«Gutten i den stripete pyjamasen» er barneboka om krigen som har rørt minst syv millioner mennesker

BarnebøkerBarn 10-12 år«Gutten i den stripete pyjamasen» er barneboka om krigen som har rørt minst syv millioner mennesker

«Gutten i den stripete pyjamasen» er en helt spesiell fortelling om vennskap og grusomheter utført under andre verdenskrig.

Estimert lesetid 2min
Hjerteskjærende historie om vennskap og grusomhetene i Polen under krigen. Foto: Maria Kleppe Vihovde

Ukas barnebok er en av våre ukentlige spalter her på Boktips og på vår Instagram for barnebøker, @barneboker. Her viser vi frem noen av våre favoritter, som har gledet familier gjennom tidene, både barna og foreldrene. Tidligere har vi trukket frem blant annet Astrid Lindgren-klassikeren Ronja Røverdatter og Vigdis Hjorths kjærlighetsroman Jørgen + Anne er sant. Denne uken er det Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne sin tur frem i lyset.

Trykk her for å se alle favorittene vi her trukket frem! Ukas barnebok får du alltid til en redusert pris.

Solgt over 7 millioner eksemplarer

Gutten i den stripete pyjamasen har solgt over 7 millioner eksemplarer verden over siden bokens utgivelse for over 10 år siden, og har blitt filmatisert, og brukt i flere skolesammenhenger. The Guardian omtalte også boken som «et lite under» i sin anmeldelse av Gutten i den stripete pyjamasen.

Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte. Når Bruno utforsker det nye stedet, bak skogen og over bekken, finner han et gjerde.

Bak gjerdet bor Shmuel. En venn, kanskje?

«Det er hundrevis av barn her,» sa Bruno uten å tenke seg om. «Men de er på den andre siden av gjerdet.»

Miljøbilde av gutten i den stripete pyjamasen
Foto: Maria Klippe Vihovde

Nydelig illustrert versjon

I denne nyeste utgaven har den kritikerroste illustratøren Oliver Jeffers lagd 37 to-fargede illustrasjoner, som viderefører og utvider historien om gutten Bruno og hans venn Shmuel.

Gutten i den stripete pyjamasen passer for lesere fra 11 år og oppover. Men ungdommer og foreldre har også stort utbytte av å lese denne boken.

Forfatteren, John Boyce forteller at han skrev bokens første utkast på to og en halv dag, uten å sove noe særlig. Som student hadde han vært veldig interessert i Holocaust-relatert litteratur, i mange år før idéen til boken noen gang oppstod.

John Boyce har også skrevet en annen bok om barn i krig, kalt Gutten på toppen av fjellet. Denne boka følger Pierrot som blir foreldreløs i tiden før andre verdenskrig. Han må flytte fra hjemmet sitt i Paris, til tanten sin høyt oppe i de tyske fjellene, hvor han blir tatt under Hitlers vinger.