Slik minnes Jagland den siste tiden med Einar Gerhardsen

BiografierBiografierSlik minnes Jagland den siste tiden med Einar Gerhardsen

Fra enkle kår i Lier til å bli statsminister, leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet. I «Du skal eie det selv» forteller Thorbjørn Jagland sin historie.

Estimert lesetid 3min

Thorbjørn Jaglands politiske karriere er svimlende – fra en oppvekst i enkle kår i Lier har han gått veien via AUF-leder til partisekretær, partiformann og parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, statsminister og utenriksminister, senere leder av Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet.

Hans politiske liv speiler på mange måter den historiske utviklingen i Norge og Europa det siste halve århundre: Klassekamp, EU-strid, den kalde krigens slutt og utformingen av et nytt Europa, store stridigheter og dristige kompromisser.

Nå foreligger endelig første del av hans memoarer. Det har ofte stormet rundt Jagland, og i dette bindet som dekker tiden frem til 2002, får leseren et unikt blikk inn i dramatiske hendelser på toppen av norsk politikk, og i de indre kontorer på Youngstorget og Stortinget.

Vi besøkte Jagland og fikk ham til å fortelle litt om hva vi har i vente. Se filmene under!

Thorbjørn Jagland er gjest i det litterære talkshowet Boktips LIVE, som strømmes gratis på Facebook 19. november. Meld interessse her!

Boka Du skal eie det selv er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Jagland om sitt siste møte med Einar Gerhardsen

Tre dager før han døde, besøkte Jagland «landsfaderen» Einar Gerhardsen. Det ble en «hellig stund», forteller Jagland.

– Én ting har gått igjen i mitt politiske virke

Gjennom hele hans karriere, har det vært en ting som har vært spesielt viktig, forteller Jagland. Det er respekten for stemmesedlene.

Derfor heter boka Du skal eie det selv

Tittelen på Jaglands bok, Du skal eie det selv, er hentet fra en strofe av «Frihetens forpost» – en kjent, norsk arbeidersang, skrevet av Arne Paasche Aasen. Her forteller Jagland hva sangen betyr for han.

Thorbjørn Jagland

Politisk karriere

Portrett av Thorbjørn Jagland
(Foto: Stortinget)
  • Født 5. november 1950 i Lier, Buskerud
  • Leder i AUF 1977 – 1981
  • Leder i Arbeiderpartiet 1992 – 2002
  • Stortingsrepresentant 1993 – 2009
  • Norges statsminister 1996 – 1997
  • Norges utenriksminister 2000 – 2001
  • Stortingspresident 2005 – 2009
  • Leder av Den norske Nobelkomitee 2009 – 2015
  • Generalsekretær i Europarådet 2009-2019

Jagland om fiskeren fra Henningsvær og en karriere full av personligheter

Som internasjonal topp-politiker gjennom mange år, møter du mange store personligheter. Yasir Arafat, Desmond Tutu, Shimon Peres, og Jacques Chirac blant dem. Men det var ikke disse personene Jagland trivdes aller best med, ifølge ham selv – det er en fisker fra Henningsvær.

Jagland om sitt forhold til Utøya

Under Jaglands tid i AUF, var organisasjonen i økonomiske problemer. Utøya var i forfallen stand, og det var snakk om å selge øya. Slik ble det ikke, takket være en real dugnad. I dag er båten som går til Utøya kalt M/S Thorbjørn.

Boka Du skal eie det selv er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.