De beste bokseriene for barn som leser selv (6-10 år)

BarnebøkerBarn 6-8 årDe beste bokseriene for barn som leser selv (6-10 år)

Når barna endelig kan lese selv er det bare å pøse på med bøker! Her er seks gode og spennende barnebøker som snart må kunne regnes som moderne klassikere.

Estimert lesetid 5min
Vi har funnet fram seks fine bøker til de som endelig kan lese selv, som alle er første bok i en serie. Mye god lesing i sikte! (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det er en lettelse for både store og små når lesekoden knekkes. Plutselig kan man lese selv! En hel verden åpner seg, og da er det trening som gjelder, og ikke minst å skape leseglede.

Vi har samlet sammen noen av bøkene som er lette å bli hekta på når man først er i gang med å lese. Alle bøkene har dessuten oppfølgere, som er perfekte å fortsette på når man har blitt ferdig med første bok og vil ha mer.

Bøkene er en miks av fortellinger med suksessfulle ingredienser for barna: krim, magi, tegneseriebøker og humor. Fra de Selma Lønning Aarøs sjarmerende bøker om Milla, til eventyrlige Artemis Fowl (som skal filmatiseres av Disney!).

Barnas valg

I Barnas velg – din stemme teller får barna lære hvordan ytringsfrihet og demokrati fungerer. De lærer om regjeringen, de ulike partiene og maktfordelingsprinsippet. De får dessuten vite hvordan valget foregår og hvordan de selv kan være med på å påvirke samfunnet vårt. Boka er illustrert i avistegnerstil og er skrevet av Stian Barsnes – Simonsen.

Milla blir syk

Milla er syk, og orker ikke noen ting. Filla besøker Milla hver dag, men en dag kommer ikke Filla på besøk. Det får Milla til å lure. Hva har skjedd? Kanskje han er syk? Men det oppdager hun at han ikke er. Han er ute i bakgården, og Milla får øyne på at han sitter oppe i kastanjetreet sammen med en annen jente. Omentrent samtidig begynner Amazonas å brenne – noe må gjøres! Klima og miljøvern har en viktig plass i denne fine historien om vennskap og sjalusi.

For alle som liker Harry Potter

Tankespinneren er en drivende fantasyfortelling som tar leseren med inn i en magisk verden full av norrøne myter: Her er strikkepinner tryllestaver og veggtepper portaler til en annen dimensjon. Hovedpersonen i boka er Anna, og sammen med vennene hennes løser de hemmelige koder, stopper miljøkriminalitet og kjemper mot skumle skurker. Tankespinneren passer for lesere mellom 9 og 12 år. Tankespinneren er første bok i en planlagt trilogi.

Mysterier med smarte løsninger

Martin Widmarks bøker om radarparet LasseMaja er bestselgere, og med god grunn. Alle historiene er lettleste og morsomme, ofte med litt finurlige mysterier. Det fine med denne serien (som jo mange norske barn allerede er hekta på) er at det er mange bøker å få tak i! Dessuten er det også laget flere filmer om Lasse og Maja som man kan se på for litt avveksling.

I Filmmysteriet kommer den berømte filmregissøren Omar Rauk til Valleby for å spille inn film og inviterer Vallebys innbyggere til audition.
Muhammed Karat, Dino Panini og Rune Andersson prøver seg på samme statistrolle, men filmteamet velger istedet politimesteren. Det er bare én forutsetning for å få rollen: At han lar seg bli låst inn i et bur en hel natt.

En magisk miks av myter og krim

Bøkene om den 12-årige Artemis Fowl har blitt en stor suksess verden over, og er i ferd med å bli filmatisert av Walt Disney Studios. Hovedpersonen er et superintelligent og kriminelt vindunderbarn, som roter seg bort i en uheldig kidnappingssak. Han forsøker å kidnappe en alv, men forstår for sent at dette ikke er den typer alver man finner i nattafortellinger. Disse er bevepnede og farlige…

Artemis Fowl-serien har fått en rekke priser, og masse gode kritikker, blant annet i Time, som skriver at serien er «(…) en oppfinnsom blanding av myte og modernitet, magi og krim.»

Lars (11) er zombie

TV-serien om ZombieLars ble kjempepopulær, men visste dere at disse også finnes som tegneseriebøker? Perfekt for de som liker zombie-historier som ikke er altfor fjernt fra våre hverdagsliv. Tenk om noen i klassen egentlig hadde magiske evner, eller til og med var en zombie? Lars er 11 år og har akkurat flyttet til et nytt sted. Men han er annerledes, for Lars er halvt levende ulevende – en zombie. Og det starter ikke så greit på den nye skolen. Heldigvis finner han seg tre helt spesielle venner. Det er utgitt fire tegneseriebøker om ZombieLars.

Vampyren Anna Tann har bursdag

Anna Tann er en vampyr som snart skal ha bursdag. Gjett om hun gleder seg? Det eneste problemet er at alle vennene hennes oppfører seg helt merkelig. Det virker som de ikke husker noe, og særlig ikke bursdagen til Anna Tann. Kan forklaringen være at de har blitt frastjålet hukommelsen sin alle sammen? Og kan de reddes før de glemmer helt hvem Anna i det hele tatt er?

Etterforsker av overnaturlige hendelser

Bøkene om Edward Rubikon er tullete og litt skumle på en gang, og er nærmest en blanding av tegneserie og bildebok. Med andre ord, perfekt for de som akkurat har begynt å lese! Vi møter Edward og bestekompisen, som er etterforskere av overnaturlige hendelser. I denne første av fire bøker, Kong Grimms hevn, blir vi med til Grimsrud festning, hvor pappaen til Edward jobber. Tilfeldigvis samme sted hvor de nylig avdekket en gravkrypt. Men før de fikk åpnet den, måtte hele festningen stenges på grunn av et ras! Edward og bestevennen bestemmer seg for å undersøke saken litt nærmere. I nattas mulm og mørke sniker de seg ut.