Trines tips til bøker du kan lese på én dag

SkjønnlitteraturRomanerTrines tips til bøker du kan lese på én dag

Trenger du noe for å kjapt få tilbake leselysten? Her er Trines innsidetips til bøker du kan lese på én dag.

Estimert lesetid 4min
Her får du tips til bøker du kan ta med på en date med deg selv! Foto: Lina Hindrum/ Victoria Steen Hansen

De fleste som liker å lese har på et eller annet tidspunkt slitt med å komme seg gjennom en lang bok. Tro meg, det kan skje den beste! For meg har kuren for slike perioder vært å sette meg ned på en date med meg selv, med en bok jeg kan fullføre på dagen. Etter mange år med lesing og en jobb i forlag har det blitt en del slike perioder, og dermed har jeg samlet opp en god liste med bøker som man kan lese seg gjennom på én dag, som jeg vil dele med dere. Enten om du trenger å føle på mestringen ved å fullføre en bok, eller bare har lyst på noe som engasjerer raskt.

INNSIDETIPS

VÅRE PERSONLIGE FAVORITTER

Vi som jobber i forlag er heldige som er omringet av bøker hver dag. I spalten ‘Innsidetips’ plukker vi våre personlige favoritter ned fra hylla – enten de er gamle eller nye, korte eller lange, triste eller morsomme, glemte eller kjente. Du vil høre fra oss i Boktips-redaksjonen, eller fra redaktører, forfattere og andre på innsiden av bokbransjen.

Trine Weydahl jobber i Boktips-redaksjonen og er TikTok-ansvarlig i Cappelen Damm.

Fem bøker du kan lese ut på én dag

Før kaffen blir kald

Før kaffen blir kald leste jeg for første gang på hytta i sommer, og er en bok jeg ikke klarte å legge ned før jeg hadde fullført. På en kafé i en liten bakgate i Tokyo går det en myte om at man kan gå tilbake i tid og snakke med folk som har besøkt kaféen tidligere. Hvis du kunne gått bakover i tid, hvem ville du møtt?

Boken handler om fire personer som i løpet av en sommer besøker kaféen og går tilbake i tid for å møte noen på nytt. Kanskje er det en krangel de skulle ønske endte annerledes, eller en ekskjæreste man skulle sett igjen. Den aller viktigste tingen er at man kun kan snakke med personen så lenge kaffen er varm.

En ordentlig vakker bok som fikk meg til å sette pris på de relasjonene jeg har rundt meg, og hvor fort ting kan endre seg.

Den kommer på norsk 30. mars og kan forhåndsbestilles nå!

Muleum

Når jeg blir spurt hva som er min favorittbok, sier jeg alltid Muleum av Erlend Loe. Jeg har lest den utallige ganger, og den har noen av de beste åpningslinjene jeg noensinne har lest:

«Vi styrter.
Elsker deg.
Gjør hva du vil.
Pappa.
(sms sendt fra luftrommet over Sentral-Afrika i april 2005)»

Gjennom dagbok-format forteller Julie om livet etter hun mister hele familien i en flyulykke, og hvordan hun håndterer sorgen på. Alt pakkes inn i Erlend Loe’s sære og gjenkjennelige stil. Rett og slett en morsom og trist bok man flyr igjennom (pun intended).

Døgnåpent

Om du liker sære bøker, så er forfatteren Sayaka Murata midt i blinken for deg. Døgnåpent er kanskje en av de rareste romanene jeg har lest, men som jeg koste meg veldig med.

Keiko har aldri passet inn noe sted, før hun som tenåring begynte å jobbe hos den døgnåpne kiosken Smile Mart. Nå er hun 36 år og familien hennes begynner å bli utålmodige med Keiko og når hun kommer til å få seg en «ordentlig jobb» og ikke minst en mann. Spørsmålet er om det i det hele tatt kommer til å gjøre henne lykkeligere?

En bok for deg som bare vil bli underholdt i tiden det tar å lese 160 sider.

Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg

Om du vil lese noe litt mer dypt og eksistensielt er Audun Myskja veien å gå. I Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg skriver han om tolv mennesker som ligger for døden, og deres tilbakeblikk på livet som har vært. Hva de skulle ønske de gjorde, hva de tok for gitt og råd for neste generasjon.

En bok som garantert kommer til å røre noe i deg, og få deg til å prioritere ting litt annerledes i livet.

Helvete

Nyskilte Rakel finner en trapp til helvete i hagen sin. En absurd men ekstremt fin bok om umulig kjærlighet mellom Rakel og djevelen. Jeg elsker det.

Jeg leser alltid Helvete om jeg sitter fast i en lang bok, eller er i en dårlig periode med lesing. Den vekker gleden min for bøker igjen, hver eneste gang.