Bøker for ungdom: De 7 beste bøkene å gi til tenåringen i sommer

BarnebøkerTegneserierBøker for ungdom: De 7 beste bøkene å gi til tenåringen i sommer

Fra kjendisforelskelse til senkingen av Blücher – her er sommerens beste bøker for ungdom.

Estimert lesetid 5min
Jente drikker milkshake, bøker for ungdom
Ferietid er lesetid. Vi har sjekket ut hva som gjelder for ungdom akkurat nå. (Foto: Unsplash/Caroline Attwood)

Hva skal man finne på for å få opp leselysten hos ungdommen? Et tips kan være å anskaffe noen skikkelige godbiter av noen bøker til sommeren.

Vi har samlet en stabel altoppslukende lesestoff. Fra å forelske seg i en kjendis til senkingen av Blücher, her får man tips til alle og enhver.

Kjendiscrush

Om tenåringen din er opptatt av kjendiser, musikk og å lese om forelskelse, er dette den perfekte boka i sommer. «Kjendiscrush er feelgood-ferielektyre for ungdom», skriver anmelder Maren Dahl Keller på Periskop.no om boken, som er den første i trilogien «Kjendiskjæreste».

Hva om den du er forelska i plutselig blir den mest kjente personen i hele landet? I Kjendiscrush møter vi Karoline med K som blir tvunget med på sommerferie-tur til en avsidesliggende campingplass, hvor hun møter Mathias. Alt er helt perfekt, bortsett fra at det er noe ved Mathias som er litt rart. Hva er det han skjuler? Det er duket for kjærlighet, dramatikk og et sjokk.

Forfatter Kirsti Kristoffersen har lang erfaring fra management og musikkbransje, og har tidligere vært i managementet til Marcus og Martinius.

Kjendiskjæreste

I andre bok i trilogien om Mathias og Karoline med K har Mathias over natta blitt superkjendis i hele Norden.

Når noen private bilder lekker ut, må Karoline forholde seg til en helt ny hverdag bestående av pågående fans, presse, managere, TV-sendinger og oppmerksomhet hun ikke har bedt om. Går det egentlig an å være sammen med en superstjerne?

Mathias har også sluppet sang på alle strømmetjenester, kalt Every Song:

Kjendisgossip

Siste bok i trilogien «Kjendiskjæreste» er Kjendisgossip, som kommer ut til høsten. I denne boken kommer vi nærmere fankulturen, og hvordan det påvirker Karoline.

Kjæresten til Karoline er i ferd med å bli landets største popstjerne, og hun henger på som best hun kan. Men det er ikke så lett å forholde seg til alt rundt det nye livet til Mathias, spesielt ikke når fansen hans helst skulle ønske at han var singel og at hun ikke fantes.

Karoline både leser og hører så mye rart. Hun tror hun vet at det bare er sladder, men hun klarer likevel ikke å stoppe å tenke: Er Mathias fortsatt til å stole på, eller har livet som superkjendis gått til hodet på ham?

Bestill alle bøkene i Kjendiskjæreste-trilogien her!

Lik meg – første gang

Har du sett den nye sesongen av Lik meg på NRK? Her er ungdomsboken med hele historien!

For deg som er redd for å «ta den kleine praten» med tenåringen din, er dette boken som gjør det for deg.

Hvordan har man sex, egentlig? Ungdommene fra serien har blitt 16 år, og sex er noe de later til å ha full kontroll på, men hvordan blir opplevelsen når man skal ha sex for første gang?

Sårbarheten i å være ung og famlende i møte med seksualitet og forelskelse er det gjennomgående temaet for karakterene i denne boken. Det handler om å gå i 10. klasse og være ulykkelig forelska, om å være naken og redd sammen med en annen, om å kaste seg inn i det skumle og ukjente. Og om å prøve å like seg selv når alle andre går motsatt vei.

Forfatteren Anne Wisløff har skrevet hele Lik meg-serien, og har gjort mye research i målgruppen, som styrker bokens autentisitet. Garantert sug i magen.

Blüchers hemmelighet

Om ungdommen din heller er av slaget som leser grøssere, er Blüchers hemmelighet, som trekker linjer tilbake til 9. april 1940, en perfekt bok for sommeren.

Bokslukerpris-vinner Alexander Løken tar oss med til sommeridyllen ved Drøbak. Men alt er ikke som det skal være. Når krabbene angriper i flokk og sjøen utstråler en mørk kraft som truer med å trekke henne ned, er det ikke rart 14-årige Kit helst vil dra hjem.

Hyttenaboen forteller gufne ting, men hvorfor skal hun tro på en gammel fyr som påstår han har jobbet for CIA? Kanskje fordi det ligger noe på bunnen av Drøbaksundet som har begynt å bevege på seg …

Den gylne stjerne

Du husker kanskje Lena Lindahl fra suksessen Jenta i veggen? Nå er hun tilbake med enda en fantastisk krigshistorie, denne gang fra Narvik.

15-årige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får tilbud om å være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.

Hør her’a!

Til slutt må vi også nevne suksessen Hør her’a!, som da den utkom fikk anmelderne til å juble.

«Dette er ungdomslitteratur som virker – også etter at siste side er lest», skrev NRK, Aftenposten betegnet den som «råfrekk», VG mente den var «nærmets umulig å legge fra seg» og Adresseavisen skrev at den var en «ustyrtelig morsom ungdomsroman om en norsk-pakistansk familie, sett gjennom 15-årige Mahmouds årvåkne øyne.»

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud får i oppgave å vise onkelen rundt i Oslo.

Onkel ji gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie.