Amalies sommerboktips: – Ofte er sommeren en fin skrivetid, men ikke i år

SkjønnlitteraturRomanerAmalies sommerboktips: – Ofte er sommeren en fin skrivetid, men ikke i år

Om Amalie Kasin Lerstang skulle skrevet en sommerkomedie, skulle den være satt til et nybygd hyttefelt i fjellet.

Estimert lesetid 4min
Foto av Amalie Kasin Lerstang
Amalie Kasin Lerstang bestemmer seg ikke for hva hun skal lese på forhånd. – Det eneste jeg har planlagt er at jeg skal gjenlese Virginia Woolfs «Mrs Dalloway», forteller hun i Forfatternes sommerboktips. (Foto: Kristine Helliesen)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med debutantprisvinner, Signaler-redaktør og forfatter Amalie Kasin Lerstang.

Kampen mot kommunen

Amalie Kasin Lerstang (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Hennes første diktsamling, Vårs, kom i 2018.

De siste årene har hun vært redaktør for debutantantologien Signaler, og i høst kommer romanen Rikt er et folk som har skogen.

Rikt er et folk som har skogen er en morsom og underfundig roman om avmakt og kjærlighet, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse, furutrær, søppeldunker, om frykten for å mene noe i lokalavisa, og ikke minst: om å være en hemsko for utviklinga.

Vi møter Eva Brattheim som lever et helt vanlig liv i en helt vanlig kommune. Én ting interesserer hun seg sterkt for: Å gå tur i nærskogen sin. Men en dag leser Eva i lokalavisa at en europavei skal bygges rett gjennom skogen hun daglig ferdes i. For Eva er saken klar, veien må stanses. Men hvordan?

Med hjelp fra en handlekraftig søster forsøker Eva å navigere i kommunens byråkratiske strukturer og lokalsamfunnets hierarki.

Boka kommer i bokhandlene fra 17. august, men kan forhåndsbestilles allerede nå (og da kan du få en personlig hilsen fra forfatteren).

– Vil rekke å kjede meg

– Hei, Amalie! Tre ting som er sommer for deg?

– Bøker, is og bading. Ikke særlig originalt, men jeg trenger mye av alle tre for å få sommerfølelsen. Ofte er sommeren en fin skrivetid, men ikke i år. Nå skal jeg ha lang ferie og se frem til at jeg kommer med ny roman i august.

– Hvor finner vi deg i sommer?

– Foruten noen hytteturer med venner, har jeg bevisst planlagt å være mye hjemme i år. Jeg vil rekke å kjede meg, gå tur i fjellene der jeg bor, stikke ut og bade med venner, la dagene surre seg avgårde.

– Hvilken romankarakter ville du helst tilbringe sommerferien med, og hvorfor?

– Alle intervjuobjektene i Nell Dunns Talking to Women? Jeg kunne samla hele gjengen i hagen min (de står opp fra de døde for anledningen), så skulle jeg selv sittet musestille mens jeg hørte dem skravle om arbeid, penger, kunst og frihet. Ellers har jeg lenge hatt en svakhet for Dostojevskijs «kjellermenneske» fra Opptegnelser fra et kjellerdyp, men det er mulig at en hel sommerferie med ham ville blitt litt i overkant.

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

– Dersom årets værvarsel slår til bør man ligge ved vannet eller i skyggen. 

– Hvis du skulle skrive en romantisk sommerkomedie, hvilket reisemål ville du velge som setting?

– Et nybygd hyttefelt i fjellet. Komedien inneholder arealplaner, dispensasjoner, et lik og en villreinstamme, og snur fort fra komedie til tragedie.

– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer?

– Jeg vet ikke, det bestemmes rett før! Det eneste jeg har planlagt er at jeg skal gjenlese Virginia Woolfs Mrs Dalloway.

– Hvis du kunne gi et nytt navn til sommerferien, hva ville du kalle den?

– Surreukene, så håper jeg ferien lever opp til navnet!

– Hvordan er forventningene til bokhøsten?

– Allerede vet jeg at det er flere utgivelser jeg ser fram til å lese. Så er jeg selvfølgelig spent og glad for selv å skulle slippe roman igjen. Jeg prøver å ikke ha så mange forventninger, men jeg håper og tror at mange kan kjenne seg igjen i det romanen sirkler rundt. Så jeg drømmer om at romanen skal finne fram til mange lesere.

Romanen Rikt er et folk som har skogen kommer i bokhandlene fra 17. august, men kan forhåndsbestilles allerede nå.

Les flere Forfatternes sommerboktips her. God sommer!

Relaterte artikler