«Kunsten å høre hjerteslag» gikk fra mangeårig bortgjemt perle til bestselger

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Kunsten å høre hjerteslag» gikk fra mangeårig bortgjemt perle til bestselger

Det labre salget av kjærlighetsromanen satt til Burma gav debutant Jan-Philipp Sendker og hans forfatterdrøm en kalddusj. Flere år senere ble «Kunsten å høre hjerteslag» en internasjonal suksess.

Estimert lesetid 3min
Omslag for kunsten å høre hjerteslag
«Kunsten å høre hjerteslag» av Jan-Philipp Sendker har solgt over 150 000 bare i Norge, og er første bok i det som er blitt hetende Burma-trilogien. Tredje og avsluttende bok i trilogien, «Kunsten å følge hjertet », kommer på norsk i midten av april. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det at Kunsten å høre hjerteslag fikk et så stort publikum kan Jan-Philipp Sendker i høy grad takke sine egne lesere for. Standhaftig anbefalte de i flere år boka videre, på tross av at både forfatternavn og tittel stor sett var relativt ukjent.

Satset alt på forfatterdrømmen

Da Jan-Philipp Sendker debuterte med Kunsten å høre hjerteslag i 2002, endte det først i stor skuffelse, har han fortalt i et intervju med NRK.

Han hadde tatt tre friår fra jobben som journalist og Asia-korrespondent, brukt sparepengene og flyttet med kone og barn til New York for å virkeliggjøre drømmen om å bli forfatter. Han så for seg at boka skulle slå an, og gledet seg til å leve av å skrive.

Etter to år var alt boka hadde solgt i Tyskland 6000 eksemplarer.

Terningkast 5 i VG

Men – det skulle likevel etter hvert gå Sendkers vei. Sakte, men sikkert fikk leserne – og det store utland – øynene opp for Kunsten å høre hjerteslag. Da boka utkom på norsk i 2013, var den i ferd med å erobre bestselgerlistene verden over.

Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk.

Kristine Isaksen, VG

VG gav boka terningkast 5 i sin anmeldelse, og skrev bl.a. at «Det går en understrøm av livsmot gjennom boken som sitter igjen i leseren etter endt lesning. […] romanen inneholder virkelig fortellingens kraft. Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk.»

Burma-trilogien

Kunsten å høre hjerteslag har solgt over 150 000 eksemplarer bare i Norge, og er første bok i det som er blitt hetende Burma-trilogien. Oppfølgeren, Kunsten å være den man er, har bikket 75 000 solgte, og tredje og siste bok, Kunsten å følge hjertet, kommer på norsk i midten av april.

Et usendt kjærlighetsbrev

Kunsten å høre hjerteslag er altså lagt til Burma, et land Jan-Philipp Sendker selv har et nært forhold til, etter flere år som korrespondent.

Tin Win er en vellykket advokat i New York. Når han en dag bare forsvinner uten å etterlate seg spor, sitter familien igjen med en rekke ubesvarte spørsmål. De finner ham ikke, men fire år senere dukker det opp et kjærlighetsbrev Tin Win en gang skrev, men aldri sendte, til en burmesisk kvinne.

Dette er en totalt ukynisk bok i en svært kynisk tid. Alt jeg vet om kjærligheten og livet har jeg lagt i denne boken.

Jan-Philipp Sendker om sin egen «Kunsten å høre hjerteslag»

Reise i burmesisk kultur og historie

Tin Wins datter Julia bestemmer seg for å løse mysteriet og reiser til farens hjemland Burma for å lete etter Mi Mi, kvinnen Tin Win skrev til. Etter hvert forstår hun at noen helt spesielle hendelsene i farens fortid er del av en større fortelling som viser at kjærligheten til slutt overvinner alt.

Gjennom fortellingen får vi også et innblikk i Burmas kultur, historie og tradisjoner. For Julia begynte dette som en reise på jakt etter farens historie, men hun finner også seg selv underveis.

Se Jan-Philipp Sendker snakke om Kunsten å høre hjerteslag:

Jan-Philipp Sendker til Norge i april

Vi er mange som gleder oss til den tredje, avsluttende boka i Burma-trilogien kommer på norsk.

I forbindelse med lanseringen av Kunsten å følge hjertet i april kommer Sendker til Norge, og da får også dere lesere mulighet til å treffe ham. Han legger nemlig ut på en aldri så liten «turné», til hhv. Oslo, Stavanger og Bergen. Nærmere informasjon kommer!