Marit Larsen: – De små leserne må ikke undervurderes!

Treåringer er enormt brutale mottakere, sier barnebokforfatter og musiker Marit Larsen og sammenligner målgruppen med fulle festivalgjengere.

Estimert lesetid 2min

De fleste kjenner Marit Larsen som artist og låtskriver, men allerede i 2019 debuterte hun som barnebokforfatter med boka Der Agnes bor, sammen med illustratør Jenny Løvlie.

I vår kom hennes andre barnebok, Sofia finner en sang, også den med nydelige illustrasjoner av London-baserte Løvlie.

Thriller for treåringer

Marit Larsen beskriver Sofia finner en sang som en thriller for treåringer, som handler om Sofia som finner en sang for så å miste den igjen og dermed må dra ut på leting etter den magiske melodien.

Marit Larsen har skrevet låter siden hun var barn, og har hatt det hun kaller et skriveliv. Men det er allikevel noen vesentlige forskjeller (og likheter) når det gjelder å skrive sangtekster og barnebøker.

– Når jeg skriver popmusikk prøver jeg å komprimere lange, kompliserte resonnementer og historier inn i tre og et halvt minutt med musikk, forklarer Larsen.

– Her prøver jeg å gjøre det samme, men i et enkelt, lettfattelig, forsøksvis poetisk språk som små barn også kan forstå.

Hun creepy dama uten barn

Da hun skrev Der Agnes bor bodde Marit Larsen i New York, og gjorde research ved å lese haugevis av barnebøker.

– Jeg var hun creepy dama uten barn som satt i barnebokavdelingen og leste, sier hun og ler.

Etter å ha pløyd seg gjennom hundrevis av barnebøker for aldersgruppen 3-6 år, kjente hun seg noenlunde oppdatert på hva som rørte seg i barnebokverdenen – og ikke minst hvordan bøkene hadde forandret seg fra da hun selv var barn.

– Heldigvis har det skjedd veldig mye. For eksempel at man ikke trenger å beskrive og tegne det samme, det trenger ikke være helt 1:1. Disse små hjernene er utrolig glupe!

Treåringer er som fulle festivalgjengere

Som mor til en treåring vet hun at små lesere ikke må undervurderes.

– De er enormt brutale mottakere, sier hun og sammenligner målgruppen med fulle festivalgjengere.

– Hvis de ikke får den låta de vil ha etter tre låter, så bare går de. Treåringer er helt like! Hvis ikke det fenger, så bare vil de ikke ha det!

Finn ut mer om Marit Larsens samarbeid med illustratør Jenny Løvlie, hennes kreative prosess og mye mer i denne episoden av Boktips LIVE!