Tom Egeland takker Dan Brown for suksessen

Tom Egeland kan takke Dan Brown for noe av sin internasjonale suksess. Det forteller han om i dagens podcast-episode.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Tom Egeland
Sirkelens ende kom ut to år før Da Vinci-koden fikk verdenssuksess. Aftenposten påviste en del påfallende likheter mellom bøkene, og det førte til en enorm internasjonal interesse også for Sirkelens ende. Var dette boken Dan Brown har plagiert? (Foto: Jarli Jordan)

Da Tom Egeland var 7-8 år, leste moren hans en epokegjørende bok for ham. Det var Hector Malots Frendeløs – en tragisk historie om en gatesanger. Egeland ble så grepet og inspirert av at det gikk an å fortelle en historie som kunne fenge en leser på den måten. Hør om hvordan opplevelsen ble til et ønske om å skrive selv, i dagens episode av Boktips’ podcast.

Psst! I neste uke er han Festivalforfatter på Krimfestivalen. Meld deg på her!

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Dan Browns plagiering

Plagiatbeskyldningene rundt Sirkelens ende ga Egeland enorm suksess i mange land, forteller han i podcasten. Sirkelens ende kom ut to år før Da Vinci-koden fikk verdenssuksess. Aftenposten påviste en del påfallende likheter mellom bøkene, og det førte til en enorm internasjonal interesse også for Sirkelens ende. Var dette boken Dan Brown har plagiert?

Tom Egeland reiste rundt i mange land, men til forleggernes frustrasjon avviste han plagiatbeskyldningen. For likhetene skyldtes at både Dan Brown og Tom Egeland hadde lest Hellig blod, hellig gral – en kvasivitenskapelig bok som hevdet at Jesus overlevde korsfestelsen og senere fikk barn med Maria Magdalena.

En albino som helt

Tom Egeland har til nå skrevet åtte bøker med Bjørn Beltø som hovedperson. Egeland forteller om hvordan han ønsket et motstykke til den slitne, alkoholiserte helten i mange krimromaner. Dermed skrev han fram en helt som hadde albinisme og formet karakteren hans som en nervesvak outsider. Beltø har et forbausende drag på damene, men Egeland mener at han appellerer mer til morsinstinktet enn til begjæret.

Ny krimroman til høsten

Tom Egeland avslører også at han kommer med en ny frittstående krimroman til høsten. Den skal hete Kongen og handler om en forsvinningssak som har noen paralleller til Lørenskog-saken, men som han bedyrer han hadde tenkt ut før den saken ble aktuell.