– Et middagsselskap handler om mer enn maten

Sultne gutter har brukt pandemien på å lage sin første kokebok. «På deling» er den perfekte boka når du skal ta igjen tapte middagsselskap og lange brunsjer.

Estimert lesetid 4min

Høstmørket kommer uungåelig krypende, men pandemimessig går vi likevel mot lysere tider: Denne høsten skal middagsselskap og fester tas igjen. Det er Instagram-fenomenet Sultne Gutter, bestående av Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen, fullstendig klar over.

I boka deres, På deling, er rettene delt opp i bordsettinger med tanke på smakssammensetning og praktisk gjennomføring, perfekt for sosial spising. Dette er post-pandemi-kokeboka som burde ligge oppslått på alle kjøkkenbord i høst. 

Ole og Magnus møttes i Oslo våren 2017, og i dag bor de sammen på Fredensborg. Fra vinduet i leiligheten begynte de å servere mat til venner og forbipasserende under lockdown. Nå følger over 35,000 de unge guttenes enkle og estetiske oppskrifter. I tillegg har de har en egen tv-serie på Matkanalen, og står bak en digital takeaway-restaurant.

Vi sjekket inn med guttene og ba dem dele en oppskrift fra boka.

Kjøp boka På deling

Foto av boka «På deling» av Sultne gutter
(Foto: Åsmund Holien Mo)

– Plutselig tid til å lage masse mat

– Gratulerer med bok! Fra å servere mat ut av vinduet til å få 35 000 følgere på Instagram – dere har virkelig utnyttet pandemien. Hvordan har tiden i lockdown vært for dere?

– Tusen takk! Hvordan lockdown-perioden har vært, kommer an på hvem av oss som svarer. For übersosiale Ole, har det tidvis vært krevende å sitte innesperret på en 44 kvm liten leilighet midt i byen. For Magnus derimot, som kan gå to uker uten å se eller prate med folk, har det gått litt bedre. Men business-wise har jo koronaen vært bra for oss. Med hjemmekontor fikk vi plutselig tid til å lage masse mat mellom Teams-møtene.

– I høst er det mange middagsselskaper som skal tas igjen. Hva må man ikke glemme for å få en perfekt kveld?

– At et middagsselskap handler om mer enn maten. Vi mener at atmosfæren i rommet er omtrent like viktig. Belysningen, musikken, borddekkingen, vinen, samtalene. Alle disse faktorene er med på å gjøre kvelden til mer enn kun et måltid.

– Hypotetisk drømmemiddag: Hvis dere kunne velge hvem dere ville, levende eller døde, hvem ville dere hatt rundt bordet?

– Er det lov å svare alle vennene våre? Hvis ikke må det bli kokken Nancy Silverton. Hun kunne gjerne også ha stått for matlagingen.

Prøvesmake oppskriftene fra På deling? Test ut guttenes lammecarré med rosmarinsmør med oppskriften under.

Sultne gutters lammecarré med rosmarinsmør

(Foto: Ole Kristian Samuelsen)

Ha dette:

1 kg lammecarré, romtemperert
100 g meierismør
2 fedd hvitløk
12–15 finhakka kapers
3 ss finhakka rosmarin
2 ss finhakka gressløk (kan droppes)
salt
pepper
2 ss nøytral olje til steiking
2 ss meierismør til steiking

Gjør dette:

Rensk ribbeina på carréen og skjær vekk hinna på utsida av kjøttet hvis det ikke er gjort allerede.

Gni kjøttet godt inn med salt og pepper på alle sider.

Brun kjøttet godt på alle sider i en panne med olje. Ha i smør og to hele fedd hvitløk med skall mot slutten. Øs smøret over kjøttet mens du vender og snur på det i et par minutter.

Legg kjøttet med fettsida opp i en ildfast form. Hell over steikesjyen og hvitløkfeddene.

Sett kjøttet midt i ovnen på 180 °C i 12 minutter. Ta det ut og la det hvile i 10 minutter før du skjærer det opp.

Ta ut hvitløkfeddene fra formen, skrap ut den bakte hvitløken fra skallet og hakk den opp.

Mens kjøttet hviler, smelter du smør i en kjele. Rør inn hvitløk, rosmarin og kapers i det smeltede smøret rett før servering.

Legg kjøttbitene på et fat og hell over rosmarin- og hvitløksmøret.

Strø gjerne over gressløk til slutt.

Denne retten bør serveres med en gang. Lam er ikke like godt oppvarma.

Boka På deling kommer i butikk torsdag 26. august.
Vil du ha den signert, kan du forhåndsbestille her.