Sommerens beste krimbøker 2022

KrimbøkerSommerens beste krimbøker 2022

Vi har samlet sommerens aller beste og mest spennende krimbøker. Her finner du alt fra Lucinda Riley til Tom Egeland – god sommer!

Estimert lesetid 12min
Foto av sommerens beste krimbøker 2022. Bøker på en sommerlig brygge.
Brygge, sjø, sol og gode bøker – oppskriften på en deilig sommerdag. (Foto: Lina Hindrum)

«Så lenge vi har bøker, kommer vi ikke til å henge oss,» hevdet den franske forfatteren Marie De Sévigné på 1600-tallet. Nå er det ferietid, og det er altså best å ha nok bøker. Hva er deiligere en lat sommerdag enn å nyte spenning mellom to permer? Her er ti av årets beste krimbøker.

Lucinda Rileys eneste krimroman

Lucinda Riley: Mordene på Fleat House

Det siste tiåret har Lucinda Riley vært den ubestridt mestselgende oversatte forfatteren i Norge. Riley gikk bort i fjor, så alt for tidlig, men heldigvis har hun etterlatt seg noen romaner. I mai kom hennes eneste krimroman, Mordene på Fleat House, ut. Den er blitt svært godt mottatt av både anmelderne og Riley-fansen.

VGs anmelder Guri Hjeltnes trillet en femmer og skrev: «Bare å glede seg! Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! […] Lucinda Rileys store leserskare kan bare glede seg til den eneste krimboken hun skrev.»

Det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s – en privat internatskole i det dypeste Norfolk – sjokkerer både skolens elever, ansatte og foreldre. Men skolens rektor er opptatt av å kalle det «en tragisk ulykke».

Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine «Jazz» Hunter kommer tilbake til politiet. Jazz trakk seg fra politistyrken i London noen måneder tidligere av høyst private grunner, men hun går motvillig med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.

Sammen med sin trofaste kollega Alastair Miles entrer hun skolens lukkede verden, og når Jazz begynner å granske omstendighetene rundt Charlie Cavendish’ tragiske død, tar hendelsene snart en ny og urovekkende vending.

En ny stjerne?

H. S. Palladino: Den som frykter snøen

Hilde Palladino er tidligere elev ved Krimforfatterskolen til Cappelen Damm. Hun bor i Oslo og på Bali og debuterte tidligere i år med den karakterdrevne psykologiske krimromanen Den som frykter snøen. Boken vekket raskt interesse. Faktisk ble den solgt til Tyskland og Danmark allerede før utgivelse, VG kaller den «Effektiv ny norsk krim!», og Stavanger Aftenblad skriver «spennende og velskrevet krimdebut med godt driv, mange overraskelser og personer som både berører og interesserer oss.»

Den som frykter snøen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner – i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om vi ikke husker den.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir oppringt av sin tidligere klient, den narkomane kvinnen Azora, som trygler om et møte. Bjørk gir etter for å få slutt på maset om at de kjenner hverandre og at Azora beskytter henne. Men når Bjørk venter på Azora en mørk kveld på Grønland, blir hun i stedet vitne til Azoras brutale selvmord. Hun hopper fra taket og ned i asfalten. Som eneste sjokkerte vitne til det brutale selvmordet blir Bjørk neste dag oppsøkt av politiet. Det viser seg at Azora hadde et bilde av Bjørk på seg da hun døde. Et bilde med teksten «Jeg vet hvorfor du har mareritt». Og Bjørk har grusomme mareritt. Men dem har hun aldri fortalt om til noen.

Hvordan kunne Azora vite om Bjørks mareritt? Og hvorfor hadde hun et bilde av Bjørk da hun døde? Slik begynner etterforskningen av Azoras dødsfall – som raskt viser seg å være alt annet enn et selvmord.

Foto av H.S. Palladinos krimbok "Den som frykter snøen" på en sommerlig brygge.
H.S. Palladinos Den som frykter snøen kan bestilles hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

Terningkast 6: En rå psykologisk thriller

Amy Engel: Hjem til mørket

Hjem til mørket er en beksvart perle av en psykologisk thriller som har fått kritikerne til å trekke fram superlativene. «Amy Engel har skrevet en skjebnesvanger krim fra det lutfattige hvite Amerika. Med det verste morsportrettet jeg har lest», skrev f.eks. Dagbladets anmelder Cathrine Krøger og ga terningkast 6.

Hjem til mørket er en gripende og rå fortelling. Engel skriver rystende om arvesynd og familiebånd, kjærlighet og tap. Det er mørkt, sårt og vondt – og utrolig spennende. Du leser med høye skuldre, og den overraskende tvisten kommer til å slå knockout på de fleste.

Boken handler om en sønderknust mors søken etter rettferdighet etter at datteren ble drept på en lekeplass. Moren, Eve, er ikke fremmed for den mørke siden av livet. Hun og broren vokste opp med en voldelig og alkoholisert mor, og Eva har gjort alt hun kan for å ikke videreføre dette livet til sitt eget barn.

Genuin og grotesk krim-trilogi

Niklas Natt och Dag: 1795

Da svenske Niklas Natt och Dag brakdebuterte med 1793 ville lovordene ingen ende ta. Den uhyggelige, historiske thrilleren med handling fra gamle Stockholm innkasserte en rekke priser, fra Svenska Deckarakadmiet for Årets debut til Årets bok og Storytel Awards. 1793 ble en gedigen bestselger i hjemlandet, og er under utgivelse i over 35 land. Også her til lands fikk den strålende anmeldelser.

Begeistringen var like stor for den andre boken i serien, 1794. Nå avsluttes trilogien, som er blitt kalt både «Stockholm noir» og «Bellman noir», med denne romanen, som ikke helt overraskende har fått tittelen 1795.

Også denne gangen er responsen hos anmelderne uvanlig god. Her hjemme ga Stein Roll i Adresseavisen terningkast 6 og skrev: «En glimrende krimtrilogi er i mål […] Dette er makeløs spenning i et lysende språk.»

Som et skadet dyr vandrer Tycho Ceton rundt i byen mellom broene, mens han legger en plan for å gjenvinne glansen han har tapt. Hans tilbakekomst skal bli mer spektakulær enn noe man hittil har sett i datidens Stockholm.

Den som har bestemt seg for å stoppe ham, er Emil Winge. Men han føler at støtten til jakten er i ferd med å avta. De paranoide myndighetene har viktigere ting å gjøre, og hans våpendrager Mickel Cardell er opptatt med sitt eget leting etter Anna Stina Knapp, som har forsvunnet etter hennes to barns død.

Ny kritikerrost thriller fra forfatteren av Elskede barn

Romy HausmannMarta sover

Elskede barn var 2021-vinterens mestselgende oversatte krim, og er årets mestselgende oversatte krim i pocket. Den ble kritikerrost i alle land den utkom i. 

Marta sover er Romy Hausmanns andre krim, og en ny følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen.

Også denne gangen gikk Hausmann rett til topps på bestselgerlistene i Tyskland, og hun har til nå solgt over 100 000 eksemplarer i hjemlandet. Også her hjemme har boken fått veldig gode kritikker. Eksempelvis ga Tarald Aano i Stavanger Aftenblad den terningkast fem og konkluderte: «Sånn skal det gjøres. Umulig å legge fra seg!»

Det er mange år siden Nadja ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen ferdig og vil bare leve et vanlig liv, bo i leilighet, jobbe, ha noen få venner … Men kan man noensinne bli fri fra sine synder? Nadja er ikke bare det perfekte offer, men også den perfekte syndebukk.

Foto av Romy Hausmanns krimbok "Marta sover" på en sommerlig brygge.
Romy Hausmanns Marta sover kan du bestille hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

Gripende dansk ghettokrim

Jonas T. Bengston: Fra blokka

Danske Jonas T. Bengtsson slo gjennom med romanen Submarino (2007) og har siden utgitt flere romaner. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, og er utgitt i over 20 land. Fra blokka hylles av danske kritikere og omtales som hans til nå beste roman.

Fra blokka er en gripende og hardkokt krim som er helt umulig å legge fra seg.

Danny, Malik og Christian har vokst opp i den samme betongblokka i et av Københavns fattigste områder. En gang var de bestevenner, men mens Danny er blitt kriminell, har Christian og Malik skiftet spor. Christian er politimann, villaeier med kone og barn i Kastrup, og Malik studerer til tannlege og hjelper til i farens restaurant.

Danny sitter inne på sjette året etter en voldsdom da han helt uventet blir prøveløslatt. Det første han vil er å oppsøke sine gamle kompiser, men ingen har sett Malik på flere uker. Selv om Christian er politibetjent, er det vanskelig for ham å gjøre noe. Han er bundet av lover og regler. Danny, derimot, har aldri latt seg begrense av slikt og bestemmer seg for å finne den forsvunne vennen deres.

Ny krim-suksess fra forfatteren av Den tause pasienten

Alex Michaelides: Jomfruene

Den tause pasienten tok verden med storm og var den bestselgende oversatte krimromanen i 2020. Nå er Alex Michaelides tilbake med en ny knakende god psykologisk krim som har fått like strålende kritikker i USA.

Også her hjemme har den fått mange gode anmeldelser. Cathrine Krøger i Dagbladet ga den for eksempel terningkast fem, og mente at dette var «elegant uhygge».

Jomfruene er en snedig og smart pageturner som også er ispedd en dose gresk mytologi – en frisk og original tvist! Igjen får vi et meget intelligent plott som denne gangen foregår på Cambridge-universitet. Vi møter historiens forteller, psykologen Mariana, som tar med seg sin egen personlige tragedie og sorg inn i historiens gåte.

På universitetet finnes en gruppering unge kvinner som kalles Jomfruene. Disse svermer rundt en professor i gresk litteratur. Når en av jentene blir drept, er Mariana overbevist om at professoren ikke har rent mel i posen.

Jakten på Odins opprinnelse

Tom Egeland: Metusalem-prosjektet

I Tom Egelands tiende bok om arkeologen Bjørn Beltø leder Beltø utgravningen av en vikinggrav på et norsk høvdingsete. Så finner de et skjelett som ikke har noe i graven å gjøre. Med seg på laget har Beltø datteren Angelina, som han fikk vite om i Sølvmyntene. Det viser seg at de har snublet over et mysterium der linjene trekkes mellom gammeltestamentlige myter og norrøn mytologi.

En gammel munk skriver sitt livs viktigste krønike. Skrivermunken var trell og fulgte Leiv Eiriksson på ferden til Vinland rundt år 1000. Han ble senere omvendt til kristendommen og lærte seg å skrive. Krøniken er i realiteten et oppdrag fra en kardinal i Vatikanet, som får sin befaling fra paven. Den er med andre ord en hemmelig rapport til den hellige far om fortellerens møte med en mann som Vatikanet har mistanke om at er Satan.

Norsk krim-action på internasjonalt nivå

Sigbjørn Mostue: Taus savanne 

Taus savanne er oppfølgeren til Sigbjørn Mostues Riverton-nominerte og neglebitende thriller Himmelen skal gråte blod, hvor vi møter helten Even Stubberud, leder for en topphemmelig antiterrorenhet. Taus savanne har fått flere fantastiske anmeldelser, bl.a. ga Simen Ingemundsen i Randaberg 24 den terningkast 6 og mente at den er «en vanvittig god kriminalroman med høyt tempo».

Der Even Stubberud i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten nå en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

Med et eggende imperialt bakteppe er Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: Naturen som forsvinner.

Journalistkrimmens Jørn Lier Horst

Atle Nielsen: Mord og kjærlighet

Den meritterte journalisten Atle Nielsens Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.

Boken har fått to terningkast 6 av anmelderne. Den første sekseren i Bergensavisen, der Olav Gorseth mente: «Det er rett og slett en svært god krimroman.». Simen Ingemundsen i Randaberg 24 ga også en sekser og mente at dette var «en krim til å få gåsehud av».

Mord og kjærlighet møter leseren TV 2-journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending da Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit. Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg da menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.