Torgrim Eggen: – Axel Jensen var på mange måter den norske Elvis og John Lennon

Torgrim Eggen og Kjetil Østli har skrevet hver sin biografi om noen av Norges mest myteomspunne personer, mens Vegard Tenold Aase knuser myter om amerikanske nynazister. Du møter alle tre i dagens episode av Boktips’ podcast.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Vegard Tenold Aase, Torgrim Eggen og Kjetil Østli
Vegard Tenold Aase forteller om sitt undercoverarbeid i nasjonalistiske miljøer som Ku Klux Klan, Torgrim Eggen snakker om den kritikerroste biografien om Axel Jensen, og Kjetil Østli avslører hvordan det var å jobbe med Lars Monsen i dagens podcast-episode.

I den rykende ferske episoden av Boktips’ podcast forteller Kjetil Østli hvordan det var å skrive biografi sammen med Lars Monsen, Torgrim Eggen intervjues om sin kritikerroste Axel Jensen-biografi og Vegard Tenold Aase snakker om de ekstreme nasjonalistiske miljøene i USA. Opptakene med forfatterne er gjort på Boktips LIVE, som arrangeres i Cappelen Damm-huset.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Hør alle de tidligere episodene her.

– Lars Monsen er som et dyr

I høst kom Lars Monsen. Mitt liv, der Monsen forteller sin historie til Kjetil Østli. Til Boktips avslører han hvordan skriveprosessen med Norges mest myteomspunne villmarking gikk for seg, og hva som er essensen i Monsens forhold til naturen: «Han vil rett og slett være som et dyr. (…) Når han klarer å legge alt det menneskelige bak seg og gå så i ett med naturen som mulig, så føler han at han opplever noe som vi overflatisk kan beskrive som noe mer mellom himmel og jord».

Axel Jensen – den norske Elvis og Lennon

Torgrim Eggens biografi om Axel Jensen har fått strålende kritikker og er nominert til Brageprisen. Også Jensen er myteomspunnet. Eggen forteller om arbeidet med boka og om en forfatter som har levd et liv som få andre: «Det er den mest spennende historien som ikke er skrevet. (…) Axel Jensen var på mange måter den norske Elvis og den norske John Lennon.»

Hatet i USA

Vegard Tenold Aase har siden 2010 levd sammen med flere av USAs mest ekstreme nasjonalistmiljøer, som Ku Klux Klan. Dette har han beskrevet i boka Alt det du elsker skal brenne. Den ble til fra et ønske om å forstå hvor hatet i USA kommer fra – og hva som skal til for å komme det til livs. Det kanskje mest skumle han opplevde var at det som tidligere virket som ekstremt og sært nå er i ferd med å bli akspetert. Som en av nynazistlederne uttrykte det: «USA er klar for vårt budskap, vi trenger bare pakke det inn.» 

Ny episode på fredag med Lars Saabye Christensen

Boktips er podcasten for deg som elsker bøker. Norges mest spennende forfattere forteller om bøkene de skriver og bøkene de leser, bøker som har formet dem og bøker alle burde lese. Programleder er Knut Gørvell.

Hver tirsdag og fredag fram til jul vil det bli publisert nye episoder av Boktips. Førstkommende fredag kommer det en ny episode av Boktips med Lars Saabye Christensen og Buicken.