Slik laget Lucinda Riley navnene på karakterene i «De syv søstre»-serien

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerSlik laget Lucinda Riley navnene på karakterene i «De syv søstre»-serien

Visste du at både søstrene og flere andre av karakterene i «De syv søstre» er inspirert av mytologien rundt Pleiadene, stjernehopen som kan sees på nattehimmelen?

Estimert lesetid 5min
– Den kvelden førte jeg opp alle hovedkarakterene på en tavle, sammen med en beskrivelse av dem. Jeg la papir og penner frem på bordet og ba alle i familien om å finne anagrammer og kallenavn som kunne brukes på karakterene i bøkene, har Riley fortalt om hvordan navnene i serien «De syv søstre» ble til. (Foto: Astrid Waller)

Selv om vi i Lucinda Rileys «De syv søstre«-univers befinner oss i moderne tid, har alle søstrene navn mer eller mindre direkte etter søstrene i den eldgamle myten om stjernehopen Pleiadene.

Flere andre elementer i serien spiller også på denne legenden, kanskje mest kjent fra gresk mytologi.

Det er ikke nødvendig å ha kunnskap om myten omkring «De syv søstre» for å ha glede av bøkene. Serien inneholder likevel en del skjulte referanser for dem som er interessert og vet hvor de skal lete.

Nå når seriens siste bok Atlas – historien om Pa Salt er ute i butikkhyllene, minner vi derfor om hva Lucinda Riley selv uttalte om hvordan hun, sammen med familien, valgte navnene på seriens karakterer.

Mytologiske søstre i en moderne tid

Det hele startet da Lucinda Riley en kveld hjemme i England ble stående og se opp mot stjernehimmelen. Hun fikk øye på Pleiadene og bestemte seg for å bringe de mytologiske søstrene inn i vår moderne tid. Med det var idéen til den enormt suksessrike serien «De syv søstre» født.

Pleiadene, eller Syvstjernen, er en klynge stjerner som er synlige fra nesten overalt i verden. De skinner fra solnedgang til soloppgang. Som regel er bare seks av stjernene synlige, mens den syvende gjerne omtales som den forsvunne pleiaden.

Fortellingene om Pleiadene har blitt fortalt i ulike kulturer i årtusener. I følge det greske sagnet ble syv forfulgte jomfruer reddet ved å bli forvandlet til duer, som så ble til stjerner på himmelen.

Satte seg ned med familien

– Etter at jeg ble inspirert til å skrive en romanserie basert på stjernehopen og legenden om de syv søstre, satte jeg meg en kveld ned sammen med familien min, har Lucinda Riley fortalt.

– Jeg visste allerede at romansøstrene mine – alle fra dette århundret – skulle være oppkalt etter de mytologiske søstrene fra en svunnen tid, forteller Lucinda Riley.

Ifølge den bestselgende forfatteren fantes det noen utfordringer knyttet til uvant staving og uttale for en moderne leserskare.

– Jeg visste også at jeg ønsket å innlemme andre mytiske karakterer i bøkene. Så den kvelden førte jeg opp alle hovedkarakterene på en tavle, sammen med en beskrivelse av dem. Jeg la papir og penner frem på bordet og ba alle i familien om å finne anagrammer og kallenavn som kunne brukes på karakterene i bøkene, har Riley fortalt.

Persongalleriet i «De syv søstre»

Her er navnene de landet på, og hva Lucinda Riley har sagt sa om hvorfor de landet på akkurat disse:

Maia i bok nr. 1 – De syv søstre

Oppkalt etter Maia i Pleiadene

– Den nåtidige heltinnen i den første romanen var lett. Fordi det er slikt et vakkert navn og fortsatt brukes i moderne tid, trengte hun ikke noe kallenavn.

Ally i Stormens søster

Oppkalt etter Alcyone i Pleiadene

– Ally var et naturlig kallenavn for søster nummer to.

Star i Skyggesøsteren

Oppkalt etter Asterope i Pleiadene

– Star, navnet betyr «stjerne», og det sprang meg i møte som et perfekt kallenavn på denne karakteren.

CeCe i Perlesøsteren

Oppkalt etter Celaeno i Pleaidene

– Etter å ha lekt oss med en rekke anagrammer som ikke fungerte, var det noen som foreslo det enkle kallenavnet «CeCe». Dette falt umiddelbart i smak hos oss alle.

Tiggy i Månesøsteren

Oppkalt etter Taygeta i Pleiadene

– Ettersom denne søsteren ifølge myten ble forvandlet til en due av Artemis, og ettersom hun i bøkene mine har en lidenskapelig forkjærlighet for dyr, følte vi at hun burde kalles noe som har med dyr å gjøre. Vi bestemte oss for «Tiggy», etter pinnsvinet Mrs. Tiggy-Winkle i boken til Beatrix Potter.

Electra i Solsøsteren

Oppkalt etter Electra i Pleiadene

– Jeg visste at denne karakteren skulle være ildfull og energisk, så dette navnet passet perfekt.

D’Apliése – søstrenes etternavn

Oppkalt etter Pleiadene

– Jeg hadde et sterkt ønske om å inkludere helheten Pleiadene et sted. Derfor skapte vi anagrammet D’Apliése, som ble søstrenes etternavn.

Pa Salt – søstrenes adoptivfar

Oppkalt etter Atlas og Pleione

– Navnet hans er i røffe trekk basert på Atlas, titanen i gresk mytologi som bar jorden og himmelen på sine skuldre. Anagrammet har fått sin «P» fra Pleione, som ifølge myten var Atlas’ make og Pleiadenes mor. «Salt» henspiller på denne karakterens forkjærlighet for havet.

Kreeg og Zed Eszu

– Jeg visste at Zevs-karakteren skulle vise sitt åsyn en håndfull ganger i serien. I følge mytene skal han ha fått barn med tre av søstrene. Det var også han som forvandlet dem til duer og plasserte dem på stjernehimmelen for å hjelpe dem med å unnslippe den lidderlige jegeren Orion.

– Zevs var også guden som beordret Atlas til å bære jorden og himmelen på skuldrene sine. Fordi det passet inn i plottet mitt, delte jeg denne karakteren i to: milliardæren Kreeg Eszu og sønnen hans Zed Eszu. Kreeg er et anagram for «Greek» (engelsk for gresk, red. anm.), og etternavnet Eszu er et anagram for «Zevs». Maia involverer seg med den beryktede Zed mens hun studerer ved universitetet.