Krimdebutant Hanne Gellein: – Jeg ønsket å få fram en hverdagens David mot Goliat

KrimbøkerKrimdebutant Hanne Gellein: – Jeg ønsket å få fram en hverdagens David mot Goliat

I Hanne Gelleins kritikerroste «Alle fugler små» forenes to kvinner i sin søken etter sannhet. Etter hvert avdekker de mørke hemmeligheter blant Trondheims elite.

Estimert lesetid 4min
Portrettfoto av krimforfatter Hanne Gellein
Trondhjemmer Hanne Gellein jobber til daglig som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital. Hun skriver med stor troverdighet fra sykehusets indre korridorer, hvor patologen Silje i boka finner en skjebnesvanger sammenheng under en obduksjon. (Foto: Gunn Anita Sund)

Spenningsromanen Alle fugler små av Hanne Gellein har et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i en søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim.

Inspirert av regnfulle og historiske Trondheim

Gellein er første debutant fra Cappelen Damms krimforfatterskole, og hennes Alle fugler små er allerede blitt karakterisert som «Blodig lovende» av Adresseavisens kritiker Ole Jacob Hoel.

– Flere av scenene har dukket opp på bussen eller toget på vei til jobb i regnfulle Trondheim, forteller Gellein.

Mørket og de historiske omgivelsene i og rundt hjembyen har satt fart på inspirasjonen, og styrt det hun har skrevet mot krimsjangeren.

To kvinnelige hovedkarakterer

I Alle fugler små har Gellein et originalt grep med to hovedpersoner. Vi møter Silje, som er patolog ved St. Olavs Hospital og har en tung fortid. Og vi blir kjent med dommeren Ingeborg, som fortsatt er i sorg over datteren Maja, som mistet livet i det som er blitt sett på som en drukningsulykke.

– Jeg har bevisst ønsket å ha helt vanlige karakterer som er på ulikt sted i livet, sier Gellein.

På hver sin kant må begge de to kvinnene kjempe mot skjulte krefter. Silje er på flukt fra sin fortid og har havnet i Trondheim. Under en obduksjon oppdager hun en sammenheng som ingen vil tro henne på. Ingeborg klarer ikke slå seg til ro med at datterens død var en ulykke.

– Begge har en mistanke om at ting ikke er slik det skal være, og de oppdager at det ulmer i Trondheim, forteller Gellein.

Skjev maktfordeling i samfunnet

Uten å avsløre for mye av plottet, kan vi i alle fall si at både Silje og Ingeborg etter hvert oppdager at de står overfor mektige krefter.

Har du alltid vært opptatt av hvem som reelt sitter på makten i samfunnet vårt?

– Ja, det vil jeg si. Jeg har ønsket å få fram en hverdagens David mot Goliat, da jeg opplever at makten i samfunnet vårt er skjevt fordelt.

Sykehusets skjulte rom

Gellein jobber til daglig som sykepleier ved Barneklinikken på St. Olavs hospital. Hun skriver med stor troverdighet fra sykehusets innside, også fra de rom hvor dagslyset sjelden slipper inn.

Som sykepleier kommer man også tett innpå andre i vanskelige situasjoner. Gellein tror dette har gitt henne et innblikk i, og en forståelse for, mellommenneskelige relasjoner.

– Fortsatt lar jeg meg imponere av den styrken som bor i folk, og som hentes fram i kriser, sier hun.

Første debutant fra Krimforfatterskolen

Hovedplottet i Alle fugler små-manuset var i sin tid Gelleins søknadstekst til Cappelen Damms krimforfatterskole. Gradvis utviklet det seg til å bli bok, og Gellein kan skryte av å være den aller første debutanten fra krimforfatterskolen.

Som upublisert forfatter syntes hun det var litt skummelt at en så anerkjent forfatter som Torkil Damhaug – som er hovedlærer på krimforfatterskolen og belønnet med to Riverton-priser – skulle lese det hun hadde skrevet.

– Men i all hovedsak har det vært svært inspirerende, og jeg har lært utrolig mye av det. Det viser seg også at krimforfattere er svært hyggelige folk, sier Gellein.

For henne var det spesielt én ting som ble viktig gjennom studieforløpet.

– Både undervisningen og å møte andre skrivende var veldig inspirerende, men mest av alt ga skolen meg tro på meg selv. Det trenger man når man sitter timevis alene med et manus, forteller Gellein.

Leser mye «Nordic Noir»

Selv leser hun mye ganske ulik skjønnlitteratur. Når det kommer til krim, har hun en forkjærlighet for nordiske forfattere.

– Jeg dras nok spesielt mot de mer dystre miljøene. Blant disse vil jeg gjerne trekke fram Yrsa Sigurdardottir, Anders de la Motte og Torkil Damhaug. For tiden leser jeg Hideo Yokoyama, det virker veldig lovende, tipser Gellein.

I gang med oppfølger

Den nyslåtte debutanten har allerede begynt på en oppfølger med noen av de samme karakterene som i Alle fugler små.

– Jeg gjorde research i fjor på et spennende tema som virkelig har vekket skrivelysten. Denne gangen går jeg enda tettere inn på mitt eget yrke, sier Gellein, uten å ville røpe mer.