11 gode bøker som er perfekte konfirmasjonsgaver

Skjønnlitteratur11 gode bøker som er perfekte konfirmasjonsgaver

Gjenkjennelige romaner, følelsessterke diktsamlinger og faktabøker som vekker lesegleden i hvem som helst. Her er 11 bøker som egner seg ypperlig som konfirmasjonsgaver.

Estimert lesetid 6min
Stabel med bøker til konfirmanten
Vil man ha ungdom som leser, må man gi dem noen bra bøker. Her er noen gode forslag. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Langt inne i enhver TikTok-avhengig konfirmant gjemmer deg seg en leseglad sjel, som bare venter på at noen skal plassere riktig bok i hendene på dem. Det tror i alle fall vi. Derfor har vi samlet noen skikkelig gode bøker som vi tror passer ekstra godt for ungdom: faktabøker om alt fra psykisk helse til hvordan livet oppsto, diktsamlinger til de poesiglade og romaner som griper tak i deg.

Faktabøker

Liv av Dag O. Hessen

Som VG formulerte det i sin femmer-anmeldelse: «Dette er en flott sakprosabok som mang en vitebegjærlig ungdom (konfirmantgave de luxe) og kunnskapssøkende voksen kan ha glede av.»

Som liten gutt lå brageprisvinner og biolog Dag O. Hessen på ryggen og studerte stjernehimmelen mens han grublet over tilværelsens uutgrunnelige spørsmål.

Liv forsøker han å bygge en bro mellom den undrende gutten under stjernehimmelen og de fremtredende vitenskapsfolkene som siden har forsøkt å gi oss et svar på disse spørsmålene. Resultatet er en ambisiøs men kledelig uhøytidelig og engasjerende fortelling om det det pustfrarøvende tilfeldighetsspillet som førte til det livet vi har på jorden i dag.

Helt ærlig av Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland

Helt ærlig vant Riksmålsprisen for barne- og ungdsombøker i 2020, og er den ulitmate guiden til psykisk helse for ungdom og unge voksne.

Psykolog Kirsten Holtmon Resaland og lege Astrid Nylander Almaas har samlet faglig solide og ærlige råd om identitet, følelser, selvbilde, sex, når livet blir vanskelig og psykiske lidelser. Der hvor andre fagfolk stopper, fortsetter Almås og Resaland lenger inn i materien.

Lege Kaveh Rashidi kaller Helt ærlig en «nødvendig bok all ungdom bør få lov til å lese. Kompliserte temaer, gjort enkelt, for å gjøre livet til ungdom enklere.»

Klassen av Marte Spurkland

Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer en av landets beste journalister syv ungdommer gjennom siste skoleår på videregående. Elevene står mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, og mange av dem mellom to kulturer. Dette er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke foreldre. Dette er elever som kjemper for å bestå.

Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn.

Samtlige aviser har rost Spruklands bok, men Morgenbladets Bjarne Riiser Gundersen sa det kanskje best: «Om jeg gråt mens jeg leste? Det har ikke du noe med. Men jeg kan si at det er ganske vanskelig å la være når du stilles åpent overfor den nesten ufattelige anstrengelsen det er å bli en slags voksen, et slags menneske.»

Jenta i veggen

I Jenta i veggen forteller Lena Lindahl den overraskende og inntil nylig ukjente historien om «Norges Anne Frank». Den norske, jødiske jenta Betzy Rosenberg greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945.

Resten av Betzys familie ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, mye takket være et medmenneske som risikerte livet for å hjelpe henne.

«Med Jenta i veggen har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom,» skrev Barnebokkritikk.

Romaner

Beatles av Lars Saabye Christensen

Beatles av Lars Saaby Christensen er så og si obligatorisk ungdomslesing. Den muntre og vemodige fortellingen om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951 ble Saabyes store gjennombrudd.

Kim, Seb, Ola og Gunnar har vokst opp på Oslos nest beste vestkant, i en tid full av drømmer og forvirring. Den bestselgende romanen gir et levende og billedrikt inntrykk av en tid dagens unge selv ikke har opplevd, men som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte – et klassisk og trygt valg å gi i konfirmasjonsgave.

Med hånden på hjertet av Vigdis Hjorth

I Med hånden på hjertet skriver Vigdis Hjorth gjenkjennelig og morsomt om Frøydis på 19 år, som er mer vital enn de fleste, og har en brennende trang til å kjenne at hun lever akkurat NÅ.

Etter en dramatisk familiemiddag rømmer Frøydis Helle hjemmefra og begynner på forberedende studier i Bergen, hvor hun forelsker seg i Handelshøyskolestudenten Harald Ekre. Spørsmålet er hvordan hun skal få oppmerksomheten hans.  

Alkymisten av Paulo Coelho

Alkymisten har vært en av de mest elskede og inspirerende bøkene de siste 20 årene, og fortsatt oppdager nye generasjoner denne banebrytende moderne klassikeren.

Boken forteller historien om den andalusiske gjetergutten Santiago og hans drøm om å finne en av verdens rikeste skatter. Han reiser fra Spania til Tanger og gjennom ørkenen i Egypt til et skjebnesvangert møte med alkymisten.

En bok om å lytte til hjertet sitt, forstå tegnene livet gir, og følge drømmene sine.

Diktsamlinger

Tvers igjennom upålitelig av Gro Dahle

Alle litteraturinteresserte tenåringer bør kjenne til Gro Dahle. Tvers igjennom upålitelig inneholder alle Dahles diktsamlinger, utgitt i forbindelse med hennes 30årsjubileum som forfatter. Samlingen viser en særegen og leken poet som aldri slutter å overraske.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, blant annet Aschehougprisen 1998, Kritikerprisen 2014 og Triztan Vindtorns poesipris 2015.

Følg med nå av Trygve Skaug

Trygve Skaug har gått fra instagram-poet til bestselgende forfatter på få år. Han nærmer seg 200 000 dedikerte følgere, og har syv diktsamlinger bak seg.

– At folk finner trøst i mine ord, trøster meg også. Tekstene mine er skrevet veldig nakent, ærlig og upretensiøst. Derfor treffer det meg hardt når jeg kan være der for andre, sier Trygve Skaug i et intervju med VG.

I Følg med nå samler han sine mest skjellsettende dikt, med tematikk som sex, psykisk helse, vennskap, angst og kjærlighet.

Samlede dikt av Kolbein Falkeid

I mer enn femti år har Kolbein Falkeid vært et sentralt navn i norsk lyrikk, og utgitt mangeogtyve diktsamlinger, skuespill og gjendiktninger. Hans samlede dikt er en bestselger – og et viktig tilskudd til en god bokhylle.

Dette er dikt med stor leserappell, refleksjon og dybde. Kolbein Falkeid fikk Doblougprisen i 1993, og ble tildelt Herman Wildenveys poesipris i 2001. I 2011 fikk han Brages hederspris, og Rogaland fylkeskommunens kulturpris i 2016.

Ingenting usagt av Sabina Store-Ashkari

En annen Instagram-poet som er i ferd med å utmerke seg er Sabina Store-Ashkari. På Instagram finner du henne under profilen @ingentingusagt.

Store-Ashkari skriver dikt om kjærlighet, vennskap, forelskelse og skuffelse – og om å stå opp for seg selv. Her får vi ærlige dikt i fleng, som skildrer livet sett fra en ung jentes ståsted. Her belyser hun det å være ung i dag – og de altoppslukende følelsene som hører til.