«Friheten» av Arne Dahl er kvalitetskrim med neglebitegaranti

KrimbøkerThriller«Friheten» av Arne Dahl er kvalitetskrim med neglebitegaranti

Arne Dahls krimbøker er kjent for både skyhøyt litterært nivå og spenning som holder oss på pinebenken. Nå er fjerde bok om i Berger og Blom-serien her: «Friheten».

Estimert lesetid 2min
Portrett av Arne Dahl med omslag for boka "Friheten"
Arne Dahl er en av Sveriges mest kjente krimforfattere. Han har skrevet en rekke kritikerroste krimbøker, blant annet om A-gruppen, som ble en filmatisert suksess. Nå er hans siste krimbok «Friheten» ute på norsk. (Foto: Thron Ullberg)

Da svenske Arne Dahls første bok i krimserien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom kom i 2017, var både VG, Adresseavisen og Fædrelandsvennen enige: Utmarker er noe av det beste på krimmarkedet til nå. Han har siden blitt kjent for å holde et høyt nivå både litterært og spenningsmessig. Det er også tilfelle når Dahl nå er klar med sin fjerde bok i serien: Friheten er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser.

Imponerer anmelderne

“Brilliant!” skrev nettavisen Kapprakt i hjemlandet da Friheten kom ut i Sverige. Det er tydelig at boka ikke nødvendigvis passer sarte sjeler; ordet «brutal» går igjen i anmeldelsene. Spiegel i Tyskland skriver at Friheten er «intens og brutal», mens NordwestZeitung beskriver den som «like psykologisk raffinert som den er voldelig og brutal.”

Når vi møter Sam Berger igjen i Friheten, er han langt fra lykkelig, og helt alene. Molly Blom er borte og ganske sikkert nå gravid med deres barn. Drømmen om et liv med henne virker fjernere enn noen gang. I mellomtiden tjener Sam til livets opphold som etterforsker av forsikringsforbrytelser.

En ny kidnappingssak

En dag kommer et innbringende oppdrag; En kvinne, Nadja, er kidnappet og terapeuten hennes ber Sam om hjelp. Men det er ytterst viktig at politiet holdes utenfor.

Den hemmelige jakten fører Sam til en tapt skatt. Et bytte som har virket tiltrekkende på mange kriminelle tidligere. Nå er det kanskje ikke bare Naja som er i fare. Kan denne skatten også lede Sam tilbake til Molly?

“Psykologisk dyp, genial, nærmest uutholdelig spennende, og noen ganger skrekkinngytende. En ekte Arne Dahl-thriller”, konkluderer P.S., Germany med.

Blant Skandinavias beste

Bøkene til Arne Dahl er solgt til over 25 land, og serien om A-gruppen ble dessuten filmatisert med stor suksess. Han har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, blant annet har han fått det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Arne Dahl er for øvrig et pseudonym for Jan Arnald, som er født i 1963.

Her finner du alle bøkene i Berger og Blom-serien.