Nadia Ansars sommerboktips: – Hvis ordene blir værende med meg videre, har boken gitt meg akkurat det jeg trenger

Dokumentar og samfunnBiografierNadia Ansars sommerboktips: – Hvis ordene blir værende med meg videre, har boken gitt meg akkurat det jeg trenger

Det tar ikke mange minuttene med en god bok før Nadia Ansar kobler av alt annet. Vi møter den «Min skam»-aktuelle forfatteren i vår sommerspalte.

Estimert lesetid 4min
Foto av Nadia Ansar, forfatter av «Min skam»
– Det aller beste er å få sitte i min solstol med fotskammel ute på terrassen i fjelleiligheten, forteller Nadia Ansar, som i høst er aktuell med boka «Min skam». (Foto: Lars Petter Pettersen)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

Nadias fortelling

Først ut er Nadia Ansar, som i høst debuterer som sakprosaforfatter med boka Min skam.

Mange lesere har allerede blitt kjent med Nadia gjennom ektemannen Abid Rajas bestselgerbok, Min skyld, der vi fikk høre historien om forbudte blikk i T-banevognen, kjæresten forkledd i burka, bruden han fryktet aldri ville komme – og kvinnen som gråt på bryllupsnatten.

Men Nadias stemme manglet. I september får vi lese hennes egen historie: Et dypt personlig oppgjør med hennes egen oppvekst i en patriarkalsk skamkultur.

Utad var hun den plettfrie datteren, den store kjærligheten til Abid Raja, det gode innvandreralibiet og den velintegrerte psykologen, ekspert på følelser som skam og skyld.

Det ingen så var at hun selv bar på en ryggsekk full av skam og mørke hemmeligheter. Selv ikke Abid visste alt.

Boka er planlagt utgitt i september, og kan forhåndsbestilles allerede nå.

– Forsvinner inn i en annen verden

– Hei, Nadia! Tre ting som er sommer for deg? 

– Fjelltur, piknik på stranda og boksluking.

– Hvor finner vi deg i sommer? 

– På fjelleiligheten vår på Norefjell, eller i Mauritius.

– Hva utgjør den perfekte sommerboka? 

– Den bør aller helst være virkelighetsnær, psykologisk og skjønnlitterær. En bok som kan berøre noe dypt i meg, gjerne sånn at jeg må lese setningen tre-fire ganger for å la den få virke på meg. Hvis ordene blir værende med meg videre, har boken gitt meg akkurat det jeg trenger.

– Jeg digger Kjell Askildsens beste, Linn Ullmans Jente, 1983, alt av Knausgård og Annie Ernaux, Roskva Koritzinskys Her inne et sted og Vigdis Hjorths Arv og miljø. Men jeg digger også samtidsbøker, historiebøker og sakprosaer som utfordrer meg intellektuelt og samtidig tilfører ny innsikt, som Lena Lindgren’s Ekko og Harari-trilogien, som jeg har lest tre ganger. Noen thrillere eller krimbøker kan også funke, som Tollak til Ingeborg og Vi er fem.  

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren? 

– Det aller beste er å få sitte i min solstol med fotskammel ute på terrassen i fjelleiligheten. Men på stranda under en parasoll, i senga eller på en avsidesliggende kafé i utlandet, funker også godt. Det tar ikke mange minuttene før jeg forsvinner inn i en annen verden og kobler av alt annet. Det finnes ikke en diggere måte å slappe av på.   

– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer? 

– Jeg liker å kombinere noen av godbitene fra fjorårets bokhøst som jeg aldri rakk å lese, sammen med noen skikkelig gamle klassikere som ligger og støver i bokhylla. Jeg har litt å ta igjen i år, og gleder meg til å endelig få lest Stakkar av Mathias Falbakken, Ingen hellig av Roskva Koritzinsky, Cormac McCarthys Passasjeren og Stella Maris og Knausgårds Om farskap.

– I fjor tok jeg meg tiden til å lese Buddenbrooks av Thomas Mann og Madame Bovarie av Gustav Flaubert, i år skal jeg kose meg med Brødrene Karamasov av Dostojevskij.

Boka Min skam av Nadia Ansar kan forhåndsbestilles allerede nå.