De beste barne- og ungdomsbøkene til påskeferien

BarnebøkerBarn 10-12 årDe beste barne- og ungdomsbøkene til påskeferien

Påske=krim, skumle grøss og quiz! Her har vi samlet den beste påskelektyren for barn og ungdom. God påske!

Estimert lesetid 9min
Foto av tre bøker på et påskebord
Makaber grøss, quiz eller en god gammeldags spøkelseshistorie? Vi har samlet de beste barne- og ungdomsbøkene til påskeferien! (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Her finner du de beste barne-og ungdomsbøkene til påskeferien – for hva er vel påsken uten en bok i solveggen, sofakroken eller på stranda? Vi har samlet våre beste boktips til barn og ungdom, fra påskekrim og skumle grøss til den obligatoriske påskequizen!

Pepperkakehuset – makaber grøsser

10-14 år

«Er dette en arkitekturanmeldelse av et pepperkakehus?» tenker du kanskje. Langt ifra! Gaute Brochmann har skrevet en makaber og overraskende grøsser om en helseklinikk i Bogstadveien. Perfekt påskelektyre!

Tretten år gamle Jonas Rusten har bare ett ønske for jula: At han endelig skal bli tynn. Og da han står opp en grytidlig vintermorgen i midten av desember for å reise til en helseklinikk for barn, bare vet han at livet hans skal endre seg for alltid. Det har han rett i. Men ikke slik han tror.

Pepperkakehuset er en fortelling om å ønske seg noe så mye at du blir blind for alt annet. Og om et mysterium som du må finne ut av før det truer med å sluke deg for alltid. Bokstavelig talt…

Spøkelsesstasjonen – klassisk spøkelseshistorie

9-12 år

Spøkelsesstasjonen er første bok i en ny serie fra grøsserdronninga Anne Elvedal, som forøvrig er over gjennomsnittet opptatt av spøkelser.

Spøkelsesstasjonen er altså en god, gammeldags spøkelseshistorie om Billie, som flytter med familien fra storbyen til en nedlagt togstasjon i lille Helgrenda. Et gammelt hus med sjel, som mammaen til Billie sier. Men hva betyr det? Det tar ikke lang tid før Billie oppdager flere mystiske og merkelige ting. Hva er de rare lydene fra underetasjen om natta? Hvorfor kalles skogen ved stasjonen for Sørgeskogen? Og hvem har skrevet en advarsel til dem på veggen?

Sammen med sin nye klassekamerat Rasmus begynner Billie å undersøke hva som egentlig foregår på stasjonen, men det viser seg at ingenting er slik de tror.

Dødens spill – paranormal grøssertrilogi for ungdom

Fra 14 år

Før hun skrev Spøkelsesstasjonen, skrev Anne Elvedal den vilt spennende Dødens spill-trilogien. I første bok i serien, Dødens spill, er hovedpersonen Rebekka i en sårbar situasjon etter plutselig å ha mistet faren sin i en ulykke. Hun finner et åndebrett som setter henne i kontakt med mørke krefter. Og det hun trodde var en ulykke, viser seg å være et drap. Så begynner merkelige ting å skje. Rebekka konfronteres med et mysterium, langt større enn hun kunne forestille seg.

Forfatteren er åpen om at hun har brukt erfaringer og opplevelser fra eget liv da hun skrev denne serien. Elvedal mistet selv sin far i en dramatisk ulykke i ung alder, og hun vokste opp i et bilmiljø som han var en del av. Dette preger handlingen og rammen rundt Dødens spill.

Alle tre bøkene i Dødens spill-serien er tilgjengelige i pocket.

Udyr – fjorårets beste barnebok er fortsatt skikkelig skummel!

10-14 år

Vinner av ARKs barnebokpris 2023!

Ingvild Bjerkelands Udyr er en dystopisk grøsser om sivilisasjonens kollaps, blodtørstige udyr og to barns desperate flukt gjennom skogen. Hva skjer hvis samfunnet plutselig bryter sammen, noe skummelt og ukjent truer og alle er redde for alle?

Abdi (13) og lillesøster Alva må rømme gjennom skogen etter at sivilisasjonen rundt dem kollapser og moren deres – og mange andre – blir drept av noen skumle og hittil ukjente udyr. Strømmen er borte, alle biler står og de menneskene som er igjen, gjemmer seg – for udyra og for hverandre. Vi følger Abdi og Alva gjennom skogen og mot havet. Men hvordan kan de komme seg i trygghet – og hvem kan de faktisk stole på?

Lettlest og ubehagelig spennende!

Det spøker på fjellet – ikke for de lettskremte

8-10 år

Sidsel Jøranlids spenningsroman passer perfekt på hytta i påsken!

Mamma har arvet en hytte etter onkel Gunnar. Simon og familien har bare vært der noen få ganger. Men hver eneste gang de kommer opp på hytta, får Simon en ekkel følelse. Nå er det påskeferie og endelig møter Simon og søsteren Sanne noen andre barn. Men hva er det egentlig som foregår på den forlatte fjellstua over veien? Og er det ikke noe rart med de barna de møtte … ?

Det spøker på fjellet er lettlest og akkurat passe skummel.

Grøsserne – kultserien som har fratatt barn nattesøvnen siden 90-tallet

9-12 år

Grøsserne har gitt barn og unge gåsehud og hjertebank siden 1992, både som bøker, filmer og TV-serier – ja, til og med som musikal. Nå er den originale bokserien ute i ny drakt.

Billy drar på sommerleir. Maten der er vond, lederne er merkelige og leirsjefen, onkel Al, virker helt sprø. Han godtar det. Men så begynner de andre barna å forsvinne. Hva er det som skjer? Hvorfor hører han ingenting fra foreldrene? Og hvilke farer truer i nattemørket? Snart er leiren et mareritt, et virkelig mareritt! Blir Billy selv neste offer?

Serien finnes også som lydbøker, du finner alle formater her.

Blodspakten – historisk krim fra Stockholm

9-12 år

Blodspakten er den fjerde boka i Johan Rundbergs kritikerroste og prisbelønte Stockholm-serie, hvor vi følger barnehjemsjenta Mika og konstabel Valdemar Hoff. Sammen må det umake paret løse mysterier i et skittent Stockholm på 1800-tallet. De forestående bøkene i serien er NatteravnenTyvenes dronning og Dødsengelen.

I Blodspakten er Mika på leting etter opphavet sitt, og havner på et forfallent slektsgods der det går merkelige rykter. Det sies at et navnløst gjenferd stryker rundt om nettene, og det er forbudt å forlate huset etter solnedgang. Da gamle hemmeligheter trekkes frem i lyset, stilles Mika overfor valg som kan endre livet for bestandig. Hva er hun egentlig innstilt på å ofre for en mor hun aldri har møtt?

Den falske rosen – nye eventyr med legendariske Sally Jones

9-12 år

Dette er den uavhengige oppfølgeren til Legenden om Sally Jones og Morderens ape. I Den falske rosen forteller gorillaen Sally Jones sin egen historie på en gammel Underwood skrivemaskin. Sammen med Chiefen jakter hun på den mystiske sannheten om skipet deres, Hudson Queen. En jakt som fører dem til Skottland og Glasgows farlige underverden. Der tar reisen en fatal vending, og for Sally Jones står til slutt livet på spill.

Jakob Wegelius sine bøker har lesere over hele verden og han har mottatt priser som Deutscher Jugendliteraturpreis, Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur og Augustprisen for årets beste barne- og ungdomsbok 2008 og 2014.

PS. Hvis du er i Oslo, kan du ta turen til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy, og deres utstilling «På reise med Chiefen og Sally Jones»! Her kan barna dra på Gorilla bar eller på oppdagelsesferd i jungelen.

Heltefabrikken – spennende debut

9-12 år

Heltefabrikken er første bok i en planlagt serie fra Pia Sabel Gulling, om vennskap, samhold og troen på hverdagshelter. En spennende, morsom og rørende debut, full av action og overraskelser!

Robin får verden snudd på hodet da faren dør i en brann. Det mystiske er at de som etterforsker brannen ikke klarer å finne farens levninger. Robin og moren flytter til den usjarmerende byen Flekkestad, og her skjer det merkelige ting. Plutselig står det ei kasse med farens saker utenfor døra. Robin merker også at noen holder øye med ham, men hvem? Det finner han ut da han plutselig blir kidnappet og fraktet til Heltefabrikken, en fabrikk som det viser seg at faren hans var sjef for. Hvorfor har ikke Robin hørt om Heltefabrikken før? Kan han stole på de som jobber der? Og er faren hans egentlig død?

Dillstadbanden – svensk krimkonge skriver for barn

6-9 år

Jens Lapidus er en av Sveriges mest kritikerroste krimforfattere. Stjerneadvokaten er Sveriges svar på Jo Nesbø, og skriver virkelighetsnært om de råeste miljøene i Stockholm. Serien Dillstadbanden, som han skriver sammen med sin kone Hedda, er ikke like beinhard og nådeløs som voksenbøkene, men like spennende!

I Hamsterkuppet dukker det opp en ny bande i byen, som kaster Dillstadbanden ut fra hovedkvarteret deres i Kruttfabrikken! Som om ikke det var nok, er den ikke fullt så tøffe hamsteren til Lotta blitt igjen der inne! Nå må Dillstadbanden befri både klubbhuset sitt og den modige gnageren.

LasseMajas Detektivbyrå – Lettlest, men ikke lettløst!

6-9 år

LasseMaja-serien fylte 20 år i 2023, og er en av Sveriges største barneboksuksesser gjennom tidene. Dinosaurmysteriet er den 32. boken om de mysterieløsende detektivene Lasse og Maja!

To paleontologer med et komplett T-rex-skjelett har kommet til Valleby. Men foredraget deres blir avbrutt når et uvurderlig dinosaurbein forsvinner. Flaks at LasseMajas detektivbyrå er på plass! Hvem kan være den skyldige? Dinosaurelskeren Ivy Roos, presten som ikke tror på dinosaurer, eller kanskje den kaldsvettende konditoren som tilfeldigvis heter Dino?

Nelly Rapp – kosegrøss for kidsa

6-9 år

Serien om Nelly Rapp er spennende bøker med mysterier som må løses med lærdom og list, fra forfatteren bak bøkene om LasseMajas Detektivbyrå.

Nelly Rapp er en nysgjerrig, modig og litt utålmodig 10-åring, med den noe uvanlige yrkestittelen monsteragent. Sammen med hunden London sendes hun ut på oppdrag blant spøkelser, vampyrer og monstre.

Nelly Rapp og frankensteineren er andre bok i serien.
Her finner du hele serien om monsteragenten Nelly Rapp, inkludert lydbøker.

Påskevitser og quiz for alle

6-12 år

Med denne påskeboken full av vitser og quiz kan du lære deg all mulig kunnskap på en morsom måte. Ta kontrollen hjemme eller på en kjedelig hyttetur og lag moro og quiz for hele familien. Her kan du quize i påskenøtter som går fra underholdning og sport til Harry Potter og Roald Dahl. God påske-quiz!