Fra bok til scene: Fem barnebøker og én ungdomsbok du kan se på teater

BarnebøkerUngdomsbøkerFra bok til scene: Fem barnebøker og én ungdomsbok du kan se på teater

Fem barnebøker blir magisk teater for de minste, og et nedlagt kjøpesenter er åsted for en musikalsk hyllest av den ikoniske ungdomsromanen «Døden på Oslo S». Break a leg, sier vi bare!

Estimert lesetid 5min
Bilde av dukkeversjonen av de tre bukkene Bruse og trollet i Syden
Bli med de tre bukkene Bruse og trollet til Syden i vårens forestilling på Trikkestallen i Oslo!

Seks favoritter tar steget over til teaterscenen denne våren. Les bøkene, snakk om historien og ta med både store og små på teater!

Bukkene Bruse drar til Syden

Oslo Nye Trikkestallen, Oslo.

Bildebokbestselgeren Bukkene Bruse drar til Syden av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund blir dukketeater på Trikkestallen i Oslo. Maria Drangeid har dramatisering og regi.

Bli med Bukkene Bruse på ferie til Syden! Vi følger de tre bukkene fra avreise, gjennom sikkerhetskontroll på flyplassen, og hele veien til Syden.
Finnes det troll der? Nei, så klart ikke! Troll sprekker jo i sola! Likevel bestemmer minstebukken seg for å pakke med seg en vannpistol, bare sånn for sikkerhets skyld …
Med all inclusive-billetter ligger alt til rette for en herlig, problemfri sydenferie. Eller …?

Forestillingen passer for barn fra 3 år, og har premiere 22. februar. Billetter finner du her!

Det finnes ikke troll i Syden, eller…? Foto: Lars Opstad, Oslo Nye

Ronja Røverdatter

Det Norske Teatret, Oslo.

Ronja Røverdatter er en moderne klassiker om håp, vennskap og å stå opp mot de voksne. Astrid Lindgrens frodige fortelling om den egenrådige røverdatteren Ronja har blitt et aktuelt eventyr om å vokse opp med krig og urettferdighet som bakteppe. Regissør Cathrine Telle plasserer historien om Ronja i en moderne ruin, under forhold mange barn i verden vokser opp i dag. Tross de ugjestmilde omstendighetene blir det lekt, levd og dannet vennskap, også på tvers av konfliktene som skaper splid blant de voksne – akkurat som i Mattisskogen!

Forestillingen har premiere 4. mars, og passer for barn fra 8 år. Billetter finner du her.

Foto: Eirik Malmø

Kokosbananas og moromaskinen

Teater Ibsen, Skien.

Kokosbananas og moromaskinen av Rolf Magne G. Andersen er en forestilling basert på Kokosbananas-universet, med musikk av Sol Heilo. Forestillingen er regissert av Bård Bjørknes.

En dag kjeder Kokosbananas seg. Pappa Kokos og Mamma Banana er bare opptatt av å slappe av og gjøre husarbeid. Det er så kjedelig! Så møter han Erling Ekorn, et ekorn som aldri kjeder seg, som til og med har sin egen gøyboks. Da får Kokos Bananas en idé som kan gjøre dagen mye morsommere. Han bygger en helt egen moromaskin! Men er det mulig at det kan bli for mye moro? Nei. Aldri. I hvert fall ifølge Moromaskinen. 

Forestillingen passer for barn fra 4 år, og hadde premiere 10. februar på Teater Ibsen, Klosterøya. Forestillingen skal på turné i mars.

Bør du se forestillingen, ja eller nei? Ja, fordi den er magisk og veldig fin.

NRK
Man får ikke mer moro enn man lager selv! Foto: Benjamin Limi, Teater Ibsen

Verden sa ja

Unge Viken Teater, Lillestrøm.

Verden sa ja av Kaja Dahle Nyhus har blitt teater på Unge Viken Teater, regissert av Janne Langaas. Den kritikerroste bildeboka har blitt en fascinerende forestilling om verdens utvikling, fra skapelse til nåtid.

Verden sa ja gir et storslagent overblikk over vår planets utvikling. Den er full av morsomme detaljer og overraskelser, men har samtidig en vemodig undertone. Her får vi verdenshistorien fortalt i enkle bilder, fra tidenes begynnelse til vår tids økologiske krisetid. Og hva skjer nå – vi er jo aldri «ferdige», det er alltid noe mer vi kan utvikle eller ønske oss.

Forestillingen hadde norgespremiere 28. januar på Lillestrøm Kultursenter og spiller utover våren i Viken gjennom Teater i barnehagen.

Marit Synnøve Berg på scenen i Verden sa ja. Foto: Unge Viken Teater

Dragen

Tigerstadsteatret og Turnéteatret i Trøndelag.

Gro Dahles kritikerroste barnebok Dragen blir til medrivende teater for barn når Tigerstadsteatret og Turnéteatret i Trøndelag går sammen om å ta den viktige fortellingen om å ha det vanskelig hjemme og om å være veldig modig selv om man er et barn. 

Forestillingen har urpremiere ved Turnéteatret i Trøndelag den 4. mars 2023 og spilles for 2.–4. trinn i Trøndelag våren 2023. Deretter pakkes den inn i Tigerbussen, og skal rulle rundt til barna i Oslo i 2024. Dragen passer for barn fra 6 år.

Forestillingen er dramatisert av Hilde Brinchmann og er produsert av Tigerstadsteatret og Turnéteatret i Trøndelag.

Døden på Oslo S

Nationaltheatret, Oslo.

En musikalsk hyllest til Pelle og Proffen på Økernsenteret!
Ingvar Ambjørnsens ungdomsroman fra 1988 ble sin tids store generasjonsfortelling, kjærlighetshistorie og Oslo-portrett. Da filmatiseringen kom ut i 1990, ble den et kultfenomen. Dette er historien om Torshovgutta Pelle og Proffen, og om Lena, Nina, Stein og Filla – og andre som har falt utenfor. Og om menneskene som utnytter dem.

Nå får denne ikoniske fortellingen nytt liv, når regissør Simen Formo Hay og resten av det kunstneriske laget skaper en komplett happening på det nedlagte kjøpesenteret, med utgangspunkt i manus av Axel Hellstenius og nyskrevne låter i post-punk- og new wave-stil signert nylig avdøde Frank Hammersland. En forestilling for dem som vokste opp med Pelle og Proffen, og ikke minst for de som vokser opp i dag.

Forestillingen har urpremiere 9. mars, og spiller i første omgang til 10. juni. Billetter finner du her – men vær rask!

Filip Bargee Ramberg, Sjur Vatne Brean og Flo Fagerli spiller henholdsvis Pelle, Proffen og Lena. Foto: Erika Hebbert, Nationaltheatret