Lone Frank: Sorg, kjærlighet, ensomhet, tilknytning – og myten om «den eneste ene»

Tror du på den eneste ene, den virkelig store kjærligheten? Da spenner du ben på ditt eget kjærlighetsliv, mener Lone Frank.

Estimert lesetid 3min

Tror du på «den eneste ene», den store kjærligheten som venter på deg? Da spenner du ben på deg selv, ifølge vitenskapsjournalist og forfatter Lone Frank.

For noe slikt som den eneste ene finnes nemlig ikke. Det vet Frank, fordi hun gjennom arbeidet med boka Størst av alt – om kjærlighetens natur, har undersøkt så godt som alt av forskning som finnes på det kanskje største temaet av dem alle: Kjærligheten.

Få svar på så godt som alt du lurer på om sorg, kjærlighet, ensomhet og tilknytning i videointervjuet over. Norske undertekster får du ved å klikke på «Teksting» nederst i høyre hjørne av videoen.

Boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Mistet kjæresten gjennom 13 år

For hva er egentlig kjærlighet? Ofte går vi til kunsten og litteraturen for å finne svar. Men hvis vi ser bort fra poetens luftige vendinger eller Hollywoods romantiske klisjeer: Hva er kjærligheten egentlig, helt konkret? Hva kan de håndfaste naturvitenskapene – psykologien, biologien, og så videre – fortelle oss om dette abstrakte fenomenet?

Det ville Lone Frank undersøke.

Da hun mistet kjæresten sin til kreft i en alder av 56, innså hun at hun egentlig ikke hadde peiling. Nå har hun skrevet boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur, som har fått strålende mottagelser her til lands, så vel som i hjemlandet Danmark.

Størst av alt er forskningsformidling av beste merke: fullstendig oppslukende og dypt fascinerende

Dagens Næringsliv

Ellen Sofie Lauritzen i Dagens Næringsliv skriver blant annet at «Størst av alt er forskningsformidling av beste merke: fullstendig oppslukende og dypt fascinerende». I anmeldelsen mener hun at «Lone Franks kloke betraktninger er også nyttig lesning for alle som har elsket, mistet, eller føler seg litt fortapt».

Foto av boka «Størst av alt» av Lone Frank
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Størst av alt: Alt du lurer på om kjærlighet, fra et vitenskapelig perspektiv

I dette videointervjuet forteller Frank om sin egen historie og hva hun har funnet ut i arbeidet med Størst av alt. Her er tidskodene for spørsmålene:

 • 00:00 – Hvorfor skrev du Størst av alt?
 • 01:50 – Hva er kjærlighet?
 • 03:22 – Hvordan påvirker tilknytningen til din far ditt voksenliv?
 • 08:03 – Hva kan man bruke vitenskapen til?
 • 10:17 – Hvorfor har menn en viktig rolle i tilknytningen til deres barn?
 • 14:15 – Finnes den eneste ene?
 • 20:47 – Hvordan kommer man videre etter tapt kjærlighet?
 • 23:13 – Hvorfor heter boken Størst av alt?
 • 24:41 – Hva sier vitenskapen om sorg?
 • 26:19 – Ensomhet og kjærlighet i koronaens tid?
 • 29:32 – Ser du en utvikling i hvordan vi forholder oss til kjærligheten?

Se intervjuet i toppen av saken. Norske undertekster får du ved å klikke på «Teksting» nederst i høyre hjørne av videoen.

Boka Størst av alt – Om kjærlighetens natur er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.