«Biblioteket i Paris» er en kjærlighetserklæring til bøker og Paris

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Biblioteket i Paris» er en kjærlighetserklæring til bøker og Paris

«Biblioteket i Paris» er perfekt for frankofile bokelskere. Ingrediensene er som følger: historiske hendelser fra krigen, en stor del fiksjon og en dæsj med kjærlighet og mystikk. Det er nødt til å bli spenning av sånt!

Estimert lesetid 3min
Bilde av boka Biblioteket i Paris
«Biblioteket i Paris» inneholder alt som skal til for la seg rive med i fortellingen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Biblioteket i Paris er en fortelling som utforsker både vennskap og konsekvensene av valgene man tar. Den viser også at ekte heltemot kan finnes på helt uventede steder.

Biblioteket i Paris har fått en stor leserskare etter at den kom ut, og dessuten mange fine anmeldelser. Publishers Weekly beskriver den rett og slett som «vidunderlig», og skriver videre: «Bokelskere vil bli dratt mot den realistiske fortellingen og det sterke vennskapsbåndet mellom en enke og en ensom, ung jente.»

Det store sviket

Handlingen i Biblioteket i Paris begynner like før andre verdenskrig bryter ut. Vi møter Odile Sauchet, en ung og ambisiøs jente. Hun har fått både drømmejobben på det amerikanske biblioteket i Paris, og i tillegg har hun en kjekk og snill kjæreste. Men alt snus på hode når nazistene gjør sitt inntog i den franske byen. Odile står i fare for å miste alt hun er glad i, inkludert biblioteket. Hun innser hvor viktig rolle bøker kan spille i kampen, og blir med i motstandsbevegelsen. I all hemmelighet smugler hun og de andre bibliotekarene bøker ut til byens jøder, som ellers ikke har lov til å besøke biblioteket. Når freden endelig kommer tilbake til Frankrike, er det desverre ikke en frihet som venter henne, men heller et ubeskrivelig vondt svik.

Over 40 år senere vokser Lily opp i en amerikansk småby. Hun mister moren altfor ung, noe som setter spor hos henne. Lily bli en ensom og frustrert tenåring. En dag blir hun kjent med en eldre fransk dame som bor i nabohuset, og utferdstrangen hos Lily blir sterkere. For etter hvert som Lily avslører finner mer ut av naboens mysiske fortid, forstår hun at de to har mer til felles enn noen kunne ha trodd.

– Vil appellere til bibliofile over verden over

Romanen, som utkom i forbindelse med hundreårsjubileet til Det amerikanske biblioteket i Paris, er en bok for de som «elsker bøker og bibliotek», konkluderer nettstedet Kirkus Reviews med.

Forfatteren Fiona Davis er også svært begeistret for romanen. Hun skriver at den gir «et nytt innblikk i andre verdenskrig i Frankrike som vil appellere til bibliofile verden over».

«Jeg falt pladask for Odile og Lily, i deres medgang og motgang, fra aller første side. Med sin grundige research er Biblioteket i Paris er en fascinerende og uimotståelig bok”, forsetter Davis.

Har selv jobbet ved biblioteket i Paris

Forfatteren Janet Skeslien Charles er selv oppvokst i Montana i USA. Hun veksler mellom å bo i USA og Frankrike når tilværelsen tillater det. I Paris jobbet hun en periode som programansvarlig ved det amerikanske biblioteket i byen.

Charles har undervist i kreativ skriving i 15 år. Tidligere har hun også utgitt den prisvinnende romanen Moonlight in Odessa.