Sett filmen? Les boka! 8 ungdomsbøker som har blitt filmatisert

Barn 10-12 årUngdomsbøkerSett filmen? Les boka! 8 ungdomsbøker som har blitt filmatisert

Vi har samlet åtte bøker for ungdom og eldre barn som har blitt omgjort til enten film eller serie. Fra en norsk bestselger og kommende storfilm til Netflix-serier, moderne klassikere og et tilfelle hvor filmen kom før boka!

Estimert lesetid 8min
foto av skuespillere og regissør i filmen basert på boka Hør her'a!
«Hør her’a!» blir film i 2023. Fra venstre: Mohammed Ahmed (Mahmoud), Ali (Liza Haider), Kaveh Tehrani (regissør) og Asim Chaudhry (Onkel Ji). (Foto: Viaplay)

Hva er det som gjør en historie god, i henholdsvis bok- og film- eller serieformat? Voksne elsker å si «boka er myyye bedre enn filmen», men er det nødvendigvis alltid tilfellet? Vel, den eneste måten å finne ut av det på, er å sette i gang:

Bare spille ball

Den kritikerroste og U-prisvinnende romanserien for ungdom er skrevet av tidligere fotballproff Michael Stilson. Bare spille ball-trilogien består av bøkene Bare spille ball, Alene gjennom og Kampfikseren. Førstnevnte er boka bak NRK-serien Beist (2023).

Bare spille ball handler om å elske fotball, men ikke å være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.

Adresseavisa hadde følgende å si da boka kom i 2018: «Imponerende god debut om fotball, ungdom, forelskelse og de vanskelige valgene. […] Stilson skriver godt og ujålete, karakterene trer klart fram for leseren, og spenningskurven på vei mot finalen håndterer han helt utmerket – på alle områder, ikke bare når det gjelder selve fotballen. […] Med sin bakgrunn skildrer forfatteren fotballmiljøet levende […] han [har] med sin debutroman skrevet seg rett opp i øverste sjikt i eliteserien».

Bøkene passer for ungdom fra 13 år.

Hør her’a!

Siden utgivelsen i 2020 har Gulraiz Sharifs fyrverkeri av en ungdomsroman gått sin seiersgang rundt i Europa, og vunnet priser i øst og vest, i inn-og utland. Høsten 2023 kommer spillefilmen med samme navn, regissert av Kaveh Tehrani.

Hør her’a! er en oppsiktsvekkende og frisk roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte, og filmen ligger an til å bli like energisk, varm og raus som boka.

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo. Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Lik meg – første gang

Eller serien, i dette tilfellet. Anne Wisløffs kritikerroste ungdomsroman er boken bak sesong 6 av den populære NRK TV-serien Lik Meg!

Ungdommene fra serien har blitt 16 år, og vi følger dem gjennom deres siste vår på ungdomsskolen. Sex er noe ungdommene later til å ha full kontroll på og stor interesse for, men hvordan blir opplevelsen når man skal prøve det ut i praksis med en jevnaldrende? Sårbarheten i å være ung og famlende i møte med seksualitet og forelskelse, er det gjennomgående temaet for karakterene i denne boken. Det handler om å gå i 10. klasse og være ulykkelig forelska, om å være naken og redd sammen med en annen, om å kaste seg inn i det skumle og ukjente. Og om å prøve å like seg selv når alle andre går motsatt vei.

Det er kleint, fomlete og skummelt – men også skikkelig fint.

Nora Steenberg, Bok365

Anne Wisløff har skrevet hele LikMeg -serien og har i sitt arbeid drevet mye research på målgruppa. Boken er sterk lesning for både ungdom og voksne, og som i serien ligger bokens styrke i autentisiteten. Garantert sug i magen.

Boktyven

Boktyven, som kom på norsk i 2006, lå på The New York Times bestselgerliste i over hundre uker! Da den ble filmatisert i 2013 ble den kjent for et enda større publikum, og nå er den for en klassiker å regne.

Handlingen i Boktyven er lagt til andre verdenskrig. Året er 1939, og landet holder pusten. Vi møter ni år gamle Liesel som bor hos en fosterfamilie. Faren hennes er sendt til en av konsentrasjonsleirene, og broren dør. En dag finner Liesel en bok ved brorens grav, og livet hennes forandres dramatisk. Hun har oppdaget en ny lidenskap i livet, nemlig bøker. Snart blir hun en boktyv, som stjeler bøker fra nazistenes bokbål.

Gutten i den stripete pyjamasen

Gutten i den stripete pyjamasen er også en sterk historie hentet fra krigen, som ble filmatisert i 2008.

I 1942 blir Brunos pappa beordret til Polen. Hele familien må flytte til Alt-Trist. Og Bruno utforsker dette nye stedet. En dag oppdager han et gjerde. Og bak bor Shumel. Er det en venn, eller…?

Selv om dette er en bok som passer fra 11 år, vil ungdommer og voksne også ha stort utbytte av denne.

Hva vil folk si

Hva vil folk si er er basert på filmen med samme navn som ble nominert til Oscar da den utkom. Ja, det stemmer – en bok basert på en film!

Historien handler om å vokse opp i Norge med innvandrerbakgrunn. Det er 16 år gamle Nisha som er hovedpersonen i boka, og hun lever et dobbeltliv. Ute er hun norsk, mens hjemme er hun den perfekte pakistanske datteren. En dag oppdager faren at Nisha har smuglet sin norske kjæreste inn på rommet og de to verdene kolliderer. Nisha blir sendt mot sin vilje til familien i Pakistan.

Enola Holmes

Boka bak den populære Netflix-filmen fra 2020, med Stranger Things-stjerna Millie Bobby Brown i tittelrollen..

Enola Holmes og den forsvunne markien er den første boka i denne smarte og morsomme spenningsserien om tenåringsjenta som ble superdetektiv. Den passer for barn i alderen 9-12 år.

Møt den 14 år gamle detektiven Enola Holmes, den modige og snartenkte lillesøsteren til den berømte mesterhjernen Sherlock Holmes. Da Enola oppdager at moren har forsvunnet, drar hun raskt på leting etter henne i London – men ingenting kan forberede henne på det som venter. Hun trekkes inn i kidnappingen av en ung marki, og må flykte fra morderiske kjeltringer og unnslippe de smarte brødrene sine – samtidig som hun prøver å pusle sammen brikkene i mysteriet bak morens forsvinning.

Kan Enola finne markien og moren sin i alt kaoset?
Hvorfor har egentlig moren forsvunnet?
Og ønsker hun egentlig å bli funnet?

Den prisvinnende Netflix-filmen gjorde stor suksess da den ble lansert i 2020, og Enola Holmes 2 kom høsten 2022. Oppfølgeren er derimot ikke basert på en bok, men på virkelige hendelser fra fyrstikkpikenes streik i London i 1888.

Veien til Watership Down

Veien til Watership Down, har ligget på salgstoppene verden over siden den kom ut i 1972, flere generasjoner har trykket den dramatiske historien til sitt bryst.

Den poetiske klassikeren har blitt filmatisert tre ganger, som tegnefilm i 1978, animasjonsserie i 1999 og igjen som animert miniserie på Netflix i 2018.

Handlingen i denne fortellingen er lagt til den engelske landsbygda. Vi følger en flokk spesielle kaniner som flykter fra kolonien sin når et firma truer den med ødeleggelse. De har hørt om et lovet land hvor det er trygt, men ferden dit blir farefull.

The maze runner

Bøkene bak storfilmen The maze runner er minst like spennende å lese. Vi møter Thomas som våkner i en heis og har mistet hukommelsen. Han har ingen minner fra sin egen barndom eller hvor han bor.

Men han er ikke alene. Heisen åpnes og han blir ønsket velkommen av noen gutter. De er i Lysningen – et stort område som er ringet inn av steinmurer. De andre guttene aner heller ikke hvor de kommer fra. Men de vet at et sted i labyrinten åpnes steinportene hver morgen, før den lukkes igjen på kvelden…

En av oss lyver

Spenningsromanen bak Netflix-serien med samme navn.

En av oss lyver er en intens tenåringsthriller som har tatt lesere over hele verden med storm.

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Bare fire kommer ut igjen.
NERDEN Bronwyn har kurs for universitetet og gjør aldri noe galt.
SKJØNNHETEN Addy er den billedskjønne skoleballdronningen.
FORBRYTEREN Nate har allerede fått en betinget dom for narkosalg.
SPORTSSTJERNA Cooper er skolens ubestridte baseballhelt.
Og til slutt EINSTØINGEN Simon, hjernen bak skolens beryktede sladreapp.

Men Simon kommer seg aldri ut av det klasserommet igjen. Han dør før de har sittet tiden ut. Og ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. Han døde en torsdag. Men på fredag hadde han planlagt å legge ut saftige avsløringer om alle de fire høyprofilerte klassekameratene sine, og det gjør dem alle til mistenkte. Eller er de bare perfekte syndebukker for en drapsmann som fremdeles er på frifot?

Alle har hemmeligheter, ikke sant? Spørsmålet er bare hvor langt man er villig til å gå for å holde dem.