Tore Rem med etterlengtet andre bind: «En biografi i særklasse»

Dokumentar og samfunnBiografierTore Rem med etterlengtet andre bind: «En biografi i særklasse»

Forventningene innfris i det dramatiske andre bindet om Olav V.

Estimert lesetid 3min
Foto av kronprins Olav V
Hands-on kronprins i den norske skvadron 331 på Grimbergen flyplass, Belgia, oktober 1944. (Foto: Norwegian Official Photo, Riksarkivet)

Tore Rem er en av våre aller fremste biografer. Det har derfor vært knyttet stor spenning til andre bind i hans biografi om Kong Olav V: Krigeren.

Første bind fra 2019, var en dyptgående og detaljrik biografi om den britiske innvandrergutten som skulle bli et nasjonalsymbol. Mottagelsen den gang tydet på at dette var et verk som kommer til å stå seg i mange år fremover.

Denne uka ble andre bind sluppet, blant annet med en lang reportasje på NRK Lørdagsrevyen (anbefales!). Nå tyder flere anmeldelser på at forventningene fra første bind er innfridd.

Foto av boka «Olav V. Krigeren. 1940-45» av Tore Rem
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Olav V. Krigeren. 1940-45 er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

«En biografi i særklasse»

«En biografi i særklasse», skriver Dagbladets anmelder og triller terningkast 5.

Der første bind, Den fremmede, fulgte Olav fra han kom til Norge som 2-åring og gjennom hele oppveksten, er det et snevrere tidsrom Tore Rem konsentrerer seg om i bind to, nemlig de dramatiske krigsårene fra 1940-45.

Boka åpner med kongefamiliens dramatiske flukt nordover våren 1940. Dagbladets anmelder mener Rem løser dette utmerket: «Når historiens kapittel er 9. april 1940, skal det godt gjøres ikke å skramle med klisjeene. Tore Rem består prøven med glans, for å bruke en klisjé».

Videre skriver Arne Dvergsdal: «Beretningen om krigens første døgn der kongefamilie og regjering ble «forfulgt som vilde dyr» på flukt fra tyske bombefly, så nær at kongen kan se Luftwaffes jagerpiloter, flyter spennende og uanstrengt.»

Som en bortklippet episode av The Crown

«Kronprins Olavs rakryggethet og kronprinsesse Märthas verdensvante eleganse imponerer i bind to av Tore Rems kongebiografi,» skriver Knut Hoem i sin anmeldelse på nrk.no.

Etter en dramatisk åpning, senkes tempo i fortellingen når kongefamilien kommer seg til England. Her skildres hverdag blant statsledere og kongelige på alliert side. Olav finner etterhvert sin rolle, men møter også motbør blant engelskmennene, for sin fedme og sin latter.

Knut Hoem mener det hele minner om et TV-drama: «Når Kronprinsen og kronprinsessen møter den britiske statsministeren Winston Churchill til julemiddag, og Winston Churchill senere (i brev til sin hustru Clementine) attpåtil gjør seg lystig over Olavs lyse latter, får man følelsen av å være med i en bortklippet episode av den britiske tv-serien The Crown,» skriver Hoem.

Tore Rem er den første forfatteren som har fått tilgang på kong Olav Vs personlige arkiver ved Slottet. Biografien om Olav V har han jobbet med i nærmere sju år. Dette er andre av totalt tre bind i hans kongebiografi.

NRK mener hovedpersonen selv trer tydeligere frem i bind to: «Når krigen kommer øker temperaturen, konfliktnivået og dermed også spenningen i Tore Rems grundige kongebiografi.»

Dagbladets anmelder mener vi forlater Olav på et stadiet der «veien mot folkekonge [kan] virke lang. Men i mellomtida venter vi spent på tredje bind.»

Olav V. Krigeren. 1940-45 er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Se også Tore Rems opptreden på Kapittelfestivalen i Stavanger: