Tore Rem har en høne å plukke med Atlantic Crossing: – Det blir en slags vulgærfeminisme

Mange ble nok lettere faktaforvirret av Atlantic Crossing. I et intervju på Boktips LIVE, gir kongebiograf Tore Rem sitt perspektiv på serien.

Estimert lesetid 3min

Andre bind i Tore Rems monumentale biografiverk om Olav V tar for seg krigsårene 1940-45. Dermed har boka mye til felles med den omdiskuterte NRK-serien Atlantic Crossing, som ble den store tv-snakkisen høsten 2020.

Da Tore Rem gjestet Boktips LIVE tidligere denne høsten, ble likhetene og forskjellene mellom tv-serien og Rems bok tema.

I et intervjuet nevner programleder Knut Gørvell at Atlantic Crossing er nominert til Emmy, hvorpå Rem sier:

– Det eneste det forteller oss er at amerikanere er glade i royalty, og at de er historieløse.

Se hele intervjuet med Tore Rem i toppen av saken.

– Ingen tvil om at Märtha gjør en innsats

Tore Rem er den første forfatteren som har fått tilgang på kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet, og har brukt syv år på å skrive biografien.

– Utifra det vi vet, er det ingen tvil om at Märtha gjør en innsats for Norge, fortsetter Rem.

Men han påpeker at Märthas rolle i Atlantic Crossing nok er betydelig overdrevet.

– For meg er det fascinerende at kronprinsparet blir nære venner av verdens mektigste mann, Roosevelt. Det burde være fascinerende nok, sier Rem og påpeker at det som er borte i Atlantic Crossing er at Olav er like god venn med Roosevelt som det Märtha er, noe som dokumentert gjennom Olavs brev til Roosevelt.

– For meg blir det en slags vulgærfeminisme, å finne opp ting som hun skal ha gjort, fordi vi tenker at det er fint at vi skriver et vakkert kvinneportrett, sier Rem i intervjuet.

Atlantic Crossing har tidligere fått kritikk fra flere historikere om unøyaktigheter i skildringen av kronprinsparet under krigen.

(Foto: Åsmund Holien Mo)

Boka Olav V. Krigeren. 1940-45 kan du bestille hjem her.

Snudde handicappet til en ressurs

Videre prater Rem om kronprins Olavs rolle i krigen. Der vi i første bind kunne lese om en kronprins som sliter med å finne sin plass som kongelig, fremtrer Olav under krigen mer sikker og handlekraftig.

– Han er veldig ivrig etter å komme til fronten. Det vil han stadig vekk, sier Rem.

Olav er blant annet kritisk til å dra i eksil til London – lenge insisterer han på å bli i Tromsø, dit kongefamilien har flyktet våren 1940.

– Han har levd en veldig beskyttet tilværelse, selvfølgelig, men det er ett eller annet med krigen som gjør at han føler seg levende, at den faren gjør noe med han. Det er en spekulasjon, men det er plausibelt, sier Rem.

Rem forteller at Olav antakeligvis var normalt smart, men at han stadig vekk ble undervurdert, både på grunn av dysleksien, men også hans lyse stemme og karakteristiske, nevrotiske latter.

Mot slutten av krigen, skal Churchill i et brev ha foreslått for sin kone, at man kunne straffe Hitler ved å sperre han inne i et rom med Olav 12 timer om dagen, forteller Rem.

– Poenget er at det nok er et genuint handicap for han. Dette er noe han har med seg og som han må overvinne. Men i den lange fortellingen ender han opp, på et eller annet underlig vis, å snu det til en ressurs: Han ender opp som Gla’kongen, forteller Rem.

Boka Olav V. Krigeren. 1940-45 kan du bestille hjem her.