Erlend Loes sommerboktips: – Nå fikk jeg jaggu lyst til å skrive

SkjønnlitteraturRomanerErlend Loes sommerboktips: – Nå fikk jeg jaggu lyst til å skrive

Erlend Loe foretrekker tykke bøker som varer lenge. I høst feirer han 30 år som forfatter med en ny, utpreget loesk roman.

Estimert lesetid 4min
Foto av Erlend Loe
– En sommerbok kan være mye forskjellig, men gjerne tykk, så den varer en stund selv om jeg leser mye, sier Erlend Loe, som i år feirer 30 år som forfatter. (Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med selveste Erlend Loe.

30 år som forfatter

Høsten 2023 markerer 30 år siden Erlend Loe tok litteratur-Norge med storm, med debutromanen Tatt av kvinnen. Boka bød på noe friskt og nytt, og bar lovnader om et rikt og annerledes forfatterskap.

Siden den gang har Loe blitt et kjent navn, langt utover de mest litterære sirkler. Romaner som Naiv. Super, L og Doppler er moderne klassikere å regne, og i tillegg har Loe blitt en yndling som manusforfatter innen film og TV.

I en reportasje fra NRK-programmet Kulturoperatørene fra 1993, får vi følge Erlend Loe høsten han debuterer. Redaktør i J.W. Cappelens forlag, Herdis Eggen, berømmer Loe for et «autentisk og originalt språk», mens litterær direktør Anders Heger forteller at manuset til Tatt av kvinnen er noe av det forlaget har hatt aller størst moro av å jobbe med.

En ung Erlend Loe er nervøs før debuten, men har troen på boken.

– Jeg er veldig opptatt av den tematikken som boka til syvende og sist handler om, at gutter i min generasjon sliter med at kjønnrollene på 60- og 70-tallet forsvant opp i det blå, sier Loe til NRK.

Reportasjen kan du se her.

Erlend Loe med svømmebriller
En ung Erlend Loe prøver de ikoniske svømmebrillene fra Tatt av kvinnen for NRKs reportasjeteam. (Skjermdump fra NRK)

Å bli frastjelt sykler i drømme

I høst markerer Loe 30 år som en av Norges mest folkekjære forfattere, med en ny roman i umiskjennelig loesk stil.

Drømmenes sykkelregister handler om Solveig som får en sykkel stjålet i en drøm og oppdager at forsikringen ikke gjelder for sykler som stjeles i drømme.

Hun føler seg alene og er ikke på plass i livet sitt. Hun sliter litt med kjærester også. Hun har hatt altfor mange av dem på kort tid og jobber med å få ned kjæresteprosenten pr. år. Solveig skifter også etter hvert navn til Sara, så til Fleur og senere til Flexie-Belle.

Etter en spesielt dum drøm hvor Fleurs sykkel blir stjålet mens hun holder tale om sykkeltyverier i FN, raser hun fra seg på internett. Og blir hurtig en frontfigur for mennesker som er lei seg og mistilpass etter å ha blitt frastjålet sykler i drømme. 

Romanen Drømmenes sykkelregister kommer i bokhandlene fra 7. september, men kan forhåndsbestilles allerede nå. Da kan du få en personlig hilsen i boka fra forfatteren.

– Store følelseser, voldsom natur

– Hei, Erlend! Tre ting som er sommer for deg?

Lese før jeg står opp. Være på gamle steder. Være på nye steder. 

– Hvor finner vi deg i sommer?

I år har jeg først vært i Sverige. Og nå er jeg i Italia. 

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

Jeg er veldig glad i å lese i hengekøye. Men jeg kan lese hvor som helst, egentlig, dog gjerne i skyggen. 

– Hva utgjør den perfekte sommerboka?

– En sommerbok kan være mye forskjellig, men gjerne tykk, så den varer en stund selv om jeg leser mye. I sommer har jeg lest Ljudmila Ulitskajas Det store grønne teltet, som var fantastisk, og nå holder jeg på med den første boken i Antonius Scuratis romanserie om Mussolini. Det er imponerende greier.

– Hvis du skulle skrive en romantisk sommerkomedie, hvilket reisemål ville du velge som setting?

– Jeg ville ha valgt Jostedalen, inne ved Nigardsbreen, det kunne handlet om to breførere som forelsker seg i hverandre, men den ene av dem er allerede sammen med den mest erfarne breføreren, som ikke tar dritt fra noen. Store følelser, voldsom natur og masse romantikk og drama. Nå fikk jeg jaggu lyst til å skrive den.

Romanen Drømmenes sykkelregister er i bokhandlene fra 7. september, men kan forhåndsbestilles allerede nå. Da kan du få en personlig hilsen i boka fra forfatteren.

Les flere Forfatternes sommerboktips her. God sommer!

Relaterte artikler