Dette er bøkene som gjør Tore Rem til en av våre fremste biografer

BiografierBiografierDette er bøkene som gjør Tore Rem til en av våre fremste biografer

Når det kommer til biografier, er Tore Rem blant våre ubestridte mestere. Mens vi venter på andre bind om Olav V, tar vi et tilbakeblikk på litteraturprofessorens forfatterskap.

Estimert lesetid 6min
Foto av bøker av Tore Rem
Det siste tiåret har Tore Rem befestet sin posisjon som en av landets aller fremste biografer med disse fem bøkene. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er liten tvil om at Tore Rem er et unikum i norsk litterær sammenheng. Rem er til daglig professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo, men er særlig kjent og ikke minst anerkjent for sine biografier – nå sist første bind i det monumentale biografiverket om kong Olav V.

– Tore Rem kombinerer akademisk grundighet med høy litterær kvalitet i bøker som når et stort publikum. Noe mer kan ikke et forlag ønske seg, sier redaksjonssjef for sakprosa i Cappelen Damm, Ingebrigt Waage Hetland.

Foto av Tore Rem
Tore Rem (Foto: Åsmund Holien Mo)

Til høsten kommer andre bind i det som skal bli en trilogi om Olav V. Det tar for seg krigsårene 1940-45. Ble du lettere faktaforvirret av NRK-serien Atlantic Crossing i fjor høst, vil dette være en effektiv motgift: som eneste forfatter med tilgang til Det kongelige slotts arkiver, har Tore Rem lagt ned flere års dyptpløyende arbeid for å lage et solid standardverk om kongen og landet han regjerte.

Det er nok ikke helt tilfeldig at setningen «Biografien i Norge nå er så sterk at vi har lov til å forvente hva som helst av den,» nylig ble skrevet i en anmeldelse av første bind i Olav V-serien.

I vår har Rem i tillegg vært aktuell i den nyoppblussede debatten rundt Knut Hamsun. I den forbindelse ble hans biografi fra 2014, Reisen til Hitler, kalt «det viktigste Hamsun-verket etter 2000» av Morgenbladets anmeldere.

I påvente av høstens store utgivelse: her er en guide til Tore Rems imponerende forfatterskap så langt. Er du glad i biografier, er dette definitivt hete tips til sommerlektyre.

Allerede nå kan du forhåndsbestille en signert utgave av andre bind om Olav V: Krigeren. Trykk her!

Olav V: – Et praktverk

Foto av «Olav V. Den Fremmede» av Tore Rem
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Første bind om Olav V ble utgitt i fjor høst, til strålende mottagelser i pressen. «Et praktverk», kalte Aftenpostens anmelder boka, mens Morgenbladets Bernhard Ellefsen sin begeistring og mente at Rems verk «Viser hvor langt den norske biografien har kommet».

Rem har med andre ord befestet sin posisjon som landets fremste biograf med bindet som tar for seg Olavs liv fra fødselen og frem til krigens utbrudd i 1940.

Olav kom til Norge som to-åring, og som landets fremtidige konge, skulle det bli et prosjekt å gjøre han norsk. Fortellingen om den dyslektiske gutte som senere skulle bli kalt både «Folkekongen» og «Gla’kongen», er ikke bare en fortelling om en sentral person i nyere norsk historie, men også en fortelling om Norge og hva det vil si å være norsk.

Tore Rem fortsetter i fotsporene til biografkollega Tor-Bomann Larsen, hvis bestselgende åttebindsverk om Olavs foreldre, Kong Haakon og Dronning Maud, ble fullført i 2019.

Olav V. Den fremmede. 1903-1940 er tilgjengelig som lydbok, e-bok og i fysisk format.

Reisen til Hitler: – Det viktigste Hamsun-verket etter 2000

Foto av «Reisen til Hitler» av Tore Rem
(Foto: Åsmund Holien Mo)

Debatten rundt Knut Hamsun er en av de virkelig store verkebyllene i norsk litteratur. Den siste tiden har spørsmålet om hvorvidt det er forsvarlig å lese Hamsun, til tross for hans holdninger, blusset opp igjen, som følge av en ny biografi og lesning signert Ståle Dingstad.

Tore Rems Reisen til Hitler fra 2014 står igjen som en grundig og opplysende verk om Hamsuns forhold til nazismen. For boka mottok Rem Kritikerprisen for beste sakprosabok.

I sin 6’er-anmeldelse for VG, skriver anmelder Jon H. Rydne: «Det krever sin mann – eller rettere sin penn – å skrive godt om Hamsun – mannen som uansett holdninger var en trollmann med språket og stadig trollbinder lesere verden over med sine bøker. Men Tore Rem makter det. Reisen til Hitler er en nytelse å lese – her er nær historie levendegjort med sitrende nerve og brennende engasjement.»

– Da jeg skrev Reisen til Hitler, prøvde jeg nettopp å bryte ned todelingen mellom den geniale dikteren på den ene siden og den politiske idioten på den andre. Jeg har skrevet at man ved å gjøre Hamsun til uskyldig geni, skyver en mengde ofre inn i skyggene, sa Rem til Morgenbladet i forbindelse med vårens debatt.

Morgenbladets anmeldere Bernhard Ellefsen og Ane Farsethås kaller Reisen til Hitler «det viktigste Hamsun-verket som har kommet ut etter 2000».

Knut Hamsun. Reisen til Hitler er tilgjengelig som lydbok og i fysisk format.

Jens Bjørneboe: – Mannen, ikke myten

Foto av «Sin egen herre» av Tore Rem
(Foto: Åsmund Holien Mo)

«Tore Rem viser oss mannen, ikke myten, Jens Bjørneboe», skrev VGs anmelder om Tore Rems tobindsbiografi fra 2010.

Og det er en ikke rent lite myteomspunnet mann Rem har satt seg fore å portrettere. Forfatteren, som endte sitt eget liv i 1976, var på samme tid både en antiautoritær samfunnsrefser og en av vår tids mest leste og feirede forfattere.

Bindene Sin egen herre og Født til frihet forteller historien om rikmannssønnens oppvekst i Kristiansand på 1920-tallet, et ungdomsopprør som ender i vanære, krigsår i eksil, en sensasjonell diktdebut og den store samfunnsdebatten rundt skoleromanen Jonas. Til sist kommer den sterke historien om Bjørneboes storhetstid og forfall på 1960- og 70-tallet.

Tore Rem tegner et nytt og fyldesgjørende bilde av Jens Bjørneboes liv og virke.

Sin egen herre & Født til frihet. En biografi om Jens Bjørneboe er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Henry Gibson/Henrik Ibsen: Vår største dikter i nytt lys

Foto av «Henry Gibson/Henrik Ibsen» av Tore Rem
(Foto: Åsmund Holien Mo)
Henry Gibson/Henrik Ibsen
Tore Rem

Sosialist, feminist, provinsiell, morbid, blasfemisk, kjedelig, humørløs, dramatisk inkompetent og ufrivillig komisk. Alt dette er ord brukt om vår alles Henrik Ibsen. Eller Henry Gibson, da, som han ble kalt i Storbritannia i starten av karrieren.

I denne boka har litteraturprofessor Rem samlet samlet og oversatt vittige, seriøse, polemiske og sarkastiske tekster i ulike sjangere, med vekt på anmeldelser, men også med utdrag fra parodier, hjelpeløse omarbeidelser og atskillig korrespondanse.

Til sammen gir disse tekstene et bilde av hva som skjedde da britene møtte Ibsen på slutten av 1800-tallet, og veien han gikk fra å være en provinsiell og uforståelig dikter til å bli universell, ikke bare for nordmenn, men også for briter.

Henry Gibson/Henrik Ibsen er tilgjengelig for kjøp her.

Allerede nå kan du forhåndsbestille en signert utgave av andre bind om Olav V: Krigeren. Trykk her!

Relaterte artikler