Serien solgte over 400 millioner. Nå er Grøsserne tilbake!

BarnebøkerBarn 10-12 årSerien solgte over 400 millioner. Nå er Grøsserne tilbake!

Den populære Grøsserne-serien har gitt barn og unge gåsehud og hjertebank siden 1992, både som bøker, filmer og TV-serier – ja, til og med som musikal. Nå kommer den originale bokserien endelig ut i ny drakt, til glede (og gru) for en ny generasjon lesere!

Estimert lesetid 4min

Hvis du var barn på 90-tallet, er sjansen stor for at du kjenner igjen Grøsserne, enten det er de umiskjennelig fargesterke omslagene med de slimdryppende bokstavene, eller kjenningsmelodien fra tv-serien med samme navn.

Hekta på Grøsserne

Gulraiz Sharif er ihuga Grøsserne-fan!
Foto: Åsmund Holien Mo

En av dem er forfatter Gulraiz Sharif (Hør her’a!, Cappelen Damm 2020), som gleder seg stort over at bøkene nå utgis på ny.

Jeg digger Grøsserne, da jeg var liten turte jeg ikke å gå på do alene hver gang jeg hadde lest en bok i Grøsserne-serien. Jeg måtte gjennom en lang gang for å gå på do før jeg skulle legge meg, storebroren min måtte følge meg på do hver gang, og som storebrødre flest så lagde han et lite skummelt h*****e for meg underveis til toalettbesøket, ved å skremme lillebroren sin enda mer.

Nå håper han å få datteren, som går i 5. klasse, til å bli like hekta på Grøsserne som han var.

– Jeg anbefaler Grøsserne sterkt! Du vil digge dem også! 

Plantemonstre og forheksede kameraer

Denne våren kan nye (og gamle) lesere gruglede seg til nyutgivelsene av disse klassiske Grøsserne-titlene:

De dødes hus

Søsknene Amanda og Josh er helt sikre på at det spøker i det gamle huset de nettopp har flyttet inn i. Og menneskene som bor i byen Dark Falls oppfører seg også underlig. Men foreldrene mener at de innbiller seg ting. Bare de blir kjent med de fremmede barna, vil nok alt ordne seg, sier de. Amanda og Josh følger rådet til foreldrene. Men de nye vennene er ikke akkurat sånn de hadde tenkte seg. For de vil gjerne være venner …
… for alltid.

Ligg unna kjelleren

Professor Brewer holder på med noen mystiske plante-eksperimenter i kjelleren. Barna hans, Margaret og Casey, er bekymret for faren sin … veldig bekymret! Særlig når de møter noen av plantene som vokser i kjellerrommet …
Så oppdager de at faren begynner å minne mistenkelig om en plante. Håret hans er grønt, og helt tilfeldig ser Margaret at han spiser blomsterjord! Er dette bare en del av farens harmløse eksperiment? Eller har plantene invadert kjelleren og forvandlet den snille faren deres til et plantemonster?

Monsterblod

Mot sin vilje må Evan være hos sin rare og litt skumle grandtante Kathryn mens foreldrene er bortreist. Sammen med venninnen Andy drar Evan til en lekebutikk, der de finner en støvete boks med noe som heter monsterblod.

I begynnelsen er det morsomt å leke med det klisne monsterblodet. Og Evans hund, Trigger, liker det så godt at han like godt spiser det!

Men så oppdager Evan at noe merkelig skjer med det grønne, slimete stoffet. Det vokser.

Og vokser …

Og vokser …

Etter hvert vokser også monsterblodets appetitt på små og store som befinner seg i nærheten …

Smil til døden

Greg skjønner at noe er veldig galt med polaroidkameraet han og vennene hans har funnet. Når bildene blir fremkalt, er motivet et helt annet det skulle vært. Det er noe som ikke stemmer. Som for eksempel bildet Greg tok av farens splitter nye bil – på bildet er den et totalvrak. Og like etterpå havner faren i en stygg kollisjon …

Men vennene til Greg tror ham ikke. Venninnen Shari ber Greg ta med seg kameraet i bursdagsselskapet hennes og ta et bilde av henne.

Når bildet blir fremkalt, er ikke Shari med likevel … Betyr det at Shari skal forsvinne for godt? Og hvem kan bli neste offer for kameraets onde øye?

Gåsehud går aldri av moten

Serien med horror-romaner kan trygt sies å være en av verdens mest populære bokserier for barn noensinne, kun slått av bøkene om Harry Potter.

Fra 1992 til 1997 ble det utgitt hele 62 bøker i Grøsserne-serien, i tillegg til utallige spin-off-serier, samtlige ført i pennen av R. L. Stine. Siden den første boka kom ut i juli 1992, har det på verdensbasis blitt solgt over 400 millioner bøker i serien, på til sammen 32 språk. Bare i Norge har Grøsserne-bøkene hatt et opplag på over 632 000!

R. L. Stine setter ofte de unge hovedkarakterene sine i skumle kniper av det paranormale slaget. Bøkene passer derfor perfekt for lesere med sans for ekstra spennende og overnaturlige historier. Var du en av dem som selv leste disse bøkene med lommelykt under dyna når det egentlig var langt etter sengetid? Tiden er inne for å la lommelykta gå i arv til en ny generasjon Grøsserne-fans!