«Fiolinen fra Auschwitz»: En skjør og vakker roman fra en ukjent forfatter

SkjønnlitteraturUnderholdningsromaner«Fiolinen fra Auschwitz»: En skjør og vakker roman fra en ukjent forfatter

«Fiolinen fra Auschwitz» er en uforglemmelig historie om å beholde sin verdighet når man er presset til det ytterste.

Estimert lesetid 3min
Bokbilde av Fiolinen fra Auschwitz
Fiolinen fra Auschwitz er en skjult perle fra 1994 som endelig er oversatt til norsk. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er 75 år siden krigen tok slutt, og det dukker stadig opp bøker og fortellinger fra de skjebnesvangre årene. Noen virkelige, andre fiktive. En krig rommer så mange historier om mennesker, hvis skjebne kan snu på et øyeblikk.

En av dem som levde under krigen, var forfatter Maria Ángels Anglada. Hun ble født i 1930 og var en viktig katalansk forfatter i Spania, hvor hun også vant flere prestisjetunge priser. Fiolinen fra Auschwitz skrev hun fem år hun døde i 1999.

Ukas feelgood er rett og slett en liten, ukjent skatt.

En vakker roman som nå er oversatt til norsk

Da Fiolinen fra Auschwitz utkom i Spania skrev avisa El Giorno om den hjerteskjærende romanen: «En intens kamp for å overleve takket være kunsten, musikken og håndens og hjertets evner.».

Forfatteren Maria Àngels Anglada levde fra 1930-1999. Hun studerte klassisk filosofi ved Universitetet i Barcelona, og skrev både poesi og romaner.

Den katalanske poeten og forfatteren Maria Àngels Anglada levde fra 1930-1999 og var en av Spanias største katalanske forfattere. Hun fikk flere utmerkelser for sine dikt og bøker.

I romanen møter vi en kvinne i Krakow. Året er 1991 og hun spiller på en fiolin med en helt spesiell klang. Det er vakkert å høre på, og hennes unge musikerkollega blir fullstendig bergtatt av musikken. Kvinnen forteller at akkurat denne fiolinen er spesiell.

Så forteller hun historien om fiolinmakeren Daniel, som varfange i Auschwitz under krigen. På et tidspunkt var han helt nedbrutt av all mishandlingen han og de andre ble utsatt for. Minnene om hans elskede ble stadig svakere, og håpet om en fremtid var i ferd med å forsvinne.

– Forblir i tankene lenge etter at du har lukket boken

I leiren ble det kjent at Daniel hadde en evne til å lage vakre fioliner, hvorpå to av leirens farligste menn inngår et forferdelig veddemål: Hvis Daniel kan reparere en ødelagt fiolin og få den til å lyde like vakkert som før, vinner kommandanten en kasse god burgundervin. Hvis han mislykkes, får leirens ondskapsfulle lege lov til å bruke Daniel til sine grusomme eksperimenter.

Den allerede nedbrutte Daniel må mobilisere alle sine krefter for å finne tilbake til tapte kunster.

Historien er om Daniel er like enkel som vakker, og La Republika skrev: «En enkel og rørende bok, skrevet med krystallklar, intens lidenskap og levende, bevegende menneskelighet.» Nettstedet Shelf Awareness skrev at «historien er så velskapt som Daniels fiolin, og forblir i tankene lenge etter at du har lukket boken.»