Sophia Jansson om sin berømte tante: – Hun behandlet meg aldri som et barn

Hele 97 % av oss nordmenn har et forhold til Mummitrollet. Sophia Jansson er niesen til Tove Jansson, og forvalter i dag den kunstneriske arven etter sin tante og Mummitrollets mamma. Hva er hennes favorittkarakter, hvilken mummikopp drikker hun helst av og hva ville Tove Jansson syntes om tiden vi lever i? Sophia forteller om dette og mer i Boktips LIVE-intervjuet, som du kan se her.

Estimert lesetid 3min

Norge et av landene i verden med høyest kjennskap til Tove Janssons Mummi-univers. Hele 97 % av oss har et forhold til Mummitrollet og vennene hans, enten det er i form av bøker, filmer, tv-serier, kopper, kosedyr, sengetøy, babyklær, ja, du skjønner tegninga. Vi får ikke nok av det snodige lille trollet fra Finland, 78 år etter utgivelsen av den første boka.

Sophia Jansson er niesen til Mummitrollets mamma, den berømte finlandssvenske forfatteren, tegneserietegneren og maleren Tove Jansson.

I flere tiår har Sophia ledet Moomin Characters, milliardkonsernet som forvalter rettighetene til det som etter hvert har utviklet seg til en av verdens sterkeste merkevarer.

Tante Tove

Sophias pappa, tegneserietegneren Lars Jansson, var lillebroren til Tove Jansson, og de to jobbet tett med hverandre. Slik gikk det til at lille Sophia fikk tilbringe mye tid sammen med tante Tove.

– Som barn forstår man jo ikke når noen er annerledes eller unik, men i ettertid innser jeg at en av de mest fantastiske tingene med Tove var det at hun aldri behandlet meg som et barn. Hun behandlet meg som en likeverdig, forteller Sophia Jansson i Boktips LIVE-intervjuet over.

Tove Jansson hadde en egen evne til å få folk til å føle seg spesielle, uavhengig av alder eller bakgrunn, og man følte seg sett.

– Det var fantastisk å være i hennes selskap. Du fikk oppmerksomhet, men på akkurat den rette måten.

Tilbake til utgangspunktet

Da Sophia begynte å arbeide i familiebedriften i 1997, var både Tove og hennes far begynte å bli ganske gamle. Og kanskje det var grunnen til at de mange spin-off produktene hadde ført dem lenger og lenger bort fra utgangspunktet.

Hvorfor brukte man tekster og tegninger som verken var Toves eller spesielt bra, når man satt på en gullgruve av originale arbeider? Dette ble Sophias fanesak. Spesielt etter Tove Janssons død i 2001 ble det ekstra viktig at alle ting relatert til Mummitrollet skulle ha sitt utspring i bøkene og de originale tegningene og tekstene.

Merkevaren Mummi

Å skape en kommersiell suksess samtidig som man beholder den kunstneriske integriteten er en balansegang, og noe Moomin Characters virkelig har lykkes med.

– Man må hele tiden gjøre avveininger – hva er verdier og hva er bare penger? Det er jo en forskjell, sier Sophia.

– Hva er verdiene i Toves litteratur og hennes liv, som person. Hva ville hun egentlig med sin skapelse og sin kunst?

Dette er selve grunnprinsippet i Moomin Characters virksomhet, alt arbeid skal underbygge dette. Sophia understreker også viktigheten av gode samarbeidspartnere, på alle områder.

– Skal du først lage en leke, så sørg for at det er en bra leke!

Hvilken karakter er du? Få oversikt over karakterene i Mummi-universet og over bøkene her.

Tidløst og universelt

Men hva er det med Mummitrollet som gjør at folk over hele verden fortsetter å la seg begeistre, generasjon etter generasjon?

– Tove klarte noe som gode forfattere får til, hun skapte noe tidløst og universelt, hun snakker om ting som berører uavhengig av alder, nasjonalitet eller religion. Hun snakker om vennskap, familie, eventyr, utenforskap og ensomhet. Hun presenterer et univers som vi kjenner igjen både som individer og som samfunn, som familie, sier Sophia.

Hva er Sophias favorittkarakter, hvilken mummikopp drikker hun helst av og hva ville Tove Jansson syntes om tiden vi lever i? Se hele intervjuet med Sophia Jansson i videoen over eller her.