«1794» av Niklas Natt och Dag gir deg følelsen av å være i datidens Stockholm

Krimbøker«1794» av Niklas Natt och Dag gir deg følelsen av å være i datidens Stockholm

Oppfølgeren til Niklas Natt och Dag sin prisbelønte bestselger «1793» er endelig her!

Estimert lesetid 4min
Foto av omslaget til boka "1794" av Niklas Natt och Dag
Natt och Dag skildrer i sine uhyggelige, kritikerroste thrillere en lovløs by fylt av fattigdom, sykdom og stank. Mange sier at man nesten reagerer fysisk på å lese bøkene – man føler kulden, man kjenner luktene.

Da svenske Niklas Natt och Dag brakdebuterte med 1793 ville lovordene ingen ende ta. Den uhyggelige, historiske thrilleren med handling fra gamle Stockholm innkasserte en rekke priser, fra Svenska Deckarakadmins for Årets debut til Årets bok og Storytel Awards. 1793 ble en gedigen bestselger i hjemlandet, og er under utgivelse i over 35 land.

– Genuin og grotesk krimdebut

Også her i Norge ble boken gjenstand for stor oppmerksomhet.

Både Aftenposten, Adresseavisen og Dagbladet hadde 1793 på sine anbefalingslister under Årets favoritter og Årets krimbøker. VG trillet terningkast 5 og Adresseavisen en sekser under overskriften «Genuin og grotesk krimdebut». Heller ikke Aftenposten sparte på lovord i sin anmeldelse innledet med «Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut».

[…] en utrolig spennende og nifs reise mot nattens ende. En anmelderkollega beskrev boken som en susende miks av Dickens, Balzac og Céline. Det skriver jeg gjerne under på!

Stein Roll, Adresseavisen

Enormt researcharbeid

Niklas Natt och Dag sier at Umberto Ecos Rosens navn var en av hans store inspirasjonskilder, fordi boken på en så fantastisk måte balanserer mellom skjønnlitteratur og sjangerfiksjon.

Arbeidet med boken krevde enormt researcharbeid – Niklas trålte Stockholms antikvariater etter relevant Stockholms-litteratur. I tillegg har han brukt en mengde digitale kilder, og ikke minst besøkt Kungliga Biblioteket hyppig.

Navnet Natt och Dag er ikke et pompøst pseudonym, men et av Sveriges eldste adelsnavn. Bare i den dramatiske familiehistorien burde det være stoff nok til et stort antall historiske krimbøker. (Foto: Gabriel Liljevall)

«Bellman Noir»

Nå er Niklas Natt och Dag aktuell med oppfølgeren 1794, og imponerer igjen – ikke minst med miljøskildringene, som er utrolig levende og detaljerte.

Vi befinner oss i Stockholm i året 1794. Natt och Dag skildrer en by fylt av fattigdom, sykdom og stank. Romanen er et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall, og noen har kalt 1793 og 1794 for «Bellman Noir». Her skildres kampen for det gode i en mørk, lovløs verden.

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut.

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Kjenner stanken

Mange sier at man nesten reagerer fysisk på å lese bøkene, man føler kulden, man kjenner luktene.

Forfatterens mål har vært at når en detalj nevnes i boken – enten det er gater, hus, matretter eller klesplagg, skal de i størst mulig grad gjenspeile samtidens forhold. Det var nok forhold som ikke akkurat ville nådd opp til dagens standarder. Bare tanken på 1700-tallets galehus eller latrinene i en voksende storby som Stockholm gjør at vi nærmest kjenner stanken.

Stockholms mørke avgrunn

I 1794 viser Niklas Natt och Dag at han langt fra er ferdig med sin brutale og nakne skildring av den mørkeste våren på slutten av 1700-tallet.

En enke oppsøker tidligere soldat Cardell, som vi husker som hovedpersonen fra 1793. Hennes datter er blitt myrdet på bestialsk vis i løpet av bryllupsnatten, og enken ber om hjelp. I det hele tatt er behandlingen av unge kvinner og andre på bunnen av samfunnets rangstige behørig beskrevet i boka.

Cardells etterforskning fører ham tilbake til Stockholms mørke avgrunn, og han opplever at byen er ondere og farligere enn noen gang.

Natt och Dag-navnet

Niklas Natt och Dag ble født i Stockholm i 1979, hvor han også er oppvokst, bor og arbeider som skribent (han deler faktisk kontor med suksessforfatter Fredrik Backman – de lunsjer og drikker kaffe sammen stort sett hver dag).

Navnet Natt och Dag er ikke et pompøst pseudonym, men et av Sveriges eldste adelsnavn. Som del av adelsslekten Natt och Dag, som blant annet var mektige i Sverige på 1300- og 1400-tallet, bærer Niklas Natt och Dag formelig historien i sine gener.

Hans forfedre myrdet den kjente svenske frihetskjemperen Engelbrekt, mistet hovedstaden til Kristian Tyrann, og ble tvunget til å flykte fra landet etter å ha krevd at kongen måtte abdisere. Bare i familiehistorien burde det være stoff nok til et stort antall historiske krimbøker.