Fredrik Backman – forfatteren med det store hjertet

SkjønnlitteraturFredrik Backman – forfatteren med det store hjertet
Estimert lesetid 4min
Fredrik Backman

«Astrid Lindgren lærte meg å lese og ikke være redd for døden på samme dag.»

Fredrik Backmans Ove er blitt et fenomen, og det spørs om ikke årets radarpar med Elsa på 7 år og hennes mormor på 77 også blir det. I alle fall er mange kritikere minst like fornøyd med Mormor hilser og sier unnskyld som med En mann ved navn Ove, og i går fikk den seks på terningen av Brabok.no:

Mormor hilser

«For i bunn og grunn er «Mormor hilser og sier unnskyld» – akkurat som «En mann ved navn Ove» – en historie med et ytterst alvorlig og seriøst fundament. Innpakningen er en fornøyelig historie, temaet er triste skjebner, vanskelige valg, misforståtte meninger og menneskelige relasjoner. Og heldigvis er historien en solid fortelling som står fjellstøtt på egne ben. En ny og herlig leseopplevelse. Et viktig og alvorlig budskap. En ny triumf for Backman.» Espen Selmer-Torgersen, Brabok.no

I forbindelse med lanseringen av den norske utgaven stilte jeg Fredrik Backman noen spørsmål om stort og smått og fikk noen overraskende svar:

Fredrik Backman

Du har jo barn. Hva er det lureste tipset du har fått om små barn?

Ikke vær redd. Det går over.

Hvilke superhelter så du opp til da du var barn?

Jeg likte stort sett alle, men det var X-Men jeg likte aller best. Og mest Wolverine, så klart. Som alle andre barn med en hjerne. Rent teknisk er X-Men kanskje å regne som “mutanter” heller enn “superhelter”, så om vi skal forholde oss til superhelter er det vel Batman, Daredevil og The Thing. Jeg elsket Hellboy også. Jeg elsker fortsatt Hellboy.

Hva leser du daglig?

Blogger på telefonen, aviser på laptopen og e-bøker på nettbrettet.

Hva gjør du på en fredagskveld?

Spiser godteri og bygger lego, mest sannsynlig.

Hvor var du sist på ferie?


Helsingborg.

Og hvor drømmer du om å reise?

Jeg liker ikke å reise så veldig mye, om jeg skal være ærlig. Det er stressende som faen, og jeg liker ikke å bo på hotell uten min egen kaffetrakter. Jeg drømmer om å få bli hjemme.

Bor du i et borettslag, kremt…?

Jeg vet ikke hva “kremt” betyr. Men ja, jeg bor i et borettslag.

Hva hadde du jobbet med om du ikke var forfatter?

Antagelig hadde jeg kjørt truck. Det er min egentlige kompetanse, utenom å finne på ting og så skrive dem ned.

Føler du deg mest i slekt med mormor eller Ove?

Begge to har fått alle mine dårligste egenskaper. De gode sidene deres har jeg hentet fra mennesker jeg beundrer.

Hvor er du om ti år?

Hjemme, antageligvis. Kanskje på toalettet.

Hvilken komiker får deg til å le?

Det går jo ikke an å svare på. Både George Carlin og Tage Danielsson får meg til å le hver gang jeg ser dem, men av helt ulike grunner. Jeg hadde satt mer pris på spørsmålet “hvilke 100 komikere får deg til å le?”.

Hvilke tre bøker vil du anbefale?

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, Shogun av James Clavell, Ondskapen av Jan Guillou. Hvis du leser de tre bøkene og ikke etterpå sier at du elsker bøker, er du faktisk helt dum i hodet.

Hva er din favorittroman?

Det går ikke an å svare på det spørsmålet uten å være ekstremt spesifikk om hvilken sjanger vi snakker om. Jeg har 25–30 favorittromaner. Men hvis du spør meg hvilken som er den beste boka jeg har lest, så er det alltid Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Mamma leste den for meg da farfar døde, og i den perioden oppdaget jeg at jeg kunne lese selv. Astrid Lindgren lærte meg å lese og ikke være redd for døden på samme dag.

Hva syns du om nordmenn?

Dere er ok. Bortsett fra når dere bruker ord som “kremt” og vinner i ishockey. Dere har bare altfor dyrt øl.