12 gode bøker å gi i konfirmasjonsgave

Skjønnlitteratur12 gode bøker å gi i konfirmasjonsgave

Gjenkjennelige romaner, følelsessterke diktsamlinger og faktabøker som vekker lesegleden i hvem som helst. Her er 12 bøker som egner seg ypperlig som konfirmasjonsgaver.

Estimert lesetid 8min
Miljøbilde av en jente som leser bok i en hengekøye
Vil man ha ungdom som leser, må man gi dem noen bra bøker. Her er noen gode forslag. (Foto: Unsplash/Robert Norton)

Langt inne i enhver TikTok-avhengig konfirmant gjemmer det seg en leseglad sjel, som bare venter på at noen skal plassere riktig bok i hendene på dem. Det tror i alle fall vi. Derfor har vi samlet noen skikkelig gode bøker som vi tror passer ekstra godt for ungdom: faktabøker om alt fra psykisk helse til hvordan livet oppsto, diktsamlinger til de poesiglade og romaner som griper tak i deg. De perfekte bøkene til konfirmasjonsgaven finner hu her.

Minnebok

På konfirmasjonsdagen

På konfirmasjonsdagen er en vakker minnebok for konfirmanten, med blant annet nydelig dikt fra Astrid Lindgren og Trygve Skaug, utdrag fra Kongens tale til sin Ingrid Alexandra på hennes konfirmasjonsdag, og sider hvor man selv kan lime inn blant annet invitasjoner og skrive hilsninger. Boken kan også gi mye inspirasjon i forkant av den store dagen, til både konfirmant og foreldre.

Boken er selvfølgelig kjønnsnøytral og livssynsnøytral, og nå på tilbud i maisalget!

Faktabøker

Friluftsfersking av Une Cecilie Oksvold

Å komme seg ut i naturen er ikke bare sunt for kropp og sjel, det er også et godt verktøy til å mestre livet.

Det viser utfluencer Une Cecilie Oksvold, som med sine 36,000 følgere på Instagram, deler sine tips til lavterskel naturopplevelser.

Som hun sier: Du trenger ikke gå lengst, være tøffest eller ha det beste utstyret for å få de største naturopplevelsene. Her får du hjelp til alt i fra hvilket utstyr du kan trenge, til mentale verktøykasser som støtte for å sove ute på tur alene for første gang. I tillegg får vi et ærlig innblikk i hennes reise, og hvordan naturen har vært en støttespiller i hennes liv.

Patriarkatet faller av Marta Breen og Jenny Jordahl

Den perfekte konfirmasjonsgave å gi til både jenter og gutter, for å lære om kvinnehistorie og likestilling.

I denne boka tar forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl med seg leseren på en reise gjennom patriarkatets kulturhistorie. Men en god dose humor forteller de om hvordan menn fra Aristoteles til Woody Allen har beskrevet verden gjennom sitt mannlige blikk. De viser hvordan historiens kvinner har kjempet imot undertrykkelsen – og de kårer tidenes verste sexist.

Klassen av Marte Spurkland

Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer en av landets beste journalister syv ungdommer gjennom siste skoleår på videregående. Elevene står mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, og mange av dem mellom to kulturer. Dette er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke foreldre. Dette er elever som kjemper for å bestå.

Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn. En konfirmasjonsgave til den som sluker bøker!

Samtlige aviser har rost Spruklands bok, men Morgenbladets Bjarne Riiser Gundersen sa det kanskje best: «Om jeg gråt mens jeg leste? Det har ikke du noe med. Men jeg kan si at det er ganske vanskelig å la være når du stilles åpent overfor den nesten ufattelige anstrengelsen det er å bli en slags voksen, et slags menneske.»

Jenta i veggen av Lena Lindahl

I Jenta i veggen forteller Lena Lindahl den overraskende og inntil nylig ukjente historien om «Norges Anne Frank». Den norske, jødiske jenta Betzy Rosenberg greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945.

Resten av Betzys familie ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, mye takket være et medmenneske som risikerte livet for å hjelpe henne.

«Med Jenta i veggen har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom,» skrev Barnebokkritikk.

Helt ærlig av Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland

Dette er den ultimate boken om livsmestring og mental helse for ungdom!

Finnes det farlige tanker? Kan forelskelse forandre oss? Hva gjør du når en venn sliter? Hva er forskjellen på å være redd og ha angst? Hva kan du gjøre med baksnakking og drama? Hva er seksuelle fantasier?

Helt ærlig får du grundige svar på viktige spørsmål. Kirsten er psykolog og Astrid er lege, og her snakker de helt ærlig om hvordan det er å være menneske.

Romaner

Beatles av Lars Saabye Christensen

Beatles av Lars Saaby Christensen er så og si obligatorisk ungdomslesing. Den muntre og vemodige fortellingen om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951 ble Saabyes store gjennombrudd.

Kim, Seb, Ola og Gunnar har vokst opp på Oslos nest beste vestkant, i en tid full av drømmer og forvirring. Den bestselgende romanen gir et levende og billedrikt inntrykk av en tid dagens unge selv ikke har opplevd, men som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte – et klassisk og trygt valg å gi i konfirmasjonsgave.

Med hånden på hjertet av Vigdis Hjorth

I Med hånden på hjertet skriver Vigdis Hjorth gjenkjennelig og morsomt om Frøydis på 19 år, som er mer vital enn de fleste, og har en brennende trang til å kjenne at hun lever akkurat NÅ.

Etter en dramatisk familiemiddag rømmer Frøydis Helle hjemmefra og begynner på forberedende studier i Bergen, hvor hun forelsker seg i Handelshøyskolestudenten Harald Ekre. Spørsmålet er hvordan hun skal få oppmerksomheten hans.  

Ingenting her tilhører meg av Sophia Saenger

Ingenting her tilhører meg er en roman om ujevne maktforhold og hvordan man kan bli så ukontrollerbart besatt av et annet menneske.

Thea er 15 år gammel, har skilte foreldre og føler seg utenfor. Men det finnes én person som ser Thea for den hun er, nemlig vikarlæreren Kathinka.

Kathinka inviterer Thea med på café, tilbyr henne sigaretter, gir henne klær og en sølvring. Og, etter hvert, en massasje. Hva er det Kathinka vil med Thea?

I denne sterke debutromanen fortelles en historie om hva som kan skje med et ungt sinn når grenser blir lekt med og flyttet på. En konfirmasjonsgave som sjeldent blir glemt!

Dikt- og novellesamlinger

Tvers igjennom upålitelig av Gro Dahle

Alle litteraturinteresserte tenåringer bør kjenne til Gro Dahle. Tvers igjennom upålitelig inneholder alle Dahles diktsamlinger, utgitt i forbindelse med hennes 30årsjubileum som forfatter. Samlingen viser en særegen og leken poet som aldri slutter å overraske.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, blant annet Aschehougprisen 1998, Kritikerprisen 2014 og Triztan Vindtorns poesipris 2015.

Følg med nå av Trygve Skaug

Trygve Skaug har gått fra instagram-poet til bestselgende forfatter på få år. Han nærmer seg 200 000 dedikerte følgere, og har syv diktsamlinger bak seg.

– At folk finner trøst i mine ord, trøster meg også. Tekstene mine er skrevet veldig nakent, ærlig og upretensiøst. Derfor treffer det meg hardt når jeg kan være der for andre, sier Trygve Skaug i et intervju med VG.

I Følg med nå samler han sine mest skjellsettende dikt, med tematikk som sex, psykisk helse, vennskap, angst og kjærlighet.

Åtte av Gine Cornelia Pedersen

En enkel måte å introdusere ungdommen for lesing igjen, kan være i form av korte novellesamlinger! Perfekt konfirmasjonsgave til den som aldri har lest før, men som gjerne vil begynne!

I boka Åtte møter vi mennesker som står på kanten av stupet, på hver sin måte. De møter sine drifter, sin eiesyke, misunnelse og grådige kjærlighetslengsel. Ved å lage bilder av seg selv i andre kan de kanskje unngå seg selv?

Ingunn Bjørkli har tatt navnet Aurora Irene Høst på sosiale medier og håper å ha slettet Ingunn for godt. Billedkunstneren blander noe uventet inn i malingen og begynner å røyke på balkongen – for å kjenne at hun puster, at det river i brystet? Reidunn Østby får en venn på yogaen som gir gaver og vil komme nærmere enn Reidunn liker.

Ego av Ebba Eiring

Hva skjer mellom mennesker når noen dør, gifter seg, drar på seiltur for to, får et stebarn, hopper på et tog i en annen verdensdel eller kommer tilbake til barndommens veier og hus etter mange år? Novellene i Ego utforsker nære relasjoner – samboere, bestevenner, foreldre og barn, kjærester, søsken.

Kjæresten har reist sin vei, og en ung mann står igjen i joggebukse i leiligheten, med en visnende avokadoplante og en del aggresjon som skal ut. På vei til butikken møter han plutselig den jenta som for mange år sia stod på busstoppet med koffert og skulle vekk fra bygda.