Marit Larsen fornyer bildeboksjangeren med «Der Agnes bor»

Barn 4-6 årUkategorisertMarit Larsen fornyer bildeboksjangeren med «Der Agnes bor»

Når Marit Larsen barnebokdebuterer gjør hun det med stil, teft og kjærlighet for de som vokser opp i mylderet.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Marit Larsen
Marit Larsen har skrevet sin første barnebok, og fornyer bildeboksjangeren sammen med illustratør Jenny Løvlie, ifølge Bergens Tidende. (Foto: Ingrid Pop)

Vi kjenner henne best som følsom låtskriver og artist, men det siste året har Marit Larsen gjort et dypdykk i norske og amerikanske bildebøker. Nå debuterer hun som barnebokforfatter med Der Agnes bor – en bok Bergens Tidende mener fornyer bildeboksjangeren.

– Utviklingen siden jeg selv var liten har vært utrolig spennende, sier artisten om bildeboksjangeren. 

Som barn leste hun bøkene til Roald Dahl, Astrid Lindgren og Anne-Cath. Vestly. 

– Hvis jeg hadde vært barn nå er jeg rimelig bombesikker på at Gro Dahle og Mina Lystad hadde vært skyhøyt oppe på lista. Jeg leser dem nå med voksent hode og jubler.

Hyllest til bybarna

Der Agnes bor er en hel liten verden mellom to permer, med rikt illustrerte miljøer og knappe setninger som rommer mye. En plantejungel i en stue, et hav av klinkekuler, blåtrikken som snirkler seg forbi godterifargede bygårder. I én av dem bor Agnes, eneste barn i blokka – frem til Anna flytter inn.

– Jeg liker så godt hvordan bymiljøer og bygårder fungerer både som travle, fininnstilte maskinerier og som trygge, hemmelige gjemmesteder for dem som trenger det. Jeg synes det er spennende å plassere historier om barn inn i disse fellesskapene fordi de ofte plasseres ut på landet og inn i eneboliger i litteraturen. Jeg vil slå et slag for hvor fint det kan være for selv de aller minste å vokse opp i byen, som en del av mylderet, forteller Larsen.

Illustrasjon: Jenny Løvlie

Illustratør som medforteller

Bergens Tidende kaller boka ”en fin, poetisk hyllest til det å bo i en bygård”, og skriver: ”Det Larsen lykkes langt bedre med enn for eksempel Madonna i sine bildebøker, er å invitere illustratøren inn som med­forteller.” Jenny Løvlie har illustrert Der Agnes bor på en måte som utfyller Larsens historie med små og store detaljer. Som leser får man følelsen av å oppdage små hemmeligheter. 

– Manuset mitt var fullt av henvisninger til hvordan jeg ønsket meg at ting skulle illustreres, men jeg ble overrasket hver gang jeg fikk noe tilbake. Jennys hode fungerer helt annerledes enn mitt, og hun har operert i bildebokuniverset i årevis. Beskriver jeg fem detaljer, sniker hun inn ti til. Litt som å høre en låt jeg har skrevet bli arrangert for symfoniorkester, på et vis. Vi har hatt det utrolig gøy, forteller Larsen.

En historie med mange lag

Det foregår mye mellom linjene i der Der Agnes bor. Larsen var opptatt av å ikke undervurdere barna som leser.

– De små hodene er mye glupere enn vi tror. Historier for selv de minste barna kan ha flere lag, og man kan i aller høyeste grad våge å henvende seg til forskjellige aldersgrupper samtidig.

 Hva håper du barna skal sitte igjen med når de har lest Der Agnes bor?

– Jeg håper å pirke litt i tankene rundt hva et hjem er, og hvem som får kalle det hjemme. At en følelse av tilhørighet og eierskap både kan være det fineste i verden og noe litt skummelt på samme tid. Og at nye vennskap kan åpne øynene våre for nye måter å se verden på, til og med i bygården der du bor, avslutter Marit Larsen.

Marit Larsen – Der Agnes bor

BarnebøkerMarit Larsen – Der Agnes bor
Estimert lesetid under 1min
Omslag for Marit Larsen - Der Agnes bor