Lars Saabye Christensens sommerboktips: – Pakker alt av Kundera

SkjønnlitteraturRomanerLars Saabye Christensens sommerboktips: – Pakker alt av Kundera

Lars Saabye Christensen feirer 70-årsjublieum med tre bokutgivelser. I sommer leser han alt av nylig avdøde Milan Kundera.

Estimert lesetid 4min
Foto av Lars Saabye Christensen
Tidlige morgener, gress og Tour de France utgjør sommeren for 70-årsjubilanten Lars Saabye Christensen. (Foto: Lina Hindrum)
Forfatternes sommerboktips

For Boktips-redaksjonen er sommeren enkel: Kanskje skal vi surfe, stå på vannski og bade, for å sitere en velkjent plateutgivelse – men først og fremst skal vi lese, lese, lese. Late dager og lyse netter er perfekt for å gjøre det vi liker aller best, ligge langstrakt på stranda, i parken eller på balkongen med en god bok.

Men hva gjør de som skriver bøkene? I spalten Forfatternes sommerboktips sjekker vi inn med noen av forfatterne som står på trappene til den beryktede bokhøsten. Klarer de ta sommerferie, eller tilbringes soldagene inne, svettende foran et bokmanus? Hvilke bøker pakker de med seg i sommer? Følg med hver uke i sommer og bli bedre kjent med forfatternes sommerplaner.

I dag sjekker vi inn med Lars Saabye Christensen, som i forbindelse med 70-årsdagen i september er involvert i ikke mindre enn tre bokutgivelser.

Lars Saabye Christensen 70 år

I september fyller en av Norges aller viktigste forfattere 70 år. Han debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas debutantpris for. 

Det store gjennombruddet kom med Beatles (1984), som er blant de største litterære salgssuksesser i Norge noen sinne, og som stadig nye ungdomsgenerasjoner trykker til sitt hjerte.

Fortellingen om de fire ungdommene Kim, Seb, Ola og Gunnar, som vokste opp i Oslos nestbeste vestkant i en tid full av drømmer og forvirring, inneholder spenning, latter, gråt og gjenkjennelse som knapt noen annen norsk roman i moderne tid.

Boken er oversatt til flere språk og har fått strålende mottakelse, spesielt i danske og tyske aviser. Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Beatles til den viktigste roman som var utgitt de siste 25 årene.

Beatles ble etter hvert viderført til en trilogi, bestående av suksessen Beatles og de litterært sterke Bly (1990) og Bisettelsen (2008). I 2001 kom det episke storverket Halvbroren, som også ble en internasjonal suksess og vant Nordisk Råds Litteraturpris.

Tre nye bøker i høst

En 70-årsdag må markeres, og mye av bokhøsten står derfor i Lars Saabye Christensens tegn.

Christensen har gjennom hele sitt forfatterskap vært en pioner når det gjelder å inkludere det høye i det lave og det lave i det høye, populærkultur med høykultur.

Boka Blues for de dagene samler Saabyes mangfoldige sangtekster mellom to permer. Tekstene står side om side med Tom Stalsbergs fotografier, som han har funnet fram fra kriker og kroker, arkiv og private samlinger, og som er verd en bok i seg selv.

Portrettet Tingenes musikk er resultatet av timevis med samtaler mellom Leif Bull og Lars Saabye Christensen på diverse hyggelige hoteller i Oslo og Viken, i anledning Saabyes forestående jubileum. Over tallrike kaffekopper har Bull og Saabye snakket om oppvekst og ungdomstid, om Oslos motkulturelle miljø på søttitallet og dragningen mot det borgerlige A4-livet, om dødsangst og tid, om før og nå, om billedkunst og lys, om poesi og popmusikk, om å legge vekk mobiltelefonen og se seg rundt, om religion og dårlig samvittighet, om høflighet og jazz, om litterære priser og dårlige anmeldelser, om sykehus og hoteller, om å bli eldre.

Og selvfølgelig blir det en ny roman. I Vrakeren møter vi Jørgen Ribe med en far som er disponent på BananMatthiessen. De bor på Frogner, og på loftet holder faren på å bygge en modell av slottet i en fyrstikkeske.

En dag flytter det inn en ny familie i gården med en gutt, Carl, på Jørgens alder, og det utvikler seg et vennskap mellom dem.

– Store følelseser, voldsom natur

– Hei, Lars! Tre ting som er sommer for deg?

– Tidlige morgener, gress, Tour de France.

– Hvor finner vi deg i sommer?

– Vinderen.

– Hvilken romankarakter ville du helst tilbringe sommerferien med, og hvorfor?

– Dracula, på grunn av insektene.

– Hva utgjør den perfekte sommerboka?

– Tungt innhold, lett form.

– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?

– Skyggen.

– Hvis du skulle skrive en romantisk sommerkomedie, hvilket reisemål ville du velge som setting?

– Hurdal.

– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer?

– Alt av Kundera.

– Hvis du kunne gi et nytt navn til sommerferien, hva ville du kalle den?

– Sommerjobbferien.

Les flere Forfatternes sommerboktips her. God sommer!

Relaterte artikler