Cecilie ble frelst av vinterbading: – Roen er helt ubeskrivelig

Vinterbading har mange helsefordeler og gir en ubeskrivelig ro i kroppen, mener «Vinterbading»-forfatter Cecilie Thunem-Saanum.

Estimert lesetid 2min

Vinterbading, eller isbading som noen kaller det, har tatt av de siste årene. Kanskje var det en av få aktiviteter man kunne gjennomføre under de strengeste koronatiltakene, men kanskje har mange rett og slett fått øynene opp for helsefordelene ved vinterbading?

For åtte år siden ble Cecilie Thunem-Saanum en av dem. Etter å ha blitt utfordret av en perifer venn på Facebook, dyppet hun seg i det iskalde vannet en stormfull kveld for første gang. Opplevelsen ble en åpenbaring – siden da har vinterbading vært hennes greie.

– Først var det kicket du fikk, mens du så ned i vannet etterpå og tenkte «What, lå jeg der mens det stormet rundt meg?». Så var det roen som kom etterpå, som var helt ubeskrivelig, forteller Thunem-Saanum.

– Jeg tror jeg må ha vært barn siden jeg sist kjente på en så sterk lykkefølelse – utenom det å få barn selv, selvfølgelig, sier Thunem-Saanum.

Boka Vinterbading kan du bestille hjem her.

Fotografi av boka «Vinterbading» av Cecilie Thunem-Saanum
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Helsefordeler ved vinterbading: Behandling mot depresjon?

Nå har hun skrevet boka Vinterbading – Praktiske råd for deg som vil bade når kulda biter. Ispedd personlige historier og flotte bilder, skriver Thunem-Saanum om hva som gjør vinterbading så spesielt.

– Det handler om roen, tilstedeværelsen, lykken, mestringsfølelsen, sier Thunem-Saanum.

– Målet er å utfordre seg selv – å trigge noe hos noen som gjør at de ser at de kan gjøre mer enn de tror de kan, å utivde de selvpålagte begrensingene mange av oss får med årene.

– Å mestre, å ha handlekraft på egne vegne, gir en mestringsfølelse som er undervurdert – og en god dose selvrespekt.

Samtidig viser forskning at det også er mange helsemessige fordeler ved å bade i iskaldt vann. Vinterbading gir velvære og kan fungere som behandling mot depresjon, tyder visse studier på, skriver Psykologisk.no.

Mer om helsefordelene, samt tips og råd til praktisk gjennomføring av vinterbad får du i boka Vinterbading. Kanskje du blir frelst i vinter?

– Vinterbading er gratis og lett tilgjengelig. Når jeg kan, kan andre, sier Thunem-Saanum.

Boka Vinterbading kan du bestille hjem her.