Årets beste krimbøker 2021

KrimbøkerÅrets beste krimbøker 2021

Anne Holt, Paula Hawkins og Liza Marklund har skrevet noen av årets beste krimbøker. Her er 12 høydepunkter fra krimåret 2021.

Estimert lesetid 13min
Årets beste krimbøker 2021, med blant annet Det Ellevte Manus av Anne Holt
Tradisjonen tro lister Knut Gørvell opp de beste krimbøkene fra året som har vært. (Illustrasjon: Miriam Edmunds)

Mange syns kanskje at det i disse omikron tider er nok spenning i hverdagen, men nå er det tid for juleferie og gode lesemuligheter. Hva er da bedre enn en spennende krimroman? Her er tips på 12 av årets beste.

«Den beste krimdebuten noensinne»

Grethe Bøe, Mayday

Den arktiske thrilleren Mayday av Grethe Bøe er årets store gjennombrudd blant norske krimromaner, og den var vinterens mestselgende norske krimroman. Cathrine Krøger i Dagbladet mente den var en «Norsk krimsensasjon», mens Tor Hammerø i Nettavisen skrev at Mayday var «den beste krimdebuten» han hadde lest noensinne. Grethe Bøe debuterte som forfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

Mayday er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller. NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med Ylva og John om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Action-thriller fra kongen av mursteinsromaner

Ken Follet, Aldri 

Ken Follett er kongen av mursteins romaner. I mange år nå har han solgt utrolig godt av sine historiske romanserier. Bare Stormenes tid har solgt over 27 millioner på verdensbasis. Men vi husker vel at han slo igjennom med Nålen og tidligere har skrevet en rekke frittstående action romaner. Nå er han tilbake med Aldri som har som har tatt verden med storm siden den kom ut i november. Kritikere over hele verden mener Follett er bedre enn noensinne. Her hjemme ga Cathrine Krøger i Dagbladet den terningkast 5 og mente at den «skremmer vettet av deg».

I forordet til romanen forteller Ken Follett om utgangspunktet for denne boken: «Da jeg gjorde research til Kjempenes fall, ble jeg sjokkert over å innse at første verdenskrig var en krig som ingen ønsket. Ingen europeiske ledere på noen side hadde til hensikt at den skulle inntreffe. Men keisere og statsministrene, en etter en, tok avgjørelser – logiske, moderate beslutninger – som hver for seg brakte oss et lite skritt nærmere den mest forferdelige konflikten verden noensinne hadde kjent. Jeg tenkte egentlig at det hele var en tragisk ulykke. Og jeg lurte på: Kan det skje igjen?»

Det er nettopp muligheten av en tredje verdenskrig som det handler om i Aldri. Jeg fikk manuset rett før helgen og har neglebitende nilest for å se om verdenskrigen inntreffer eller ei. En fantastisk action thriller.

«Strålende underholdning»

Aslak Nore, Havets kirkegård

Aslak Nore fikk Rivertonprisen for sin forrige krimroman, og nå har han skrevet en bok som kanskje er enda bedre. Havets kirkegård har fått mange svært gode kritikker, bl.a. fikk den terningkast 6 av Sindre Hovdenakk i VG. Han konkluderte med: «Aslak Nore (43) har skrevet en heidundrende krimroman. Proppet med herlige karakterer og med en handling som drar deg med fra første til siste side.»

Havets kirkegård er en familiesaga om et dynasti og maktkampen som oppstår i dødens kjølevann. Utgangspunktet for dramaet er forliset av hurtigruteskipet Prinsesse Ragnhild utenfor Bodø høsten 1940. Vera Lind og hennes baby, Olav, overlevde forliset, mens hundrevis av andre omkom bl.a. Veras ektemann. Åtte år etter forliset tar Vera livet sitt, og mye tyder på at det henger sammen med forliset. For Vera hadde forsøkt å fortelle hva som skjedde den skjebnesvangre dagen under, men ble tvunget til taushet. Mange tiår senere begynner Veras barnebarn å undersøke farmorens historie. Hva skjedde egentlig den gangen på hurtigruten?

Marklund tilbake på Sprengeren-nivå

Liza Marklund, Polarsirkelen                   

Husker du Liza Marklunds krimdebut med Sprengeren? Den kom på norsk i 2002 og var den gang Sveriges største boksuksess noensinne. I høst hevdet mange kritikere at Marklund var tilbake på dette toppnivået. Elin Brend Bjørhei i VG ga f.eks. Polarsirkelen terningkast 5 og skrev: «Liza Marklund er tilbake i toppform og viser med Polarsirkelen hvorfor hun er blitt en av Skandinavias største krimforfattere.»

Polarsirkelen har to tidsperspektiver sommeren 1980 og julen 2019.  I 1980 var hovedpersonene tenåringsjenter som hadde en bokklubb sammen der de møtes og diskuterte litteratur. Men så plutselig forsvant en av dem. Førti år senere blir hun funnet innemurt i et brofundament, naken og halshugget.

Da åpner det seg brådyp både i og mellom de nå middelaldrende kvinnene. Smertefulle hemmeligheter som har vært skjult i flere tiår, truer med å bli avslørt, med ødeleggende konsekvenser.

«Gnistrende god Anne Holt-krim!»

Anne Holt, Det ellevte manus

Anne Holt debuterte i 1993 med den første Hanne Wilhelmsen-romanen Blind gudinne. I høst dukket Hanne Wilhelmsen opp igjen i corona-Norge, og det er virkelig blitt en av Holts aller beste krimromaner. Mange anmeldere har trukket fram Det ellevte manus som en av årets beste krimromaner bl.a. Elin Brend Bjørhei i VG. Under tittelen «Gnistrende god Anne Holt-krim!» konkluderte hun: «Anne Holt er på sitt aller beste når hun igjen slipper løs sin gamle krimhelt Hanne Wilhelmsen.»

Hanne Wilhelmsen er for lengst pensjonert fra politiet og har levd i en slags indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned p.g.a. pandemien, opplever hun endelig at hun tør være ute i den folketomme byen. Wilhelmsen blir kontaktet av sin gamle kollega Henrik Holme som sliter med en drapssak med et kvinnelik med knust ansikt funnet i et bagasjerom på en bil.

Samtidig på Norges største forlag forsvinner et manus fra forlagets bestselgende forfatter, mens også Hanne Wilhelmsen har levert manuset på en krimroman. Det ellevte manus utvikler seg til å bli en historie om familiehemmeligheter og bedrag og også om forfattere og bokbransjen.

Djevelsk god

Paula Hawkins, Langsom ild         

Paula Hawkins mørke og urovekkende thriller Piken på toget bergtok millioner av lesere over hele verden. Med Langsom ild har Hawkins klart det igjen. Langsom ild er ny en fandenivoldsk og besettende historie om bedrag, drap og hevn. Både norske og internasjonale kritikere mener at Hawkins er på sitt aller beste. Cahtrine Krøger i Dagbladet ga Langsom ild terningkast 5 og mente at den var en «strålende tredje bok etter knallsuksessen Piken på toget

Langsom ild handler om denne uforutsigbare, lunefulle, noen ganger livsfarlige, ilden som bor i oss. Hawkins, som er en rå iakttager og skildrer av det skakkjørte mennesket, skriver om sårene vi bærer med oss gjennom livet, og det grusomme vi kan finne på når vi blir presset, fristet.  Her finnes klassiske ingredienser som bedrag, løgn og hevn, og bruddstykker av et mystisk manuskript binder det hele sammen på utsøkt vis.

Ny le Carré etter hans død

John le Carré, Silverview

Høsten 2021 utgis Silverview – John le Carrés tjuesjette og siste roman. Le Carré skrev boka parallelt med sine to siste romaner, Spionenes arv (2017) og En fri agent (2020).

David Cornwell, kjent som John le Carré, ble født i 1931 og døde i desember 2020. Hans romaner har solgt til sammen over 60 millioner eksemplarer. Det var forfatterens ønske om at barna hans skulle forvalte hans litterære arv og upubliserte tekster. Silverview er den eneste komplette romanen som finnes blant hans etterlatte papirer.

Silverview har fått svært god mottakelse over hele verden. Her hjemme konkluderte Marit Egaas i Stavanger Aftenblad at boken er «et lite mesterverk, og en vakker og vemodig svanesang over spionenes liv og virke». 

I sentrum av handlingen er en bokhandel på et britisk feriested. Den nye eieren blir kjent med en utdannet, men noe mystisk gentleman som inviterer ham til Silverview, hans store villa utenfor byen. Der venter en og annen hemmelighet på å bli avdekket.

Årets mestselgende oversatte krim

Romy Hausmann, Elskede barn

I fjor var det Den tause pasienten som startet krimåret med et sensasjonelt smell. I år er det Elskede barn av den tyske debutanten Romy Hausmann. Boka er en av tidenes største suksesser i Tyskland, med et salg på over 250 000 eksemplarer og med 45 uker på bestselgerlisten. Hvis du tror at tysk krim er gørr, tro om igjen.

Elskede barn har bare fått gode anmeldelser her hjemme. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei var f.eks. kjempebegeistret og mente at: «skildringene av Hannah er mesterlig gjort, og hjerteskjærende og nifse.» Mens Cathrine Krøger mente den var «uhyggelig god». Tarald Aano i Stavanger Aftenblad var like begeistret og skrev: «Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

I Elskede barn blir en kvinne lagt inn på sykehuset etter en påkjørsel. Den skadede kvinnen passer beskrivelsen til Lena Beck, som forsvant 14 år tidligere. Moren og faren får beskjed om at datteren, nå 37 år gammel, trolig er funnet, og drar til sykehuset.

Men det er ikke datteren. Likevel hevder kvinnen på sykehuset at hun heter Lena. Idet de knuste foreldrene skal dra, kommer en sykepleier med et barn. Da bryter foreldrene sammen, for det er som å se deres datter da hun var barn. Jentungen hevder at kvinnen på sykehuset er moren hennes, og hun forteller at hun har en far og en lillebror. Et sted. Et ukjent sted.

«Rørende midt i den skumle ondskapen»

Sam Loyd, Minneskogen

«Minneskogen er den mest overraskende og elegante grøsseren jeg har lest på lenge,» skrev Cathrine Krøger i sin 6-anmeldelse i Dagbladet. Det er en sylskarp psykologisk thriller-debut som har fått strålende kritikk i de landene den er kommet ut.

Som i The Queen’s Gambit er en ung kvinnelig sjakkspiller i sentrum for handlingen i Minneskogen, men her kan et av hennes trekk bety liv eller død.

For 13 år gamle Elissa er denne lørdagen helt spesiell. Hun er på vei til sjakkmesterskapet for ungdom i Bournemouth med moren sin. Elissa er forberedt og kampklar, sjakk er det eneste hun bryr seg om. Da hun skal ut i bilen for å hente lunsjen sin mellom to partier, blir hun dratt inn i en hvit varebil på parkeringsplassen. Da hun våkner, er hun lenket fast i et rom under jorda.

Elijah har bodd ved Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men Elijah er redd for å gå til politiet. For han vet at bare en av dem vil kunne komme seg derfra.

«Så velskrevet som bare Karin Fossum kan»

Karin Fossum, Drepende drage Angrende hund               

Karin Fossum tok i fjor farvel med Konrad Sejer med den prisvinnende krimromanen Bakom synger døden. Nå returnerer hun med stil – og en helt ny krimhelt, politietterforsker Eddie Feber. Anmelderne er enige om at Fossum er tilbake på topp-nivå. Nettavisens Jan Ø. Helgesen ga f.eks. boka terningkast 5 beskrev den som «så velskrevet som bare Karin Fossum kan.»

Drepende drage Angrende hund er i et intenst familiedrama der Karin Fossum introduserer en ny og annerledes krimhelt, Eddie Feber. Som vanlig i Fossums romaner er ikke politimannen hovedpersonen i Fossums romaner, men han er en viktig del av avsløringen av et familiedrama som inneholder to voksne barn med sterk morsbinding, en dødsulykke med fire polske arbeidere og altså denne nye politihelten, Eddie Feber, somer rask i vendingen, og kan kanskje virke rotete intens, men han har strategier for å få den mørke sannheten ut i lyset.

Første bok i ny historisk krimserie fra 2. verdenskrig

Hans Olav Lahlum, Sneen var ren

Sneen var ren er første bok i en helt ny krimserie fra Hans Olav Lahlum. Det er planlagt 4-5 bøker med handling fra Oslo i 1942-45, hvor historiske krimmysterier veves sammen med skjebnen til en ødelagt og politisk splittet familie fra okkupasjonstiden.

Førstebetjent Engly Martinsen jobber mot tiden for å løse sin største sak hittil. Advokat og NS-medlem Jens Otto Helmersen blir funnet skutt og drept i sin egen hytte, men sneen rundt hytten er uberørt. I dette lukkede rom-mysteriet fra Oslo i 1942, vever Hans Olav Lahlum en historisk krimgåte sammen med skjebnen til en opprevet og politisk splittet familie fra okkupasjonstiden.

En norsk Kepler

Samuel Bjørk, Ulven                      

Samuel Bjørk er en av Norges mest kjente krimforfattere og største eksportvare innen krimsjangeren. Og alle vet jo nå at Samuel Bjørk er pseudonymet Frode Sander Øien bruker på sine krimromaner. Samuel Bjørk har flere ganger blitt sammenlignet med navn som Stieg Larsson, Jo Nesbø og Lars Kepler.

Debutboka, Det henger en engel alene i skogen, ble utgitt i 2013 og vakte stor oppsikt både blant lesere og kritikere, og den ble nominert til Bokhandlerprisen som første bok skrevet under pseudonym. Den er nå solgt til 31 land og har blitt et internasjonalt fenomen. Også Ulven er solgt til mange land og har allerede gått til topps på bestselgerlisten i Nederlan.

I Ulven blir to gutter funnet drept like utenfor Oslo, de har en død rødrev liggende ved siden av seg. Sakene ligner en uløst sak fra Sverige. Holger Munch, sjef for en ny etterforskningsenhet, har satt sammen et team av Norges beste etterforskere. Han gjøres oppmerksom på en ekstremt talentfull student på Politihøgskolen. Munch møter den unge Mia Krüger på en kafé og viser bilder fra begge åstedene. Hun trenger bare minutter for å se ting de ikke engang har tenkt på.