Hurra. Hurra? Hurra! 2. juni feirer vi følelsenes dag

Familie, helse og livsstilPsykisk helseHurra. Hurra? Hurra! 2. juni feirer vi følelsenes dag

Hvorfor trenger følelsene sin egen dag? Psykolog og forfatter Cecilie Benneche skriver om Emotion Awareness Day 2. juni.

Estimert lesetid 5min
Bilde av glade mennesker
denfølelsen drives av psykolog Cecilie Benneche og fotograf Jo Michael de Figueiredo. Her er de omgitt av noen av skuespillerne de har jobbet med gjennom årene. Foto: denfølelsen

Det er Emotion Awareness Day, og tid for å fokusere på følelser. Men hvorfor trenger følelsene sin egen dag? Hvis man leser aviser og sosiale medier, virker det jo som om følelser er et buzz-ord. Vi må ta hensyn til følelser, validere følelser og i det hele tatt være mer følsomme. Det er fristende å kalle det en emosjonell revolusjon. Likevel: Når vi føler oss flate eller tomme, får følelsene skylden: ­«Hvor er de, egentlig?». Når vi eksploderer og gjør noe dumt, skjer ofte det samme: Vi konkluderer med at vi ikke burde følt så mye.

Cecilie Benneche har denne våren gitt ut boka  «Hva føler du nå? Enkle tips om indre uro». (Foto: denfølelsen)

Hva føler du nå? kan du kjøpe her.

Interessert i bøker om følelser? Vi har samlet et knippe her!

Vårt eget kompass

Og akkurat så paradoksalt er det faktisk å ha følelser: De er først og fremst et kompass som gir oss retning. Når vi er glade, går vi verden i møte med åpne armer, når vi er redde, trekker vi oss tilbake, i sinne kan vi få hjelp til å sette grenser, og tristheten gjør at vi kan ta i mot trøst og støtte fra andre mennesker. Men, og her kommer det som ofte blir så smertefullt for oss: Når vi har mange følelser samtidig, hender det at kompassnåla spinner rundt og rundt. Vi blir flate, tomme og retningsløse.     

Følelsenes dag

Emotion Awareness Day oppfordrer oss til å bli mer kjent med våre egne følelser slik at de kan fungere som det kompasset de er ment å være. Og hvis du ser deg rundt, er det følelser overalt denne uka. I Frognerparken og Botanisk hage tilbys det gratis vandreterapi for menn, de har kalt tilbudet «Mann deg opp». Andre steder er det foredrag, utstillinger og debatter, alt for å sette følelser i fokus.

Jeg ble invitert til å skrive denne spalten fordi jeg deltar i Emotion Awareness Day og nettopp har gitt ut en bok om følelser. I Hva føler du nå? gir jeg både letetips og rydderåd. Bortkomne, uforståelige, ubehagelige og kanskje til og med umoralske følelser; i boka mi er det plass til dem alle.                                                   

Hva er egentlig skam? Og hvorfor gjør den så innmari vondt? 
(Foto: Jo Michael de Figueiredo)

På Emotion Awareness Day skal boka mi få stå litt sammen med alle de andre fine følelsesbøkene forlaget har gitt ut, til sammen blir det et lite følelsesbibliotek. I tillegg er jeg så heldig at jeg skal få snakke og skrive om følelser hele uka. Ved siden av å være psykolog og forfatter, driver jeg nemlig prosjekt denfølelsen sammen med fotograf Jo Michael de Figueiredo. Nå har vi lekt oss med ord og bilder i syv år, og på årets følelsesdag har vi valgt skam som tema.

En skrifteboks for følelser

Inspirert av spalten «Min største tabbe» i Det Nye på 80-tallet, har vi satt opp en «skrifteboks» i Frognerparken. I boksen har vi plassert fagfolk som jobber og skriver om følelser, og så har vi filmet dem mens de forteller om en pinlig episode i eget liv. Filmene slippes på Emotion Awareness Day, med håp om at lesere og lyttere vil dele noen av sine flauser med oss. Forhåpentligvis kan vi le litt hjertelig både av og med hverandre. Det mest normale er tross alt å dumme seg ut av og til.

Hva skjer om man gjør en telefonboks i Frognerparken om til en skrifteboks for en dag for å tematisere skam? (Foto: denfølelsen)

Rødmende kinn, blikket hardt ned i bakken, et intenst ønske om at det åpner seg en luke i gulvet. Hele uka skal jeg filme skamfulle øyeblikk, også mine egne, og så skal jeg avrunde det hele med å snakke en hel time om skam i podkasten «Politisk psykologi». For dette er kanskje det viktigste av alt når det gjelder følelser: Selv om de er private og «inni oss», hjelper de oss inn i et fellesskap. Hvis vi ikke er for fulle av skam, da. Det gleder jeg meg til å snakke mer om.

Ha en fin dag – med alle følelser!

Hva føler du nå? kan du kjøpe her.

Interessert i bøker om følelser? Vi har samlet et knippe her!