«Udyr» er årets beste barnebok!

BarnebøkerBarn 10-12 år«Udyr» er årets beste barnebok!

Er du på jakt etter en bok til en 10-12-åring, gjør du lurt i å velge en dystopisk grøsser om sivilisasjonens kollaps, blodtørstige udyr og to barns desperate flukt gjennom skogen.

Estimert lesetid 3min
Foto av Ingvild Bjerkeland i oransje genser og en dummy av boka Udyr
Barna har talt – «Udyr» av Ingvild Bjerkeland er årets beste barnebok! (Foto: Grethe Nygaard)

Over 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger har kåret Udyr til vinner av ARKs barnebokpris 2023!

I tillegg er boka én av fem superfinalister til Bokslukerprisen 2023/24, stemt frem av 120 000 elever på mellomtrinnet.

Dystopisk grøsser for barn

I boka møter vi 13 år gamle Abdi og lillesøsteren Alva som er på flukt gjennom skogen. Sivilisasjonen rundt dem kollapser og noen skumle og ukjente udyr dreper alle som kommer deres vei. Moren til Abdi og Alva er et av ofrene.

Ingen vet hva udyrene er eller hvor de er kommet fra, annet enn at samfunnet er blitt snudd helt på hodet, massevis av folk er blitt drept, og alle er redde for alle. Hvordan skal Abdi og Alva komme seg i sikkerhet, og hvem kan de stole på?

Denne boka er så spennende at man får gåsehud, men også så koselig at man blir varm om hjertet. Den anbefales absolutt!

Mathilda Tiballs (14)

Tankene går til TV-serien The Last of Us og grøsserfilmen A Quiet Place, og en nærliggende litterær sammenligning er en slags Cormack McCarthys The Road for kidsa: grøssende ekkelt, utrolig bra – og lett å lese. En kombo som går rett hjem hos de unge leserne.

– Ikke undervurder unge lesere

Stolt forfatter etter å ha mottatt ARKs barnebokpris. (Foto: Maria Kleppe Vihovde/Cappelen Damm)

– Jeg føler meg heldig! Både for å vinne denne prisen, og for at så mange barn har lest og likt Udyr, sier Ingvild Bjerkeland i pressemeldingen som ble sendt ut idet seieren ble offentliggjort. Her benytter hun også anledningen til å påpeke at voksne ofte undervurderer barn når det kommer til valg av lesestoff.

– Vi tenker at de bare er interessert i lett underholdning. Eller så er vi opptatt av å skjerme dem fra alt som er vondt og vanskelig. Men barn er også opptatt av det som skjer i verden, og de vil gjerne vite mer og diskutere disse tingene. Og det viser de når de stemmer frem en bok som denne, sier Bjerkeland.

Overveldet

ARKs barnebokpris 2023 ble delt ut på Gyldendalhuset i Oslo torsdag 16. november. Ingvild Bjerkeland og datteren Rosalind, testleser og heiagjeng, hadde tatt turen fra Haugesund.

– Jeg hadde en utrolig flott dag og er fortsatt litt overveldet av det hele, forteller Bjerkeland via e-post dagen etter prisutdelingen. Tilbake på jobb som frivillighetskoordinator i Haugesund kommune er ikke gårsdagen riktig fordøyd ennå.

Forfatteren hadde riktignok fått vite at hun vant den gjeve prisen noen dager i forveien, men det hadde ikke barna fra Linderud skole, som fylte aulaen i forlagshuset med forventningsfullt leven. Prisutdelingen ble også sendt live på Elevkanalen.

– Det var veldig hyggelig å ha elevene fra Linderud i salen, og etter prisutdelingen signerte jeg bøker og fikk pratet med dem. Utrolig fin gjeng! Etterpå tok forlaget meg og datteren min, Rosalind, med på en fin restaurant, hvor vi spiste og feiret.  

Elever fra Linderud skole var til stede på prisutdelingen i Gyldendalhuset. (Foto: Maria Kleppe Vihovde/Cappelen Damm)

Superfinalist til Bokslukerprisen 2023/24

Som om ikke det var nok, har over 120 000 barn stemt frem Udyr som én av fem superfinalister til Bokslukerprisen 2023/24. Bokslukerprisen er en gratis og nasjonal leselystaksjon for mellomtrinnet, i regi av Foreningen !les.

Jeg elsker grøss, og jeg klarer nesten ikke å si hvor mye jeg elsker denne boken.

Kristin, 6A på Godlia skole

Nå skal ni utvalgte juryklasser fra hele landet lese de fem superfinalistene fra perm til perm og stemme frem sin favoritt. Bokslukerprisen deles ut på Bokdagen, 23. april 2024.