Vidar Bergum: – Vegetarmat er mer enn pasta og quiche

Vidar Bergum gikk fra finansjobb i London til kokebokforfatter i Istanbul. I sin nye bok serverer han retter for deg som vil spise mindre kjøtt, uten å nødvendigvis bli vegetarianer.

Estimert lesetid 4min

Vidar Bergum er en av Norges mest populære matbloggere og kokebokforfattere. På Boktips LIVE prater han om livet i Istanbul, lidenskapen for mat og sin nye bok.

Bergum har gitt ut flere kokebøker, blant annet Hummus og Granateple og Aubergine og tahini. Nå er han aktuell med Nydelig! Spennende mat, full av smak. Denne gangen er fokuset på fargerik hverdagsmat for deg som vil spise mindre kjøtt, uten å nødvendigvis bli vegetarianer.

Fra børs til børek

At Vidar Bergum skulle bli en kjent matblogger var ikke selvsagt.

– Jeg er siviløkonom opprinnelig, men fant tidlig ut at jeg ville ut i verden, og oppleve forskjellige kulturer, forteller Bergum i intervjuet på Boktips LIVE.

Som nyutdannet økonom bestemte Bergum seg for å prøve lykken i en av verdens finanshovedsteder, London, der han ble værende i flere år. Det var likevel noe i han, som ønsket endring.

– Jeg fant etterhvert ut at jeg ikke er skapt for å sitte på et kontor i 16 timer om dagen. Det er jo et ganske hektisk liv, sier han.

MØT FORFATTERE OG BOKELSKERE

HVA ER BOKTIPS LIVE?

Boktips LIVE er en måndelig gratis litteraturfestival på én kveld:

  • Samtaler med en rekke aktuelle forfattere i alle sjangre – debutanter, så vel som etablerte stjerner.
  • Musikalske gjester
  • Mulighet for forfriskninger og signering av bøker
  • Programleder er Knut Gørvell.
  • Sted: Halvbroren bokkafé i Cappelen Damm-huset, Akersgata 49.
  • Dørene åpner 17:30. Arrangementsstart 18:00.

Neste Boktips LIVE finner sted torsdag 24. mai.

Opptak fra tidligere arrangementer kan du se igjen her. 

 

Kjærligheten endret kurs

Samtidig som Bergum bodde og jobbet i London, fant han kjærligheten. Han ble samboer med en mann fra Tyrkia, og det tok ikke lang tid før han også forelsket seg i den tyrkiske kulturen.

– I den perioden møtte jeg veldig mange tyrkere gjennom samboeren min, men også folk fra Israel, Libanon og Palestina. Er det en ting som virkelig er fellesnevneren i de kulturene der, så er det at man blir smittet av deres entusiasme for egen matkultur.

Bergum og samboeren bestemte seg etterhvert for å endre kurs i livet, og kjøpte seg hus i gamlebyen i Istanbul. De sluttet i jobbene sine, og dro sammen for å skape et liv i Tyrkias fargerike hovedstad.

Grønnsaker er stjernen i Vidar Bergums nye kokebok Nydelig! Foto: Bahar Kitapci

Et kjøkken i Istanbul

Da Bergum flyttet fra London til Istanbul visste han ikke hva framtiden ville bringe, men han visste at han ville jobbe med mat.

Det første han gjorde var å starte matbloggen Et kjøkken i Istanbul, som raskt ble en suksess. Ikke lenge etter ga han ut sin første kokebok Hummus og Granateple, før han så kom ut med Aubergine & Tahini.

– De første kokebøkene handler mye om de mer kjente rettene fra Midtøsten, som mange kjenner til fra før. De er fra tiden jeg først kom til Istanbul, da matkulturen der gikk fra å være noe teoretisk til at jeg levde midt oppi det, sier Bergum.

Nydelig vegetarmat

I boken Nydelig! Spennende mat, full av smak tar Bergum et nytt steg. Denne gangen er det ikke bare mat fra midtøsten som er i sentrum, men også en rekke retter inspirert fra Middelhavet og Nord-Afrika.

– Denne boken er mer inspirert av tiden jeg bodde i London og ble eksponert for det brede lag av smaker.

Selv om Bergum ikke selv er vegetarianer, er denne boken tilfeldigvis proppfull av vegetariske retter.

Det var da kjæresten spurte om de ikke kunne spise mer vegetarisk, slik han var vant med fra Tyrkia, at Bergum begynte å gi grønnsakene kunne få hovedrollen i rettene.

– Det finnes jo faktisk veldig mye mer spennende ting enn vegetarpasta og quiche, sier Bergum. – Jeg oppdaget det man kaller moderne mat fra Midtøsten.

I Tyrkia er nemlig ikke «vegetar» et begrep, forteller Bergum, det er en naturlig del av matkulturen.

– Når jeg spør mine tyrkiske venner om hva som var deres favorittrett da de var barn, er det veldig ofte at den retten de svarer er vegetarisk. Helt uten at de tenker over at den ikke inneholder kjøtt, sier Bergum.

Vidar Bergum elsker å bruke lokale matvarer når han lager mat. Foto: Bahar Kitapci