Erlend Loe: – Jeg tipper det er så dypt at jeg heller ikke vet det

Erlend Loe snakker på Boktips LIVE om da han debuterte for 30 år siden, etter å ha fått avslag fra Gyldendal, og om sin nyeste roman, «Drømmenes sykkelregister».

Estimert lesetid 3min

I år er det 30 år siden Erlend Loe debuterte med Tatt av kvinnen. Samtidig er han aktuell med sin nyeste, like sprø Drømmenes sykkelregister.

Boken handler om Solveig (som ikke egentlig heter Solveig) som går i gang med å lage et register for sykler stjålet i drømme etter at hun har ringt forsikringen sin og blitt fortalt at stjålne drømmesykler ikke registreres.

På Boktips LIVE snakker Erlend Loe om debuten for 30 år siden, meningen bak bøkene sine og den nye utgivelsen. Se hele intervjuet øverst i saken.

– Det er ikke rare handlingen, egentlig!

Erlend Loe er så kjent for sin skrivestil at vi bruker et spesifikt ord for det: «loesk». Og Drømmenes sykkelregister er selvfølgelig i kjent loesk stil. Både sær, morsom og relaterbar! Selv beskriver han romanen på denne måten: «Det er ikke rare handlingen, egentlig».

Det handler om en ung jente som er litt ubestemmelig på flere områder. Blant annet er hun usikker på navnet sitt, hun skifter navn fire ganger i løpet av historien, forteller Loe.

Videre drømmer denne jenta om at hun mister sykkelen sin i drømme. Hun ringer forsikringsselskapet og får beskjed om at forsikringen ikke dekker sykler stjålet i drømme. Dermed starter hun sitt eget drømmesykkelregister.

Registrer din drømmesykkel!

– Etter hvert får hun veldig mange henvendelser fra folk som tror hun har laget et «forum», som de kaller det, på nettet. Men hun er jo ikke klar over at det har blitt laget et forum. Så skjønner hun at her ligger det en mulighet, sier Loe.

Solveig, som hun da ikke egentlig heter, aner at hvis hun bare tar så lite som hundre kroner for å registrere syklene, kan det jo kanskje bli noe ut av det!

Idéen om et drømmesykkelregister har også Erlend Loe selv faktisk satt ut i live.

– Jeg tar ikke hundre kroner, det er gratis. Men man kan fra nå av registrere sykler som er mistet og funnet i drømme. og min venn Martin, som har laget denne nettsiden, har laget en kategori som er veldig god, som heter «Not quite lost, and not quite found». Denne gjør det jo totalt åpent, så du kan registrere hva du vil av drømmesykler.

Fra nå av kan du altså endelig registrere drømmesyklene dine her!

Naiv humorist eller rådyp?

I Boktips LIVE intervjuet øverst i saken tar programleder Knut Gørvell opp NRKs Knut Hoems anmeldelse av boken og påpeker dybden som man kan finne i Drømmenes sykkelregister.

– Jeg ble veldig glad da jeg leste at han følte at jeg var veldig dyp. Han måtte lese den to ganger på én dag, og skrev at her var det virkelig dypt stoff. Så det er jeg veldig fornøyd med, sier Loe.

Gørvell spør videre Erlend Loe om det er slik at boken har en større dybde, eller om han bare er en naiv humorist?

– Jeg tipper det er så dypt at jeg heller ikke helt vet det!, svarer forfatteren.

Se hele Boktips LIVE-intervjuet øverst i saken eller her.

Bestill Drømmenes sykkelregister hjem i postkassa her.
Kjøp Drømmenes sykkelregister som e-bok her.

Kjøp Drømmenes sykkelregister som nedlastbar lydbok her.