Lars Petter mistet to sønner til selvmord. Å skrive bok ble hans måte å møte sorgen på

Familie, helse og livsstilPsykisk helseLars Petter mistet to sønner til selvmord. Å skrive bok ble hans måte å møte sorgen på

Lars Petter Kjær opplevde alle foreldres verste mareritt da han mistet to sønner til selvmord i løpet av et halvt år.

Estimert lesetid 4min
– Jeg opplever at det å skrive boken, og i ettertid snakke om boken, har hjulpet meg, sier Lars Petter Kjær, som skriver om tapet av sønnene i boka «Elias og Benjamin». (Foto: Guri Pfeifer)

Lars Petter Kjær mistet sønnene begge sønnene Elias og Benjamin til selvmord i løpet av et halvt år. Nå har han skrevet en hjerteskjærende og vakker bok om tapet, sorgen og om å leve videre.

Elias og Benjamin var tvillinger, men var ikke helt som alle andre. De hadde begge høytfungerende autisme (Asperger), og fungerte ikke alltid like bra sosialt som de andre barna. Menneskene rundt dem var ofte redd for at de ikke hadde nok venner, og at utenforskap og ensomhet skulle plage dem. Det gjorde det likevel ikke, for Elias og Benjamin trengte ikke mer, for de hadde hverandre. Helt fram til november 2018.

Frem til dette var det ingen som tenkte over at Elias ikke hadde det bra. Fra utsiden så han ut som en helt vanlig ung voksen, som hadde hele livet foran seg.

Boken Elias og Benjamin kan du kjøpe her.

Ingen rom for sorg

I november 2018 valgte likevel Elias å ta sitt eget liv, 23 år gammel. Lars Petter Kjær beskriver det som en uvirkelig hendelse som ingen var forberedt på:

– Da Elias døde var det et kjempestort sjokk for alle. Som lyn fra klar himmel, forteller Kjær.  

Bare seks måneder etter at Elias hadde valgt å ta livet av seg, fulgte hans tvilling og nærmeste venn etter. Denne gangen var det likevel ingen overraskelse, uten at det gjorde tapet noe mindre.

– Med Benjamin var det seks måneder hvor det var veldig forståelig hvorfor han endte med å ta livet sitt. Vi måtte gjøre alt det vi kunne for å prøve å redde Benjamin, og det var ikke plass til en sorgprosess for Elias. Det var først i arbeidet med boken jeg kunne møte sorgen av å miste Elias.  

Kjær forteller at det var vanskelig å avklare sin egen sorg, mens han stod midt oppe i det. Benjamins bunnløse sorg etter brorens død tok det aller meste fokuset, og Kjær fikk ikke mye tid til å bearbeide, eller føle på det som hadde skjedd. Ønsket om å møte denne sorgen direkte ble da også noe av motivasjonen til å skrive denne boken.

En bok for å møte det vonde

De seks påfølgende månedene etter Elias og Benjamins begravelse var preget av en unntakstilstand og akutt beredskap for Kjær og resten av familien. Da denne tilstanden begynte å avta, kom tomheten. Kjær var redd for å stenge sorgen inne:

– Jeg mistenkte at det ville være fristende for meg å bare legge sorgen til side, og ta det en annen gang – for så å komme i gang med livet mitt igjen. Likevel visste jeg at en sånn type sorg kan man ikke bare gjemme bort, og det ble viktig for meg å gå inn i dette, og finne ut av hva dette var. Det var da jeg begynte å lure på om det å skrive kunne være en måte for meg å møte dette på.

En hyllest til to fantastiske gutter

Å skrive boken Elias og Benjamin har ikke bare hjulpet Kjær med å møte sorgen, men har også gitt han større tro på den kjærligheten han selv ga til sønnene sine. Etter en slik tragedie kan det være lett å tenke at man ikke har vært nok, men i dag har Kjær en større tro på den kjærligheten han ga guttene sine.

– Jeg opplever at det å skrive boken, og i ettertid snakke om boken, har hjulpet meg, sier han.

Denne boken er likevel ikke bare et utrykk for en far som går gjennom en voldsom sorgposess, men også en hyllest til de to guttene Elias og Benjamin.

– Jeg har nå fått anledning til å snakke mye om Elias og Benjamin. Selv om det å skrive boka, og i ettertid stille opp på intervjuer har vært krevende, har det vært fint å vise hele verden at jeg hadde to fantastiske gutter som jeg elsker veldig høyt.

Boken Elias og Benjamin kan du kjøpe her.

Trenger du noen å snakke med? · Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 · Kirkens SOS: 22 40 00 40