Hengekøye i sommer? Her er tipsene!

Hobby, mat og fritidFriluftslivHengekøye i sommer? Her er tipsene!

I naturen fant Une Cecilie Oksvold endelig et sted hun kunne puste fritt. Her deler hun sine beste tips til en vellykket hengekøyeopplevelse

Estimert lesetid 4min
bilde av une cecilie oksvold i hengekøye på tur
Une Cecilie Oksvold fant et pusterom i naturen etter år med depresjon og angst. Nå vil hun inspirere andre til å ta sine første steg ut på tur. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Med 36,000 følgere på Instagram er Une Cecilie Oksvold en av Norges største utfluencere. Akkurat dét var ikke selvsagt, for det var først som 24-åring at hun tok sine første steg ut i naturen. Etter å ha vært preget av angst og depresjon siden barndommen, fikk hun et råd fra psykologen: Ta deg tur. Hun forstod snart at det var i naturen at hun skulle finne sitt mentale pusterom.

Seks år senere har Oksvold gått fra å være en friluftsfersking som ikke turte sove ute én natt, til et erfarent turmenneske. Nå har hun skrevet en bok for alle dem som har lyst til å ta i bruk den fantastiske naturen (og i samme slengen få bedre psykisk helse) – en perfekt bok til alle friluftsferskinger.

Boken Friluftsfersking er full av inspirasjon og tips. Une Cecilie skriver om alt fra båltenning og vedlikehold av turutsyr til mensen på tur. Med seg har hun som regel den optimale turkameraten – hengekøya.

Har du drømt om å dra på hengekøyetur i naturen nå i sommer? Her får du Une Cecilie Oksvolds beste tips.

Friluftsfersking kan du bestille hjem her.

Sjekkliste for hengekøye

Det aller viktigste før man skal på hengetøyetur er selvsagt å vite hva man trenger av utstyr. Derfor har Une Cecilie skrevet denne sjekklisten:

  • Hengekøye
  • Karabinkroker
  • Opphengstøy
  • Myggnetting om nødvendig
  • Tarp eller presenning om nødvendig
Foto av forfatter og hengekøye-entuasiast Une Cecilie Oksvold
Une Cecilie Oksvold velger ofte hengekøye når hun drar ut på tur. (Foto: Harald Wanvik)

Viktig å ta vare på træne

For å henge opp hengekøye på tur, må man selvsagt ha tilgang på trær. Man skal være skeptisk til å henge opp køya i for tynne trær, da dette kan gjøre at trærne tar skade av tauet. Hun anbefaler også å bruke flate opphengstau, da dette også er mer skånsomt. Velg deg to solide trær, som optimalt sett har en avstad mellom seg på tre til fem meter.

Prøv deg fram i køya

Une Cecilie mener det er viktig å prøve seg fram i naturen, og det gjelder også når du skal begynne å sove i hengekøye. Å prøve seg frem er undervurdert! Finn ut om du liker best å ha hengekøya slak eller stram, eller et sted midt i mellom. I løpet av dagen kan det for eksempel være fint å ha køya litt slakere, slik at det er lett å gå inn og ut av den. Når natten kommer kan det være greit med mer støtte, og da må du gjøre den strammere. Uansett er det viktig å henge køya minst 30 centimeter over bakken, siden hengekøyer har en tendens til å synke litt gjennom natten.

Hold deg varm

Alle som har prøvd å ligge en natt ute i hengekøye uten noen form for liggeunderlag vet at det fort kan bli en kald affære. Det er likevel ikke alltid lett å vite hvilket type underlag man burde velge. Une Cecilie bruker selv skinnfeller og ullpledd – dette funger fint både sommer og vinter. Hvis du likevel ønsker å bruke et annet liggeunderlag burde dette være isolert, og ikke for stort. Når liggeunderlaget er over en viss størrelse kan det fort begynne å skli under deg.

Vedlikehold av hengekøye

Nordmenn er gode på å kjøpe turutstyr, men ikke alle er like gode på å vedlikeholde det. En viktig tommelfingerregel for alt turutstyr er lufting etter bruk. Hengekøyen er intet unntak. Når man er på tur med hengekøyen er det ikke unormalt at køya blir fuktig, og da er det lurt å henge den opp til tørk når man kommer hjem. På denne måten unngår man mugg, og andre uønskede problemer. Heldigvis er det sånn at hengekøyer stort sett er laget av ekstremt slitesterkt stoff, og Une Cecilie sier selv at hun har til gode at en hengekøye revner. Hvis det likevel mot formodning skulle skje anbefaler hun å levere den inn til en forhandler, slik at den kan bli lappet på riktig måte, og fremdeles være en god kamerat på mange turer i framtiden.

God tur!

Friluftsfersking kan du bestille hjem her.

Illustrasjon av boka «Friluftsfersking» av Une Cecilie Oksvold
Boken Friluftsfersking er perfekt for alle som ønsker å komme seg ut i naturen.