Agota Kristof-trilogien: Dette mener kritikerne, forfatterne – og bok-grammerne

KlassikereRomanerAgota Kristof-trilogien: Dette mener kritikerne, forfatterne – og bok-grammerne

Med «Den tredje løgnen» fullføres nyutgivelsen av Agota Kristofs klassiske trilogi. Vi har tatt tempen på mottagelsen hos kritikerne, litteratene og Instagrammerne der ute.

Estimert lesetid 6min
Bokbilde av Den tredje løgnen
Endelig er tredje og siste bok i Agota Kristofs genierklærte trilogi her. I «Den tredje løgnen» vender Lucas tilbake til barndomsbyen. (Foto: Åsmund Holien Mo)

«Moderne klassikere» Det er ordene som går igjen om Agota Kristofs trilogi om tvillingene Claus og Lucas. Lesere, anmeldere og litterater lot seg bergta av gjenutgivelsene av Tvillingenes dagbok (2019) og Beviset (2020).

Nå kommer siste bok i den gjenutgitte trilogien: Den tredje løgnen. Etter tiår i eksil flytter Lucas tilbake til sin barndoms by. Han minnes årene i ensomhet, atskillelsen fra tvillingbroren Claus, krigen, tilflukten hos bestemoren som folk kalte «heksa». Nå vil han prøve å finne broren Claus. Men hva hvis hele livet var basert på en løgn?

Den tredje løgnen er en markant avslutning på Kristofs mektige trilogi som utvider forfatterens helt spesielle litterære univers ytterligere.

Kristof opp fra glemselen

Forfatter Agota Kristof, som i et av få intervjuer hun gjorde innrømmet at hennes største litterære inspirasjonskilde er Knut Hamsun, døde i 2011.

Hun ble født i Ungarn i 1935, men flyktet til Sveits etter den Sovjetiske invasjonen.

Her lærte hun seg fransk, språket hun valgte å skrive bøkene sine på – et valg som det ikke er urimelig å anta at har påvirket den knappe og særegne stilen hennes.

Kristof begynte med å skrive poesi og skuespill, men det var først etter debutromanen Tvillingenes dagbok, originalt utgitt i 1986, at hun oppnådde større anerkjennelse. Boka ble oversatt til 40 språk, deriblant norsk, og hun vant litterære priser.

Portrett av Agota Kristof
Agota Kristof (f. 1935) flyktet fra Ungarn til Sveit og begynte å skrive på fransk. Nå har hennes trilogi om tvillingene Claus og Lucas fått en renessanse hos norske lesere.

Men til tross for åpenbare kvaliteter, har Kristof aldri blitt innlemmet i noen kanon, og har gradvis gått i den litterære offentlighetens glemsel siden den gang.

Men i 2019 plukket Cappelen Damms redaksjon for oversatt skjønnlitteratur bøkene opp fra glemselen igjen. Det har gjort at Kristof har fått en aldri så liten renessanse blant litterater og lesere.

Tvillingenes Dagbok: Hyllet av forfattere, kritikere og lesere

Trilogiens to første bind, Tvillingenes Dagbok og Beviset, har høstet overveldende kritikker i de fleste av landets aviser.

Morgenbladet nølte ikke med å kalle førsteboka en moderne klassiker – «gripende i ordets rette forstand».

Klassekampen mente «romanen forener de fleste betydningene av ordet fabelaktig i én rik tekst.»

NRKs Knut Hoem, på sin side, skrev dette i sin rosende anmeldelse av andreboka Beviset:

«De som plukket opp Tvillingenes dagbok da den utkom i ny utgave før sommeren i fjor, ble kanskje også hensatt i en tilstand av lesetrance. Agota Kristofs debutbok er av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen.»

Blant forfattere som skal ha elsket Kristofs trilogi, er nylig avdøde Beate Grimsrud.

Også Lisa Tønne, den ene halvparten av podcast-duoen Tusvik og Tønne, har snakket om Kristofs Beviset: «For en bok! […] Jeg elsker den. Den gjør et eller annet med hele sjelen når jeg leser den», uttalte hun i en episode av podcasten.

I tillegg har Kristian Seltun, teatersjef på Nationaltheatret, lenge vært en uttalt fan – les intervjuet om hvorfor her.

Dette sier leserne om Tvillingenes dagbok og Beviset på Instagram

Også blant vanlige lesere der ute, er entusiasmen stor. Blant bookstagrammerne på Instagram, er det nærmest unison hyllest og stor entusiuasme. Her har vi plukket ut noen av tilbakemedlingene vi fant under #agotakristof og #tvillingenesdagbok.

Skal du lese Kristof i sommer? Del gjerne dine egne reaksjoner!

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forelska i et nytt forfatterskap! Herregud, Agota Kristof. 🙌 Sjelden (aldri?) har jeg lest noe så skjellsettende som «Tvillingenes dagbok». Den blir sittende i kroppen, den lar meg ikke være selv om jeg har lest siste ord. Boka er en påminner – ikke bare om hva krig kan gjøre med mennesker – men også om hvordan helt forbaska utsøkt prosa ser ut. I dag måtte jeg gå til anskaffelse av «Beviset», som er den andre boka i trilogien. Bildet et lånt fra @norliuniversitetsgata, som selger begge. 🙂 Og til høsten kommer angivelig tredje bok! Evig takknemlig for at @cappelendamm reutgir disse romanene. Kristofs ord vil være med meg for alltid. #tvillingenesdagbok #agotakristof #boktips #lesetips #bok #bøker

Et innlegg delt av Ingrid Ovedie Volden (@vidunderfull)

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JEG VIL LESE BOK 3 I DENNE TRILOGIEN ASAP! Fy søren, altså. For et mesterverk. Vil ikke si så mye om handlingen, redd for å spoile, men bok nummer to, Beviset, i trilogien om tvillingene Claus og Lucas, skuffet ikke. Annerledes enn Tvillingenes dagbok, men heldigvis like bra. Og grusom. Og grotesk. Aner ikke om jeg har forstått noe som helst – men forhåpentligvis ligger en gammel versjon av den tredje og siste boken i trilogien og venter på biblioteket i morgen (jeg er litt over hentefristen, please ikke send den tilbake🙏🏻🙏🏻). —————————— #52umb#52umb2020#52boeker2020#tvillingenesdagbok#beviset#agotakristof#favoritt#målese#bibliotek#instagram#bookstagram

Et innlegg delt av Kjersti (@52boeker)