Følelsesladd krigsfortelling: – Under krigen ble vanlige folk ekstraordinære helter

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerFølelsesladd krigsfortelling: – Under krigen ble vanlige folk ekstraordinære helter

Kristin Harmel har blitt litt av en spesialist på å skrive følelsesladde historier fra krigen. I «Boken med glemte navn» tar hun oss med til Frankrike og en heltinne som hjelper barn å flykte.

Estimert lesetid 5min
Forfatteren tar oss med til virkelige settinger og skriver karakterene sine inn i de. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Ukas feelgood er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. Romanen er den siste i rekken av den populære forfatteren Kristin Harmel som stadig får flere norske lesere. Tidligere har hun skrevet bøker som Der valmuene vokser og Vingårdens hemmelighet.

Noe av det som kjennetegner historiene til Harmel er nettopp at hun setter fokus på hjerteskjærende fortellinger fra krigen, og blander de med spenning og romantikk. Denne gangen tar hun oss med til krigen i Frankrike. Boken med glemte navn handler nemlig om en ung kvinne hjelper hundrevis av barn å rømme fra nazistene.

En hjelpende hånd

Historien starter i Paris på vårparten i 1942. Her møter vi den unge studenten Eva som må flykte fra Paris sammen med sin mor. Faren hennes, en polsk jøde, blir arrestert. Flukten fører de til den såkalte frisonen hvor de slår seg ned i en liten landsby. Her kommer Eva med i en motstandsgruppe som hjelper jødiske barn over grensa til Sveits. Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster.

Etter krigens slutt jobber Eva som bibliotekar i Florida i USA. En dag ser hun et bilde i et magasin, og hun stivner til: det er et bilde av Boken med glemte navn! Nå er boka trygt plassert i et bibliotek i Berlin. Men den ser ut til å inneholde noen hemmelige koder som forskerne ikke klarer å finne ut av. Bare Eva har svaret på gåten, men har hun krefter nok til å oppsøke gamle minner og krigens grusomheter?

En historie om heltemot

Det finnes sannelig helter her i verden, heldigvis blir historiene løftet frem fra tid til annen i romaner som denne. Anmelderne synes Harmel har løst oppgaven med bravour:

«En oppslukende fortelling om overlevelse og heltemot sentrert rundt en kvinnelig motstandarbeider som risikerer alt for å hjelpe jødiske barn bort fra det naziokkuperte Frankrike», skriver People Magazine om boka. Magasinet har også anbefalt den som sommerlesning under sin liste «De 20 beste bøkene du må lese i sommer.»

Også Publishers Weekly er imponert over romanen: “På en glimrende måte ser Harmel for seg livet til en ung polsk-fransk jødisk kvinne under andre verdenskrig … Harmel viser hvordan Eva risikerer livet for å redde andre, og alle personene er beskrevet realistisk og med stor medfølelse. Denne tankevekkende boken vil røre lesere med sitt sterke fokus på håp.»

«Vanlige» folk ble ekstraordinære helter under krigen

I et intervju med Bookclubchat sier Harmel at hun har gjort massevis av research på motstandskampene som pågikk under andre verdenskrig, men at hun aldri hadde tenkt over hvor viktig dokumentene som fulgte flyktningene var. Da hun så begynte å forske i det, så hun umiddelbart at materialet var et godt utgangspunkt for en roman:

– Når jeg har en sånn ramme med materiale fra krigen, begynner jeg å skape karakterer som hører hjemme i det landskapet. For meg er det mest inspirerende at så mange vanlige folk hadde et stort mot og gjøre helt ekstraordinære ting, ofte hvor de selv måtte risikere sitt eget liv.

– Dette er historier jeg virkelig liker å fortelle, fordi de snakker så godt med folk som lever i dag. Historiene viser at når du selv befinner deg i mørket er det alltid håp: og du kan være lyset.

Vi lider med hovedkarakteren

Harmels norske redaktør Oda Skard er imponert over hva forfatteren har fått til med romanen:

Boken med glemte navn er både gripende og utrolig spennende. Hovedpersonen vikler seg nærmest uforskyldt inn i et nett med motstandsarbeid, og selv om man aldri er i tvil om at hun gjør det rette, får man også lyst til å be henne komme seg vekk og redde seg selv og sine nærmeste.

– Hun er utrolig tapper og utholdende, og på den måten redder hun utallige liv – men til en høy pris! Vi lider med henne når hun leter etter faren sin, vi håper så inderlig at hun skal ende opp med sin elskede og vi ønsker av hele vårt hjerte at det vil gå bra med alle barna hun hjelper over grensen. Vi innser med denne boka at det fremdeles finner mange historier fra andre verdenskrig som fortjener å bli fortalt.

Kristin Harmel er både journalist og forfatter. Hun har tidligere også utgitt Vingårdens hemmelighetSå lenge det er stjerner på himmelen,  Livet som var ment for deg, Når vi møtes igjen og Der valmuene vokser. Til vanlig bor hun sammen med familien sin i Orlando, USA.

Her kan du se alle bøkene Kristin Harmel har utgitt på norsk.