Innsidetips julespesial: Boktips-redaksjonens personlige gavefavoritter

SkjønnlitteraturRomanerInnsidetips julespesial: Boktips-redaksjonens personlige gavefavoritter

Sent ute med julegavene? Her får du én bortgjemt perle, én favoritt-bestselger og ett julegave(bok)ønske fra hver av oss i Boktips-redaksjonen.

Estimert lesetid 10min
Innsidetips julespesial 2023
Turid, Kristoffer, Zoë, Trine og Nina i Boktips-redaksjonen trekker her frem personlige favoritter og julegaveønsker. Noen av bøkene får du dessuten eksklusivt tilbud på fram til julaften. (Foto: Lina Hindrum/Privat)

På desperat leting etter de siste gavene, eller er du helt OK med å skulle ordne alt de siste dagene?

Uansett, vi i Boktips-redaksjonen strekker her ut en hjelpende hånd og tipser om både skjulte perler som du kanskje hadde glemt eller ikke kjente til (innsidetips på spesialtilbud!), og om våre favoritter blant titlene som har solgt mye i år. I tillegg får du en sniktitt inn på ønskelista til hver av oss. For selv om vi er omgitt av bøker i hverdagen, ønsker vi oss nemlig også bøker til jul!

Og: Er du ferdig med julegavene, kan du jo evt. spare noen av tipsene til deg selv?

Juletilbudet på innsidetips-bøkene varer fram til julaften.

Trine: – Fikk den anbefalt av Erlend Loe

Innsidetips: Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre

En trist, sår og sterk historie om et av de 593 selvmordene i Norge i 2017.

Denne leste jeg for noen år siden, men tenker stadig på den! En veldig sterk og trist historie som mange dessverre kan relatere seg til, og uavhengig av om man selv er pårørende, er det så godt skrevet at man føler skikkelig med karakterene i boken. En bok som absolutt kommer til å vekke mange følelser i leseren.

Eksklusivt juletilbud: Nå kr. 99,-

Favoritt-bestselger: Faen Faen Faen av Linn Strømsborg

En av de beste bøkene jeg har lest om female rage!

Denne boken valgte bokklubben min, og jeg er så glad for at jeg endelig har fått lest den! Fordi dette blir nok en av mine favoritter fra året. En bok som suger leseren med seg inn i bokens verden, og som holder oppmerksomheten til leseren fra og med første kapittel! En historie om kvinnelig sinne, det å leve i ulykkelige forhold og å ikke føle seg tilstrekkelig som mor.

Ønsker meg: Farvel til Eddy Bellegueule av Édouard Louis

Denne fikk jeg anbefalt av Erlend Loe da jeg jobbet med en TikTok-video, og da må jeg jo bare lese den. Boken har handling fra forfatterens eget liv, og utkom da han var bare 21 år.

Erlend sier at den handler om å vokse opp i en liten landsby i Frankrike, og om hvor vanskelig det kan være å vite at man er annerledes i et så lite miljø. Den handler også om forfatterens opplevelse av en brutal barndom.

Kristoffer: – Til alle som liker gråt, latter og stringtruser fra Espa

Innsidetips: Russland er sitt eget sted av Peter Normann Waage

Mitt innsidetips er en sakprosabok, som er en av de aller beste jeg har lest. Peter Normann Waages Russland er sitt eget sted er et imponerende grundig, drivende og ambisiøst verk om et av verdens mest komplekse land. Verket strekker seg fra Djengis Chan til Putin, og gir et unikt innblikk i hvorfor Russland er blitt Russland.

Denne boka er aldri kjedelig!

Eksklusivt juletilbud: Nå kr. 99,-

Favoritt-bestselger: Jeg burde kanskje sagt nei av Else Kåss Furuseth

I år har vi mange gode bestselgertitler, og det er vanskelig å velge hvem man skal nevne. En bok jeg har kost meg veeeeldig med er Else Kåss Furuseths Jeg burde kanskje sagt nei. Boken er akkurat så morsom som man tror, men byr også på et alvor man kanskje ikke hadde forventet. 

10 av 10 for alle som er glade i gråt, latter og stringtruser fra Espa!

Ønsker meg: Den dagen Nils Vik døde av Frode Grytten

Hvis jeg skal ønske meg en bok i år som jeg ikke allerede har, eller har lest, må det være Frode Gryttens Den dagen Nils Vik døde. 

Det er ikke hverdagskost at Grytten kommer med en roman, og hvis man skal tro anmelderne, er denne en sann fornøyelse å lese. (P.S.: Gratulerer til Grytten og Oktober med Bragepris!)

Zoë: – For ei dame!

Innsidetips: ABC-plakat av Anna Fiske

Mellom alle de fine barnebøkene skjuler det seg en og annen skatt som ikke er en bok. 4-åringen i huset er veldig opptatt av bokstavene om dagen, så i år skal han få en ABC-plakat av Anna Fiske som ble laget til boka Hvordan begynner man på skolen?. Så fin!

Eksklusivt juletilbud: Nå kr. 99,-

Favoritt-bestselger: Bukkene Bruse og julenissen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.)

Bukkene Bruse og julenissen er årets absolutt store bestselger blant barnebøkene – og min personlige favoritt. En ny juleklassiker er født! Når kommer filmen, mon tro?

Ønsker meg: Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato (ill.)

Alle barn burde kjenne Astrid Lindgren like godt som de kjenner Pippi, Emil, Kavring og Ronja. Men kanskje ikke like godt som Agnes-Margrethe Bjorvand kjenner Astrid Lindgren, for det tror jeg ikke er mulig. For ei dame!

Nina: – Som å åpne en tidskapsel fra 1920-tallets Oslo

Innside-tips: Tvillingenes dagbok-trilogien av Agota Kristof

Dette er boken jeg kjøper i gave til alle jeg kjenner!

På få sider skriver Agota Kristof frem en mørk, energisk, vill og sår historie om to tvillinggutter som øver seg på å tåle krigens brutaliteter. Moren forlater dem hos deres tyranniske farmor, «Heksa», og de må venne seg til tøft arbeid og stygge gloser. Kanskje er det nettopp dette guttene trenger for å lære seg å overleve? Innbyggerne i den lille grensebyen prøver så godt de kan å opprettholde sin vante hverdag, men krigen farger moralen hos de fleste.

Første gang jeg leste Tvillingenes dagbok, lå jeg oppe til klokken 04. Jeg leste den parallelt med en venninne, og ingen av oss sov den natta. Språket i romanen er like fengslende som historien: Kristof skrev på fransk, et språk hun så vidt mestret som flyktning i Sveits. Resultatet ble et direkte og enkelt språk med intenst driv.

Karakterene gjør aldri det man forventer. Kristof har evnen til å overraske, og dessverre er mye selvopplevd. Krigens grusomheter males opp gjennom et usentimentalt blikk og et språk blottet for følelser. Dette gjør trilogien til en ekstra sterk leseopplevelse.

Utover i trilogien lekes det med synsvinkel, sannhet og løgn, og vi får et unikt portrett av hva traumer gjør med barn i krig. Kristof er en mester på å skrive frem lag i fortellingene sine. Jeg leste nylig alle bøkene på nytt, og oppdager noe nytt hver gang. Det er sjelden man kommer over en så intens leseopplevelse!

Eksklusivt juletilbud: Nå kr. 125,-

Favoritt-bestselger: Xiania 1 av Lotta Elstad

Vi skrur klokka 100 år tilbake i tid, til Oslo i 1922. En kvinne tar toget til Kristiania (Xiania) for å få hjelp til å ta en ulovlig abort, og ender opp hos madam Zavarella på Vaterland.

Herfra transporteres vi gjennom folkerike gater, bak lukkede dører, fra den gjørmete østkanten til den glamorøse vestkanten. I Xiania 1 tar Lotta Elstad oss med til et Oslo som ikke lenger finnes.

Vi opplever hovedstaden gjennom den unge Klaras øyne. Det er mye fyll, fanteri og forelskelser i den strenge forbudstiden, og det gnistrende språket gir meg følelsen av å bevege meg rundt i en by på randen.

Forfatteren har selv fortalt at fiksjonen og virkeligheten flyter inn i hverandre i romanen. Og takk og lov for det – stanken som sitter igjen etter å ha lest om den fiktive dotømmerstreiken i Kristiania, «landets endetarm», glemmes ikke med det første.

Som Oslo-boer kjenner jeg en sterk lengsel etter den svunne byen. Jeg har lyst til å lukte, lytte og vandre i Oslos glemte gater og samfunn som i dag ligger begravet under Oslo Spektrum, Plaza og Gunerius. Heldigvis er det nettopp det jeg får gjennom denne romanen! Boka oppleves kort og godt som å åpne en tidskapsel fra1920-tallets Oslo.

Ønsker meg: Den andre moren av Tina Åmodt

I Den andre moren strever en kvinne med å knytte seg til sitt donorbarn. Silje Marie er gift med Helene, og sammen har de sønnene Olav og Henry. De har båret frem hvert sitt barn fra ulike sæddonorer.

Silje Marie opplever ulik tilknytning til sine to barn, der hun har født det ene, men ikke det andre. En forbudt tanke: Hvorfor føler hun sterk morskjærlighet for sønnen hun selv har båret fram, men ikke for sønnen som Helene har født?

Romanen ser på samfunnsspørsmål rundt foreldreskap, biologi og skeive liv, og rører i noe urmenneskelig: Hvor mye spiller genetikk inn i relasjonen til vårt eget barn? Silje Marie holder også noe skjult for Helene: det finnes en annen mor hun omgås, med en sønn som ligner Henry.

Turid: – En uimotståelig duo

Innsidetips: Lanzarote av Michel Houellebecq + Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen

Dette er rett og slett en uimotståelig duo, av to forfattere som akkurat nå (igjen) er aktuelle. Ingvar Ambjørnsen vant tidligere i høst Brages hederspris for å være «en av våre aller mest markante forfattere som i snart 50 år har bidratt til leselyst og leseglede i hele den norske befolkningen.» Og om noen uker, tidlig i januar, kommer kontroversielle Houellebecqs nye Noen måneder i livet mitt.

Så på hvilken måte hører disse to romanene sammen? Jo, i Ingen kan hjelpe meg bestemmer nemlig Elling seg for å lese ett kapittel per dag i Houellebecqs Lanzarote(!). Ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Og handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig på ham selv? Omgivelsene hans byttes med ett ut med luksushotell og svømmebasseng på den spanske vulkanøya hvor det tyvende århundrets hedonisme utspiller seg.

Bli med på en morsom og sår lesereise med Elling i førersetet!

Eksklusivt juletilbud på begge: Nå kr. 99,-/stk.

Favoritt-bestselger: Gjentakelsen av Vigdis Hjorth

Denne boka ble jeg rett og slett helt slått ut av da jeg leste den. Det var samme dag som vi skulle ha sommerfest på jobb, og den satt i meg hele kvelden (og har for så vidt gjort det hele høsten) – for en intensitet og kraft hun skriver med! Her brenner det virkelig under føttene. Og bare vent til du er på de siste sidene, tårene kommer til å trille.

Jeg har selvsagt ikke vært alene om å få bakoversveis av Gjentakelsen. Det er bred enighet om at boka har vært blant bokhøstens sterkeste romaner, og i manges øyne også er Vigdis Hjorths aller beste.

Vi møter en voksen kvinne som går tur i den mørke skogen med en trygg hund. Med et ømt blikk ser hun tilbake på den unge 16-årige jenta hun en gang var og som fortsatt er med henne. Det handler om forholdet hennes til mor og far, om det å kysse for første gang, og vi får også en ubetalelig klønete, komisk og vond scene om å skulle gjøre det for første gang.

Ønsker meg: Jeg plystrer i den mørke vinden av Maria Navarro Skaranger

Maria Navarro Skaranger har etablert seg som et av de store skjønnlitterære navnene, og etter å ha lest hennes forrige, Emily Forever, måtte denne på ønskelista. Skarangers bøker har noe på én og samme gang både litt opphøyd poetisk og samtidig nært og hverdagslig ved seg, man kommer så tett på menneskene (titlene er dessuten så utrolig fine!).

Om boka står det bl.a.: «Sidsel sovner ofte i stolen, med hekletøyet, foran TV-en. Hun stiller opp for datteren Em og barnebarnet sitt, men lever ellers et stille og rolig liv. Etter at Sidsel havner i en bilulykke, begynner hun å oppføre seg rart. Men hva betyr rart? Og hvem er Sidsel? Jeg plystrer i den mørke vinden er et vilt, dypt gripende og bevegelig portrett av en kvinne som var en bifigur i Skarangers forrige roman, Emily forever.«