Reiulf Steen-biografien: «Får Trond Giske-saken til å ligne bråk i et lokallag»

I denne episoden forteller forfatter Hans Olav Lahlum om angsten og alkoholen som herjet med en av våre mest sentrale politikere, i tillegg til hans egne viktigste leseopplevelser.

Estimert lesetid 4min
Foto av Hans Olav Lahlum
Biografien om Reiulf Steen er en av høstens store suksesser, både hos kritikere og lesere. Forfatter Hans Olav Lahlum er gjest i denne episoden av Boktips’ podcast.

I denne nye episoden av Boktips som podcast forteller Hans Olav Lahlum om sin store biografi Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene. I tillegg forteller han om de bøkene som var med å forme hans forfatterskap.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør alle de tidligere episodene her.

En sentral politiker i etterkrigstiden

Knapt noen politiker fra norsk etterkrigstid har engasjert folk like sterkt som karismatikeren og ideologen Reiulf Steen. Han var også den første partiformannen i Arbeiderpartiet som aldri ble statsminister, før nå Jonas Gahr Støre foreløpig er i samme situasjon.

Får konflikten om Trond Giske til å likne på bråk i et lokallag

Biografien om Reiulf Steen er en ærlig og nærgående biografi om en mann som slet med angst og depresjon, mens han hadde framskutte og viktige posisjoner. Det førte også til store private problemer. Som Hans Olav Lahlum sier det: «Dette var en periode der man giftet seg for tidlig og skilte seg for sent.» 

Begge ektefellene misbrukte alkohol og fra Reiulf Steens side var det også snakk om mange utroskapshistorier både i og utenfor partiet som førte til mye intern uro i Arbeiderpartiet. Som Lahlums redaktør har sagt om biografien: «Denne boka får konflikten om Trond Giske til å likne på bråk i et lokallag».

Et seksuelt forhold til Gro Harlem Brundtland

Det har også vekket oppsikt at Lahlum også behandler ryktene om et seksuelt forhold mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland. I Boktips-episoden forteller Hans Olav Lahlum hvorfor han omtaler ryktet, hva Reiulf Steen fortalte ham og også Gro Harlem Brundtlands versjon.

Kommer fra et hjem med over 1000 bøker

Hans Olav Lahlum forteller at begge hans foreldre var lærere og lesende mennesker. Han trekker fram «Histiorien om-bøkene» som det var de første biografibøkene han leste. Allerede som åtte åring leste han et par av disse om dagen. Og allerede som 12-13 åring møtte en lærer på ham med en Dostojevkij-roman under armen, rett etter at han var ferdig med Hardy-guttene bøkene.

Kvitt eller dobbelt-skuffelse

Selvsagt begynte Lahlum tidlig som krimekspert, og han satte seg grundig inn i Sherlock Holmes som tjueåring. Skuffelsen var stor da NRK meldte at de ikke ville ha ham med på Kvitt eller dobbelt om Sherlock siden de mente emnet var oppbrukt. 

Gunnar Staalesen – tidenes norske krimforfatter

Lahlum trekker selvsagt fram flere krimforfattere når han snakker om litteratur han har vært opptatt av. Han er bestemt på at det er Gunnar Staalesen som må sies å være den største i norsk krimlitteraturshistorie. For serien om Varg Veum er uovertruffen både i kvalitet og kvantitet.

Årets siste episode

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese. Programleder er Knut Gørvell. 

Dette er den siste episoden før jul.

Til nå er det publisert 12 episoder: