«Rød himmel»: En dramatisk historie fra Moskva

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Rød himmel»: En dramatisk historie fra Moskva

I Rød himmel skildrer Montefiore brutale, men også lidenskapelige dager under krigen. Ukas feelgood-forfatter har skrevet en fantastisk slukebok fra det gamle Moskva.

Estimert lesetid 2min
Bokbilde av Rød himmel
Simon Sebag Montefiore har skrevet flere bøker om Russlands historie. I «Rød himmel» bruker han kunnskapen sin som bakteppe for en lidenskapelig romanfortelling. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Den britiske forfatteren Simon Sebag Montefiore er en kjent sakprosaforfatter, og i tillegg er han litt av en spesialist på historiske dramafortellinger. Fortellinger som nærmest er umulig å legge fra seg.

Det mest særegne med romanene hans er kanskje at de har handling fra Russland, hvor Montefiores familie opprinnelig kommer fra. Han har allerede høstet svært gode kritikker for Sasjenka og En vinterkveld. Nå er han aktuell med en tredje roman i pocket, med navnet Rød Himmel. Romanen tar opp tråden fra de forrige, og fortsetter fortellingen om livet i Moskva under krigen.

Krigens brutalitet og farlig lidenskap

Rød Himmel er en fengslende historie som handler om å ha mot når det gjelder, og evne å nyte lidenskapen når den byr seg. Vi møter hovedpersonen Benya Golden, som nå er fengslet i Gulag for en forbrytelse han ikke har begått. Der slutter han seg til en straffebataljon og blir overtalt til å kjempe mot nazistene.

Benya melder seg til det russiske kavaleriet, og på en varm sommerdag i 1942 blir han og hans medsoldater sendt ut på et farlig oppdrag. Ute i felten møter han en italiensk sykepleier han innleder et begjærfylt forhold til.

En briljant forfatter

Da romanen kom, skrev de britiske avisene med store ord om forfatterskapet til Montefiore. Daily Telegraph gikk så langt som å kalle forfatteren intet mindre enn briljant, og skrev videre at «skjebnen er dyster for soldatene og sivilbefolkningen i denne siste boken av Moskva-trilogien. Imponerende research, levende drama (…)».

Sunday Times skriver om romanen: «Forfriskende og skremmende … Golden kastes inn i en verden hvor døden kan inntreffe når som helst og enhver form for nytelse (for eksempel en impulsiv affære med en italiensk sykepleier) må gripes ummidelbart.»

Simon Sebag Montefiore har skrevet flere bøker om Russlands historie. Han er tilknyttet det britiske Royal Society of Litterature. Bøkene hans er utgitt på mer enn 40 språk. Han bor i London med sin kone, romanforfatteren Santa Montefiore, og deres to barn.