kjent navn, og var det også før den enorme suksessen med Musse og Helium. På 2000-tallet jobbet hun som artist, låtskriver og produsent, etterfulgt av 15 år som DJ. Musse og Helium er for svenske barn det Bukkene Bruse er for norske.  

Salgstallene i Norden nærmer seg 2,5 millioner papirbøker alene. Inkludert lydbøker er tallet 3,5 millioner.

– Folk lo av oss i begynnelsen, da vi sa at vi skulle selge 5 000 eksemplarer av den første boka, sier Camilla.

– Så solgte vi 5 000, så 10 000, 15 000, og nå er vi oppe i over 3 millioner i Norden. De ler ikke like mye av oss nå lenger!

Da Camilla Brinck var liten, ville hun bli popstjerne. Så da ble hun det. Så ville hun bli forfatter. Etter flere år på både svenske og norske bestselgerlister kan man vel trygt si at hun har lykkes med det òg! Nå er målet at Musse og Helium skal finnes i hvert eneste hjem i hele verden.

– Det handler om mindsettet.

Camilla myser mot sola. Hun nøyer seg ikke med å sikte mot stjernene, og håper bøkene om Musse og Helium vil inspirere barn til å tørre å tenke stort.

– Man må sikte høyt. Vi sikter mot universet og beyond – så kommer vi kanskje til stjernene!

Alle bøkene om Musse & Helium finner du her.

Lytter alltid til magefølelsen

Camilla poserer for fotografen, hun er proff, kaster på de velfriserte lokkene og får det hele unnagjort på et par minutter. Så er hun tilbake for å snakke bissniss. For det er det Musse og Helium er, barnebøker som bissniss. Børs og katedral i skjønn forening.

– Det satses mye penger på voksenlitteratur, ikke like mye på barnebøker, men vi holder på å endre på det. Vi har visst fra dag én at Musse og Helium skal bli store. Jeg tror ikke det går an å få til det vi har fått til om vi ikke hadde hatt den innstillingen fra starten.

Camilla vipper håndflaten fra side til side.

– Er man sånn passe, så blir resultatet sånn passe.

Nye, store prosjekter på gang

Det er store ting på gang for de to små musene, alt fra musikal til kinofilm. Norske Qvisten Animation har nylig sikret seg filmrettighetene til bokserien. Camilla passer hele tiden på at både kvaliteten og integriteten ivaretas i møte med ulike samarbeidspartnere, og er ikke fremmed for å sette på bremsene om noe føles feil.

– Vi har takket nei til store prosjekter i 50-millionersklassen fordi det ikke føltes riktig. De trodde ikke sine egne ører, «Hvordan kan du takke nei til så mye penger?». Men jeg hadde ikke en god magefølelse, tiden var ikke inne. Det er jo våre barn. Musse og Helium er våre barn. Og vi vil det beste for dem.

En annerledes hjerne

Camilla har selv dysleksi, og det tok lang tid før hun sluttet å føle at det var noe galt med henne. Fantasien arbeider i høygir, men Camilla lar seg ikke lenger begrense. Rettskrivningen tar redaktørene seg av.

– Hjernen min fungerer bare annerledes. Men uten den hadde jeg ikke klart å komme på disse historiene!

Camilla er opptatt av å styrke barns selvfølelse, og forsøker å bake så mye livsvisdom inn i bøkene om Musse og Helium som mulig.

– Vi vil bygge barn fra grunnen og gi dem mot og selvtillit til å stå opp for seg selv og for andre, slik at ingen trenger å tenke «Hvorfor sa ingen dette før jeg var tretti, eller førti? Det hadde jo vært kjekt å vite!».

Den siste musikkvideoen til Musse & Helium. Du finner flere låter på YouTube.

Suksess i skolen

For Camilla er det avgjørende at bøkene ikke skal kjennes belærende, men heller åpne opp for samtaler om livet, og hun tror dette er grunnen til at lærere i hele Norden har trykket Musse og Helium til sitt bryst.

– Etter hvert kapittel kan elevene diskutere det de har lest. Her snakker Musse om magefølelsen, hva mener han når han sier at han har en dårlig magefølelse? Har noen hatt en god eller dårlig magefølelse? Hvis noe ikke føles bra, så skal du ikke gjøre det! Det er viktig å lytte til magefølelsen.

De positive tilbakemeldingene er mange. På en skole i Finland opplevde de at barna ikke var så redde for å gjøre feil etter at de leste Musse og Helium. Og gjorde de feil, var de ikke redde for å spørre.

– Musse spør alltid når det er noe han ikke skjønner, han gir seg ikke før han forstår, sier Camilla moderlig.

På en annen skole så de store endringer i miljøet i skolegården. Barna tok seg selv i å tenke «Hva ville Musse og Helium gjort?» i ulike situasjoner. Hvis noen satt alene, inviterte de dem med i leken, for det ville Helium gjort. Ble det krangling og uenigheter, ba de om unnskyldning etterpå, akkurat slik Musse ville gjort.

Camilla tar seg til hjertet og sukker tungt.

– Nå kan jeg dø. Nå trenger jeg ikke skrive et ord til!

Er du pedagog? Her finner du gratis lærerveiledninger og annet materiell til bruk i undervisningen.