Lottas sommerboktips: – Greia med gode romankarakterer er vel at de er moralsk tvilsomme

SkjønnlitteraturRomanerLottas sommerboktips: – Greia med gode romankarakterer er vel at de er moralsk tvilsomme

Lotta Elstad har gjort enorme mengder Oslo-research for å levendegjøre en epoke de fleste av oss ikke aner mye om. Hennes nyeste romanprosjekt preger også sommerlektyren.

Estimert lesetid 4min
Foto av Lotta Elstad, forfatter av «Xiania»
– Tidenes beste romantiske komedie er jo Helen Fieldings «Bridget Jones’ dagbok», mener Lotta Elstad, som i høst er aktuell med første bok i den historiske romanserien «Xiania». (Foto: Oda Berby)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med Lotta Elstad, som i høst utgir den første boka i en storslått historisk romanserie satt til det gamle Oslo, eller Xiania, om du vil.

Historisk romanserie fra 1920-tallets Oslo

Tidligere har Lotta Elstad fått mye oppmerksomhet for romanen Jeg nekter å tenke (2017) og sakprosaboka En såkalt drittjobb (2014).

Nå har Elstad har skrevet sin første historiske roman, et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser fra 1920-tallets Oslo. Tenk Babylon-serien, tenk Bridgerton.

Elstad har gjort enorme mengder Oslo-research for å levendegjøre en epoke de fleste av oss ikke aner mye om.

Betegnelsen «Xiania» for Christiania var i bruk fra tidlig 1800-tall. I 1921 tar Klara (19) toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. For å si det med hennes ord: «Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»

I hånda har Klara en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2 på Vaterland. Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske og velhavende Freddi på Bygdøy.

Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter om hverandre.

Madam Zavarella organiserer fosterfordrivelser i kjelleren under en hatteforretning. Den revolusjonære sønnen hennes Matteo er med i Petrograd-gjengen på Kampen og kjører Klara i bil til hvor det skal være. Klara selv søker lykke og ulykke, hun forelsker seg selvsagt i feil mann.

Bli med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete – en sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.

Xiania 1: Klara finner du i bokhandlene fra 31. august, men allerede nå kan du forhåndsbestille boka her.

– Et reisemål nesten utelukkende valgt på grunn av navnet

– Hei, Lotta! Tre ting som er sommer for deg?

– Toyota Yaris, 1999, bade: Jeg er ganske redd for å kjøre i vinterføre, derfor forbinder jeg sommeren med å ringe Viking, som kommer med startkabler og får i gang bilen min, en liten Yaris, som gjerne har flatt batteri og kun kan spille CD-er, og jeg må med andre ord finne fram musikken jeg hørte på da CD-er fortsatt gjaldt, altså før årtusenskiftet, Destiny’s Child, Manu Chao, den slags, og destinasjonen er alltid den samme: et sted jeg kan bade.  

– Hvor finner vi deg i sommer?

– Jeg tenkte meg snart til et sted i Hellas som heter Idyllion – et reisemål nesten utelukkende valgt på grunn av navnet. 

– Hvilken romankarakter ville du helst tilbringe sommerferien med, og hvorfor?

– Vanskelig spørsmål. Greia med gode romankarakterer er vel kanskje at de er sammensatte, problematiske og gjerne moralsk tvilsomme? Derfor vil man jo helst ha de fleste av dem på avstand – man liker å lese om dem, samtidig som man er glad man slipper å henge med dem, ikke sant? Men hvis jeg må svare, kanskje Alice i Eventyrland? Jeg liker tanken på at så godt som hva som helst kan skje.  

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

– I skyggen, helst et sted der man kan bestille en piña colada.

– Hvis du skulle skrive en romantisk sommerkomedie, hvilket reisemål ville du velge som setting?

– Tidenes beste romantiske komedie er jo Helen Fieldings Bridget Jones’ dagbok, så det må vel bli London, og det må vel regne? I hvert fall mens heltinnen løper til flyplassen for å redde forholdet. Vått hår er alltid romantisk.

– Hvilke bøker passe du i bagen i sommer?

– Jeg har med meg Eilert Sundt – en liten sosiologisk bok om forholdene i Pipervika og Rusløkka på 1800-tallet, og så har jeg to av Márquez. Alle mine triste horer og Generalen i sin labyrint. 

Xiania 1: Klara finner du i bokhandlene fra 31. august, men allerede nå kan du forhåndsbestille boka her.