Vigdis Hjorths «Gjentakelsen» er nominert til Brageprisen og Bokhandlerprisen 2023

SkjønnlitteraturRomanerVigdis Hjorths «Gjentakelsen» er nominert til Brageprisen og Bokhandlerprisen 2023

Vigdis Hjorths «Gjentakelsen» er nominert til Bokhandlerprisen og Brageprisen 2023. VG og Dagbladet triller 6, Aftenposten tror den vil stå som et av årets høydepunkter, og NRK sier flere av scenene fortjener å bli ikoniske.

Estimert lesetid 5min
Foto av Vigdis Hjorth med omslag til «Gjentakelsen»
Vigdis Hjorth befester med «Gjentakelsen» sin posisjon i det litterære toppsjiktet. VG og Dagbladet triller 6 og Aftenposten, NRK og flere andre medier er enormt begeistret. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Sjelden utgis en roman til så samstemt jubel. Allerede tidlig i bokhøsten seilte Vigdis Hjorths Gjentakelsen opp som en av høstens store romaner. Nå er romanen også nominert til den gjeve Bokhandlerprisen 2023.

Både VG og Dagbladet triller 6 og skriver hhv. «Sjokkerende god!» og «fortettet mesterstykke». Aftenposten mener Vigdis Hjorth «blåser leseren av banen» og at boka trolig vil bli stående igjen som «et av høydepunktene fra bokåret 2023». NRK skriver at flere av scenene fortjener å bli ikoniske og at Vigdis Hjorth rett og slett får det til å svinge.

Nominert til Bragepris og Bokhandlerprisen 2023

Nå er de nominerte til Brageprisen og Bokhandlerprisen 2023 offentliggjort, og Gjentakelsen er nominert til begge priser. Om nominasjonen til Bokhandlerprisen 2023 sier Vigdis følgende:

«Det er stor stas å bli nominert til selveste Bokhandlerprisen! Bokhandlerne utgjør et uvurderlig ledd i vårt, enn så lenge, velfungerende litterære system!

Hvor ofte har jeg ikke kommet inn i en bokhandel med et litterært eller personlig problem (og ofte henger de sammen) og blitt geleidet av av en elskverdig bokhandler til boka som kan løse opp mine floker? Når jeg ser en bokhandel blir jeg glad!»

Hvem av de 10 nominerte som går av med seieren til Bokhandlerprisen 2023, annonseres den 14. november, mens vinneren av Brageprisen offentliggjøres 23. november.

Intense første gang-opplevelser

I Gjentakelsen går en voksen kvinne tur i den mørke skogen med en trygg hund. Med et ømt blikk ser hun tilbake på den unge 16-årige jenta hun en gang var og som fortsatt er med henne.

Det handler om det å kysse for første gang, og vi får også en ubetalelig klønete, komisk og vond scene om å skulle gjøre det for første gang.

Det handler om å kjenne rus bre seg i kroppen på fest hos noen gutter i et rekkehus, om å kjenne en enorm sult og tørst i sitt unge liv. Hele tida mens mora vokter over henne som en anspent hauk og faren holder seg i bakgrunnen, holder avstand.

En grufull hemmelighet

Farens avstand i Gjentakelsen er påtakelig, morens vokting innebærer en uhørt kontroll. For det fins en stor og farlig hemmelighet i huset, som romanens første side vitner om:

Det du vil glemme vender tilbake, hjemsøker deg så livaktig at det føles som om du gjennomlever det på nytt, og gjerne med de samme overveldende og uhåndterlige følelsene som opprinnelig

Fra Gjentakelsen

Terningkast 6: – Sjokkerende god!

I dette øyeblikk er Gjentakelsen på vei ut i bokhandel, og rosen hagler allerede.

VG var først ute med å gi en dom, og legger ikke skjul på sin enorme begeistring. «Sjokkerende god! […] Ah. Som hun skriver, Vigdis Hjorth. Hennes nye roman er antydende, nesten rytmisk gjentakende – og samtidig et rått og grufullt familiedrama», skriver Guri Hjeltnes og triller 6.

FEIRET MED HUNDEN: Vigdis Hjorth og valpen Mikkel Rev Hjorth på lanseringsdagen. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Bestill signert utgave av Gjentakelsen her (så langt beholdningen rekker).
Kjøp Gjentakelsen som e-bok her.

– Blåser leseren av banen

Aftenposten mener Hjorth «blåser leseren av banen».

«Gjentakelsen er en knapp, febril roman, fortalt i en manende stil som øyeblikkelig suger leseren til seg. […] Selvbiografisk eller ei – det vil overraske meg om ikke denne romanen vil stå igjen som et av høydepunktene fra bokåret 2023″, skriver anmelder Anne Merethe K. Prinos.

– Et fortettet mesterstykke

Dagbladet triller som VG også terningkast 6. Anmelder Inger Bentzrud påpeker at «Vigdis Hjorth skriver så dirrende og hamrende at det av og til er vondt å lese.»

I Vårt Land mener anmelder Ingeborg Misje Bergem at «Vigdis Hjorth skriver med en uovertruffen kraft om traumer, sannhet og diktning.»

«Hjorth [er] med Gjentakelsen tilbake i det som er blitt kjernetematikken i forfatterskapet hennes: diktningens forhold til sannheten.»

Adresseavisen er også begeistret og triller terningkast 5. «Hjorth fører, som vanlig, et distinkt, treffsikkert språk. Det er en allmenn historie hun forteller.», mener anmelder Ole Jacob Hoel.

NRK: – Hun skinner

NRKs anmelder Knut Hoem skriver at «Vigdis Hjorth rensker fortellingen fri for unødig slagg, og får 16-åringen i seg til å skinne».

Hoem mener at flere av scenene i Gjentakelsen fortjener å bli ikoniske. Blant annet en mislykket samleiescene som «bør finne sin plass i litteratur­historien sammen med Kim Karlsens oppkast­stinkende tungekyss med Cecilie i Lars Saabye Christensens Beatles».

Scener som dette får Hoem til å utbryte «Åh, som Vigdis Hjorth i slike stunder får det til å svinge!», før han avslutter anmeldelsen med å konstatere: «Hun skinner».

Blant hennes aller sterkeste

«Romanen «Gjentakelsen» er blant hennes aller sterkeste», skriver anmelder Tom Egil Hverven i Klassekampen.

«Inn i relasjonene går teksten med en intensitet og en språklig kraft som overgår Hjorths tidligere romaner», påpeker han. Videre skriver han: «Hva er poenget med gjentakelsen – å fortelle om mors kontroll og en mislykket seksuell debut – nok en gang? Spørsmålet er feil stilt. Her finnes ikke bare ett poeng. «Gjentakelsen», romanen, og selve tittelens innhold, repetisjonen, renner over av nye, friske poenger. Noe akutt er fortsatt i spill.»

Hylles av forfatterkollega Anne Holt

I morgentimene lanseringsdagen delte også Hjorths forfatterkollega Anne Holt sin mening om GjentakelsenFacebook. Hun avslutter sin omtale slik:

«Det må ha vært en kraftanstrengelse av kosmiske dimensjoner å skrive denne boka, sine 143 sider til tross. Jeg skjelver fortsatt. Gratulerer til Norges kanskje beste forfatter.»

SE INTERVJU: Se Vigdis Hjorth bli intervjuet på Boktips LIVE om sin forrige bok, Femten år. (Video: Lina Hindrum)